Molim doktore sa foruma za misljenje - polozaj posteljice

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

Molim doktore sa foruma za misljenje - polozaj posteljice

Post od bgd »

U 23. sam nedelji trudnoce i juce sam isla na expertski ultrazvuk.Sve sto je doktor video je u redu.

Medjutim,rekao mi je da je posteljica locirana na prednjem zidu,vise lateralno levo i da ponekad kod nekih trudnica mogu zbog tako pomerene posteljice nastati odredjeni problemi pri kraju trudnoce tj.posle 32.nedelje.Zbog toga ce biti potrebne pred kraj trudnoce malo ucestalije kontrole.Izmerio je protok kroz arterije uterine i rekao da je to za sada kod mene odlicno.

Molim doktore sa foruma da mi objasne kakvi to problemi mogu nastati zbog bocno pomerene posteljice? Koje ce to kontrole biti neophodne ? I da li ja mogu nekako da uticem na to da smanjim verovatnocu tih komplikacija ?

Ja kao laik ponekad RAZMISLJAM DA mi se mozda posteljica locirala vise levo jer se trudim da vise lezim na levom boku-citala sam da je to bolje za bebu? Da li zbog polozaja posteljice treba da lezim u drugacijoj poziciji ?

Unapred hvala onima koji mi svojim objasnjenjem i misljenjem pomognu da bolje shvatim sve ovo.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

To sto Vam je taj rekao...je ballshit ! pardon my language...to je prodavanje magle...imate normalnu trudnocu !! ne brinite i ne izlazite se pregledima UZ vise nego je potrebno ! zbog ceka je radio doppler ? samo onako da uradi ? koja je indikacija za taj pregled ? osim vece cijene ?
...ma molim Vas...
Pozdrav,
ObGyn
dragancesu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 22, 2006 6:49 pm

Post od dragancesu »

Na osnovno pitanje ne znam odgovor, ali da dodam saznanja jer sam nedavno sa surugom isao na expertski UZ

Ovde ne zna svako da gleda UZ, teorija kaze da se vec 12 nedelje moze videti pol, ali malo ko to zna, obicno se beba nije namestila ili slicno. Ali ko radi expertski bez problema kaze sta je. Mada je nebitno za ovu pricu, samo kao ilustracija.

Medjutim, koliko sam shvatio cilj toga je da se otkriju neke mane koje ni genetika ne vidi, recimo srcane. Zato dopler srca, gleda se rad pluca, bubrega i drugih organa.
p.s. nisam lekar, samo se druzim s njima
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

O dragi Dragane, podsjetiste me na jedno ratno savjetovanje u Valjevu 1995...kad smo zavrsili sva izlaganja pa otisli na veceru, pa se razisli po kafanama u neko doba noci, poce jedan novo peceni 'specijalista' ultrazvuk da prica o svojim ogromnim sposobnostima u rukovanjau UZ masinom i kako on 'cuda' vidi tako rano, da cak i pol embriona ( to nije jos ni fetus ) vidi u 11 nedjelji trudnoce...mi mladji cutimo, jer necemo kolegi da se suprotstavimo onako svi sa sa okusom vina i vise bismo da pEvamo i zabavljamo se nego da pricamo o UZ...ali tu ga doceka profesor Tasa Markovic, koji je osnovao skolu UZ u Kragujevcu, napisao prilicno dobru knjigu o UZ u ginekologiji i akuserstvu nekih devedesetih...profa nije mogao da cuti, pa mu rece..."Ma znas ti sta ti vidis u 11-oj nedelji trudnoce ?...vidis ti p moje m, e to ti vidis"...i tako pametni i sposobni kolega ucuta...ne zamerite Tasi, ja ga jako volim i uvazavam, bio je popio casicu, a ovaj moron je predugo pricao gluposti...tako i o Vasem ekspertskom UZ u gledanju pola u 12-oj nedjelji.

Doppler srca se gleda samo kod trudoca koje nose rizike za srcane anomalije, a rade ih dEciji kardiolozi, a ne ginekolozi !!!
Doppler o kome ova pacijentkinja govori jeste doppler arterija materice, koje kod normalnih trudnoca nema nikakvog klinickog opravdanja gledati.
Ali...lepo je da to sve isprica...a kad bude trebalo uraditi...nece !
Pozdrav,
ObGyn
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Oh, da Vi znate, a verovatno i znate, pa ovde se ide na deset UZ u toku trucnoce, nekada cak i dva puta mesecno, mlade devojke na po 6 meseci na preglede i kolposkopiju, a prvi smo u Evropi po kanceru grlica materice?! Ono malo zena i devojaka koje se odluce da koriste oralne kontraceptive rade pored KKS, sve hormone, biohemije , ludila. asa druge strane chlamidija, HPV, nezeljenje trudnoce itd ispadaju iz ormana...Zaista treba puno snage za zivot u ovoj haoticnoj zemlji, i u kolpsnom sistemu u svakom smislu!! Evo juce je pisalo u Blicu, da se u Visegradskoj nece primenkivati epidural do daljnjeg, jer je naplacivao ko je kako stigao, pa je malo nesto radila inspekcija, naravno niko nije sankcionisan, aki se za resenje uzela najgora moguca opcija , na stetu pacijentkinja , naravno, da se do daljnjeg epidural ne primenjuje!! Pa Vi vidite??!!!
dragancesu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 22, 2006 6:49 pm

Post od dragancesu »

Draga obgyn, mi zaista ne mozemo polemisati, vi ste stucnjak, ja sam samo ponosni tata vec mesec dana.

Napisao sam teorija kaze, to pise recimo ovde

http://www.*.hr/teme/tr ... edan12.asp

Ovakve teme zasluzuju su interesante i korisne ali zivimo u raznim svetovima. Kako u potpisu pise nisam lekar, samo slusam njihove price. Tokom trudnoce sam se naslusao prica uglavnom da su ginekolozi odlicni ako je sve u redu, ali kad nesto nije kako treba onda nije lako buducim roditeljima. Ima malo mesta gde mogu da se obrate. Mnogi imaju jednostavnu foru da uzmu pare i to obicno pocne s pricom da je trudnoca rizicna, kad se plati odma je sve pod kontrolom.

A sto se tice UZ mogu vam napisati sta sam cuo. Zeni su ginekolozi pricali da je sve u redu. Posto je prethodna trudnoca zavrsena spontanim, otislo se na exp UZ u novi sad gde je iskazana sumnja da nesto nije kako treba. Espertizu su radili u beogradu u tirsovoj i zakljucili da se ni prenatalnom operacijom ne moze resiti problem srcane mane pa je trudnoca prekinuta u sedmom mesecu.
p.s. nisam lekar, samo se druzim s njima
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

Post od bgd »

Zahvaljujem svima na komentarima,a narocito dr ObGyn.

Inace,na expertski ultrazvuk,kao i na amniocentezu,sam isla zbog godina ,jer ih imam 39.

Expertski ultrazvuk mi je radio veliki strucnjak i cenjeni doktor u Beogradu,koji je i na ovom forumu pominjan kao izuzetan doktor.

On je komentar u vezi sa tom mojom posteljicom dao mozda onako,sam za sebe,...ali par sati posle pregleda meni samo taj njegov komentar para usi.

Radoznala sam da znam sta to moze da se desi,kakve kontrole treba da obavim pri kraju trudnoce i da li mogu sada nekako da uticem na to da sprecim ta potencijalna negativna desavanja?

Naravno,moja je greska sto coveka odmah o svemu tome nisam detaljnije pitala ,a ne sada ovde da se raspitujem,ali eto ...tako se desilo.U trenutku kada sam bila u ordinaciji bilo mi je vaznije da cujem da je SADA sa bebom sve ok,a za to sto moze da bude kasnije nisam marila.

Doktor je jos napisao u izvestaju:

PL - ant/sin 90/40

AFI 130

Cx 38/T

Vidljiva anatomija ploda uredna,rast ploda odgovara za GD + 1 ned,simetrican.

Naravno slede mere ploda,ali necu vas time zamarati.

Ako neko od doktora sa foruma ima vremena da komentarise i malo objasni ... bila bih mu zahvalna !

Pozdrav !
ikica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 23, 2006 5:53 pm

Post od ikica »

Meni su u 23 nedelji trudnoce rekli da mi je posteljica isto na prednjem zidu postavljena i da je malo nize usadjena i da bih zbog toga mozda imala problema nakon 30 nedelje kada se proverava dali se posteljica podigla.Meni rekli da ce problem mozda nastati jer je posteljica niska mada ne prekriva usce a ne jer je postavljena na ovaj ili onaj zid uterusa :o
Sada sam u 36nedelju [35+4] i na zadnji UZ od pre par dana pitah ja dr dali se posteljica pomerila, pogleda me on onako i kaze-, ma ne smaraj se glupostima, zaboravi posteljicu. :-?
Posteljicu sam "zaboravila" pre toga, kad mi se u 29-30 tjedan javile jako ceste kontrakcije zbog kojih sam na mirovanju, pila nedelju dana tokolitike, ali dzaba, trbuh tvrd ko kamen svaki dan. Srecom da se nije grlic otvorio nakon 2 mesecnih celodnevnih kontrakcija. Ali to je druga tema, uglavnom, ako posteljica ne prekriva usce tj nije ono placenta previa ne bi trebalo da imas problema, tako bar meni savetovali, bez obzira na koji je zid.
Ob Gyn ti vec razresila dilemu:) tako da, ne brini ako zaista nema razloga za to.
Odgovori