Da li je moj problem za endokrinologa ili ginekologa?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
wbmibiki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 17, 2009 6:36 pm

Da li je moj problem za endokrinologa ili ginekologa?

Post od wbmibiki »

Imam problem od juna prosle godine,visok prolaktin i izostanak menstruacije cetiri meseca. Moj ginekolog mi je uveo Bromokriptin bez analize hipofize, vec samo na labolatirijskim analizama koje su ukazivale na povisen Prolaktin. Bromokriptin sam popila jednu kutiju ( 2x 1/2tablete) i Prolaktin se vratio u normalu i od tada ga ne pijem. Iza toga se ciklus "normalizovao" , menstruacije sam imala normalno 2 meseca, zatim je 2 meseca usledila pauza da bi u decembru prosle godine ponovo dobila, ali do dana danasnjeg izostaje. U medjuvremenu sam proveravala labolatorijski prolaktin, TSH stitne zlezde i secer i sve je u redu. Radila sam i PAPA test i on je bio dobar. Krajem decembra prosle godine ginekolog mi je uveo kao terapiju Diane 35 kako bi vestacki prouzrokovali menstruaciju i popila sam 3 kutije i idalje nista. Otisla sam ponovo na kontrolu i ginekolog mi je izbacio Diane 35, kao dijagnozu je naveo STERILITET, nikakvu novu terapiju mi nije odredio i rekao mi da se javim kada dobijem menstruaciju i da cu je kad tad dobiti... Zbog svega ovog sam jako zabrinuta i neznam sta da radim.
Ginekoloski izvestaj sa predhodnog pregleda je bio:endometrijum u proliferativnoj fazi,tanak.DO vise uz uterus oba bez vecih folikula sa vise sitnih po obodu policisticnog izgleda. Douglas slobodan.grlic konican bo.

Prosle nedelje sam uradila i hormonski status i dobila sledece rezultate:
TT-4 159.0 (55-165)
TT-3 2.9 (1.2-3.0)
TSH 3.1 (0.17-4.05)
ACTH 17 ( DO 60)
KORTIZOL 8h 694.0 (150-638) 17h 453.0 ( 80-388)
INS 0' 25.0 (2.5) I' 137.0
C-PEP 0' 1.5 (0.35-1.17) I' 6.2
FSH 8h 4.5
LH 8h 9.3
Estradiol 8h 113.0
Progesteron 8h 8.0
Testosteron 8h 0.46
Prolaktin 8h 605.0
Prolaktin 12h 272.0
Koliko se ja razumem C-peptid mi je visok, kao i Kortizol... Sta to znaci? I da li su ovo rezultati pre za endokrinologa ili ginekologa?

Nisam udata, imam svega 28.god i rada sam u blizoj buducnosti da ostanem u drugom stanju. Molim Vas za savet, predlog ili bilo sta sto mi moze pomoci.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Moj savet ti je ides kod endokrinologa, ne bih da vredjam ginekologe, ali ovaj tvoj luta, ako ti je vec napisao dg, treba da je i resi, a ne da te pusti, pa sta bude. Uzmi ti uput, pa kod endo, najbolje neki koji se bavi reproduktivnom endokrinologijom, trazice sigurno neke analize i dobices th...
Srecno:)
wbmibiki
Novi član
Novi član

Post od wbmibiki »

Lakse reci nego uciniti! Ja imam naporan i stresan posao i kad god pomenem da mi treba slobodan dan kako bi otisla kod doktora na pregled ispadne problem. Na ruku mi ne ide ni cinjenica da za najobicniji specijalisticki pregled moram izgubiti 2-3 dana! Prvo da se javim kod doktora opste prakse po uput, zatim da odem u bolnicu i zakazem a onda da se molim da taj dan kad imam zakazano, otprilike za mesec ipo dana od dana zakazivanja da ja mogu dobiti slobodan dan i da ce doktor biti na svom radnom mestu, jer mi se desavalo da ne bude vec ga menja neko drugi koji naravno pojma nema sta da mi radi!

A bolovanje da iskukam je MISSION IMPOSIBILE!!!

Blago nama u ovakvoj drzavi...
mejvis
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 11:30 am

Post od mejvis »

Definitivno endokrinolog treba da ti vrati hormone u normalu! Pokušaj da dodješ do Svetlane Vujović, ona je jako dobar reproduktivni endokrinolog i radi u nekim privatnim klinikama u Beogradu.
wbmibiki
Novi član
Novi član

Post od wbmibiki »

Hvala, probacu da je kontaktiram...

A jos jedno pitanje za sve. Jesu li policisticni jajnici bolest ili je to samo nekakav sindrom- pokusaj da se objasni stanje poremecaja odnosa medju hormonima? I da li ja bolujem od PCOS-A?

I da li se leci i koliko traje postupak lecenja? Koliko se ja razumem nemoguce je zatrudneti i dobiti bebu pre nego se izlecim, a na nekim forumima sam procitala da se policisticni jajnici ne mogu izleciti... Sve ovo me dodatno stresira i zabrinjuje...
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Znate kako, nezahvalno je da vam mi dajemo ovde dg napamet. Vasa situacija je kompleksna, zato i treda da vas pogleda dobar endokrinolog. Probajte da se sad fokusirate da se organizujete kako do pregleda, posto vidim da vam nije lako zbog posla, a onda cete vec sa dr da vidite o potomstvu. Nemojte se sad nervirati unapred...
Odgovori