Imam 29 godina. Pre pet godina sam pocela lecenje steriliteta i u to vreme imala sam mikoplazmu i ureaplazmu na brisevima. Ustanovljen mi je i mozaik na grlicu materice - sve uredu, bez patoloskih promena. Nakon godinu dana su prestali da me lece s obzirom da sam raskinula veridbu. Pre godinu i po dana sam pocela novo lecenje. Uradjen mi je HSG, nalaz:
Cervikalni kanal vretenasto prosiren, kavum uterusa trouglastog oblika, lako sinistroponiran, ivice kavuma uterusa jasne, neravne homogeno ispunjen kontrastom, sem istimicnog dela gde postoji defekt u punjenju 5x10mm. Desni jajovod rigidnog izgleda ispunjen kontrastom celom duzinom, lako distendiranog ampularnog dela propusta kontrast u trbusnu duplju.Levi jajovodse projektuje citavom duzinom, eleviranog segmenta, propusta kontrast u trbusnu duplju, delom u ogranicen prostor, moguce peritubarne priraslice. OP.DG: Hysterosalpingographio facta est.
Preporuceno mi je da uradim laparaskopiju, ali s obzirom na pojavu enterococusa u vaginalnom i cervikalnom bris, sve je odlozeno do daljnjeg do izlecenja od enteroccocusa. Kako sam se ubrzo razbolela od gripa, te je doslo do komplikacija - virus je otisao na usi itd. Po savetu ginekologa sve je stornirano do daljnjeg,sada vec godinu dana .
Sada bih htela ponovo da nastavim sa lecenjem (od HSG je proslo godinai po dana),.
Interesuje me sta je ustvari utvrdjeno HSG-om (nikada nisam dobila strucno misljenje), da li da se obratim istom lekaru ili savet za novog. Napominjemda mi je sa tri godine puklo slepo crevo i da iznad desnog jajnika (po pretpostavci lekara) imam priraslice.
molim misljenje lekara
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Po opisu HSG-a, najverovatnije se radi o upalnoj komponenti u samom grlicu i supljini materice, a defekt u istmicnom delu moze biti ili artefakt ili manji submukozni miom. Stalno prisustvo bakterija, koje lecite ukazuju na to, tj. upalnu komponentu, a i sumnja n apriarslice, kao i rigidnost desnog jajovoda. U svakom slucaju treba da se resite svih upalnih procesa, pa tek onda ici ne samo na laparoskopiju, vec i stovremeno i na histeroskopiju i proveriti supljinu materice.
S obzirom da sam laik u medicini i da niko u mojoj porodici, familiji i drustvu nije imao problema sa ginekoloske strane, da li bi ste mogli da mi malo blize pojasnite sta je to artefakt, submikozni miom, uplana komponenta i rigidnost jajovoda? Da li su Laparaskopija i histeroskopija bolne i ima li negativnih posledica? Zbog cega mi se javljaju bakterije, s obzirom da ne menjam partnera i sigurna sam u njega, a pri tom na nalazima i brisevima kod njega nema nicega?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Ocito problem bakterija je posledica nekog zarista u vasem organizmu. Treba iskljuciti urinarnu infekciju ili problem sa crevima. Mnogo zahtevate od ove vrste komunikacije, sve nepoznate termine , mozete naci u medicinskom leksikonu ili najbolje se detaljnije raspitajte kod vaseg ginekologa. Inace Laparoskopija i histeroskopija se rade u opstoj anesteziji ,te nisu bolne. Ako zelite detaljnije informacije. obratite mi se na konsultaciju , a zakazite je na tel. 064 11 77 580
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Defekt u punjenju nemože biti artefakt, jer se opisuje samo ako je prisutan na svim snimcima.
Histeroskopija je nezamenljiva metoda za utvrđivanje šta je taj defekt u stvari. Koliko znam radi se u Jevremovoj i Kući zdravlja ProfDrJovanović na Konjarniku.
Bezbolna je jer se može, a i najčešće se izvodi u kratkotrajnoj iv anesteziji.
Laparaskopija je takođe korak koji se mora napraviti, jer recimo endometriozu jedino tako mogu otkriti, a i ona često uzrokuje priraslice.
Histeroskopija je nezamenljiva metoda za utvrđivanje šta je taj defekt u stvari. Koliko znam radi se u Jevremovoj i Kući zdravlja ProfDrJovanović na Konjarniku.
Bezbolna je jer se može, a i najčešće se izvodi u kratkotrajnoj iv anesteziji.
Laparaskopija je takođe korak koji se mora napraviti, jer recimo endometriozu jedino tako mogu otkriti, a i ona često uzrokuje priraslice.