da li je moguca inseminacija?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
da li je moguca inseminacija?
Molim vas za pomoc! Da li inseminacija moze dati rezultate u slucaju kad je broj spermatozoida u ispitivanom uzorku samo cetiri miliona? Negde sam procitala, ukoliko je broj spermatozoida mali za klasicnu inseminaciju, moze se izvrsiti neko miksovanje postojece kolicine spermatozoida i nekih drugih preparata. Da li je to tacno? hvala!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Morate napisati kompletan rezultat spermograma ukljucujuci:
- volumen sperme
- koncentraciju spermatozoida na mililitar
- pokretljivost u % za : pokretne, srednje pokretne i nepokretne sa %
- mofrologiju
Onda cu Vam reci da li ste kandidat za inseminaciju ili bi trebalo da idete na IVF, i naravno pitanje treba da se postavi kako je objasnjeno u ljepljivoj !!! Inace nema odgovora...
- volumen sperme
- koncentraciju spermatozoida na mililitar
- pokretljivost u % za : pokretne, srednje pokretne i nepokretne sa %
- mofrologiju
Onda cu Vam reci da li ste kandidat za inseminaciju ili bi trebalo da idete na IVF, i naravno pitanje treba da se postavi kako je objasnjeno u ljepljivoj !!! Inace nema odgovora...
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
Hvala vam sto ste odgovorili!
Imam 31 godinu, prosvetni radnik, pokusaji prve trudnoce ,
- Problem predstavlja nemogucnost zaceca, verovatno zbog malog broja spermatozoida mog supruga
- Sto se mene tice nisam imala nekih velikih problema sa zdravljem ili pak neke operacije, a sto se tice mog supruga nisam sigurna, ali mislim da ni on nije imao nekih ozbiljnih problema.
- Suprug uzima mlec, vitamine E, C, A, cink
- labor. nalazi:
a) Osobine ejakulat
- boja zuta;
- aglutinacija (-)
- zapremina ejakulata u cem 2
- vreme razdvajanja 15 min
- viskoz. dobar;
- pH 7.7
b) pokretljivost i broj spermatozoida
- hormokineza 65%
- hipokineza 8%
- akineza 27%
- broj u 1 ccm je 2x10 na 9-om L u celom ejakulatu 4x10 na 9 L.
c) bojenje spermograma
metoda bojenja Gmsa; normalne forme 70;
patoloske forme: glava 8, vrat 8, rep 14;
ostale celije ejakulata: Retki granulociti i okrugle celije.
Da li sa ovim rezultatima moze biti izvedena inseminacija?
Imam 31 godinu, prosvetni radnik, pokusaji prve trudnoce ,
- Problem predstavlja nemogucnost zaceca, verovatno zbog malog broja spermatozoida mog supruga
- Sto se mene tice nisam imala nekih velikih problema sa zdravljem ili pak neke operacije, a sto se tice mog supruga nisam sigurna, ali mislim da ni on nije imao nekih ozbiljnih problema.
- Suprug uzima mlec, vitamine E, C, A, cink
- labor. nalazi:
a) Osobine ejakulat
- boja zuta;
- aglutinacija (-)
- zapremina ejakulata u cem 2
- vreme razdvajanja 15 min
- viskoz. dobar;
- pH 7.7
b) pokretljivost i broj spermatozoida
- hormokineza 65%
- hipokineza 8%
- akineza 27%
- broj u 1 ccm je 2x10 na 9-om L u celom ejakulatu 4x10 na 9 L.
c) bojenje spermograma
metoda bojenja Gmsa; normalne forme 70;
patoloske forme: glava 8, vrat 8, rep 14;
ostale celije ejakulata: Retki granulociti i okrugle celije.
Da li sa ovim rezultatima moze biti izvedena inseminacija?
Imam ciklus na 30 dana.obgyn napisao:Ispricali ste sve o suprugu, a o sebi ? osim godina niste naveli nista drugo...ciklusi, koja ste ispitivanja radili do sada ? i rezultate istih ? hormonalni profil, HSG ?
Radila sam kolposkopiju, papanikolau, vaginalni sekret, vaginalni bris (bakterioloski), trichomonas vaginalis, cervikalni bris (bakterioloski), hlamidija, radila sam i postojanje ovulacije i prskanje i folikule i sve je u redu.
Samo postoji: Mycoplasmae urogenitalis-U.urealyticum: pozitivna u litru > 10 na 4 ccu/ml.
Za to trenutno pijem lekove DOXICYCLIN i ROXIMISAN.
Hormonalni profil nije radjen, a ovo HSG ne znam sta je.
Ukoliko je broj trenutnih spermatozoida mali za inseminaciju, koje bi ste mi preparate preporucili za povecanje br. spermatozoida.
-
- Stalni član
Analizu sperme je potrebno ponoviti bar jos jedanput, ali prvo treba uraditi spermokulturu !!! jer Vas suprug ima mnogo vise leukocita u 1 ml, nego bi trebalo sto govori o prisutnoj infekciji:
Ova kolicina sperme ( 2ml ) i broj spermatozoida nisu dovoljni da idete na inseminaciju ! jer bi shansa da ostanete trudni bila oko 2 %, sto je vrlo lose i neracioalno je ulagati novac, a IVF je preskup i Vi niste uradili nikakve analize koje su potrebne za IVF... i mislim da je jos rano da idete u taj proces.
Niste napisali koliko vremena pokusavate ostvariti trudnocu ? naravno niti godine partnera ? da li pusite Vi ? on ? oboje ? ako on pusi, mora odmah da presatne pusiti kao i da prestane piti alkohol. Lijecenje oligospermije nije moje polje ekpertize, ali ovo su neka elementarna pravila, tako da Vam mogu pomoci.
Prije inseminacije je potrebno uraditi HSG ( histerosalpingogram ) da se utvrdi da li su Vam jajovodi prohodni, ako su Vam redovne menstruacije, i ovulatorni ciklusi ( kako kazete dokazano folikulometrijom ) nema potrebe raditi nikakve analize trenutno !
Ako se izoluje neka bakterija potrebno je lijeciti Vaseg partnera prema antibiogramu a onda kad spermokultura postane - ( negativna ), ponoviti analizu sperme.broj u 1 ccm je 2x10 na 9-om L ( ? leukociti ) u celom ejakulatu 4x10 na 9 L.
Ova kolicina sperme ( 2ml ) i broj spermatozoida nisu dovoljni da idete na inseminaciju ! jer bi shansa da ostanete trudni bila oko 2 %, sto je vrlo lose i neracioalno je ulagati novac, a IVF je preskup i Vi niste uradili nikakve analize koje su potrebne za IVF... i mislim da je jos rano da idete u taj proces.
Niste napisali koliko vremena pokusavate ostvariti trudnocu ? naravno niti godine partnera ? da li pusite Vi ? on ? oboje ? ako on pusi, mora odmah da presatne pusiti kao i da prestane piti alkohol. Lijecenje oligospermije nije moje polje ekpertize, ali ovo su neka elementarna pravila, tako da Vam mogu pomoci.
Prije inseminacije je potrebno uraditi HSG ( histerosalpingogram ) da se utvrdi da li su Vam jajovodi prohodni, ako su Vam redovne menstruacije, i ovulatorni ciklusi ( kako kazete dokazano folikulometrijom ) nema potrebe raditi nikakve analize trenutno !
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Analizu sperme je potrebno ponoviti bar jos jedanput, ali prvo treba uraditi spermokulturu !!! jer Vas suprug ima mnogo vise leukocita u 1 ml, nego bi trebalo sto govori o prisutnoj infekciji:
Ako se izoluje neka bakterija potrebno je lijeciti Vaseg partnera prema antibiogramu a onda kad spermokultura postane - ( negativna ), ponoviti analizu sperme.broj u 1 ccm je 2x10 na 9-om L ( ? leukociti ) u celom ejakulatu 4x10 na 9 L.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
Hvala na pomoci!
Inace, sto se pusenja tice, ja pusim, a suprug ne pusi i ne pije. Suprug ima 33 godine.
Po vama koji je minimalan broj spermatozoida potreban za inseminaciju?
Sta mislite o ovome: http://www.zdravljeizivot.com/forum/vie ... =3242#7237,
gde mr.dr. Zora Profozić navodi da je za inseminaciju dovoljan 1 milon pokretnih spermatozoida?
Inace, sto se pusenja tice, ja pusim, a suprug ne pusi i ne pije. Suprug ima 33 godine.
Po vama koji je minimalan broj spermatozoida potreban za inseminaciju?
Sta mislite o ovome: http://www.zdravljeizivot.com/forum/vie ... =3242#7237,
gde mr.dr. Zora Profozić navodi da je za inseminaciju dovoljan 1 milon pokretnih spermatozoida?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga Lidočka,
ObGyn vam je sve lepo napisala a vi opet?
Prema "strogim Krigerovim kriterujumima" 10 miliona spermića u mililitru sperme je donja granica za inseminaciju!
Spermogram vašeg muža je samo delimično urađen (fruktoza, Zn, HOS itd.), da je bar urađen HOS test, daje važne informacije o membrani spermatozoida i dobro korelira sa sposobnošću spermića da oplodi jajnu ćeliju.
Potrebno je da vaš suprug ponovi spermogram bar 2,5 meseca nakon predhodnog i sa tri dana apstinencije, pa ako ostane isti nalaz, IVF, a verovatno i ICSI su vam jedina šansa.
Operacije varikokele ne daju dobre rezultate, jednom rečju kod muškarca se nalaz spermograma, tj. oplodna moć teško i minimalno popravlja.
Pre toga bolje reći uporedo morate i Vi uraditi ispitivanje, pre svega HSG (histero-salpingo-grafiju), narodski rečeno "rendgensko snimanje kanala", nakon čega će se odrediti dalja ispitivanja.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
ObGyn vam je sve lepo napisala a vi opet?
Prema "strogim Krigerovim kriterujumima" 10 miliona spermića u mililitru sperme je donja granica za inseminaciju!
Spermogram vašeg muža je samo delimično urađen (fruktoza, Zn, HOS itd.), da je bar urađen HOS test, daje važne informacije o membrani spermatozoida i dobro korelira sa sposobnošću spermića da oplodi jajnu ćeliju.
Potrebno je da vaš suprug ponovi spermogram bar 2,5 meseca nakon predhodnog i sa tri dana apstinencije, pa ako ostane isti nalaz, IVF, a verovatno i ICSI su vam jedina šansa.
Operacije varikokele ne daju dobre rezultate, jednom rečju kod muškarca se nalaz spermograma, tj. oplodna moć teško i minimalno popravlja.
Pre toga bolje reći uporedo morate i Vi uraditi ispitivanje, pre svega HSG (histero-salpingo-grafiju), narodski rečeno "rendgensko snimanje kanala", nakon čega će se odrediti dalja ispitivanja.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
-
- Stalni član
Samo da dodam...otisla sam na website dr-ke Zore Profazic...to je sramota sta ta kolegica odgovara, procitala sam 5 njenih odgovora, koji su cista nebuloza !!!
TO JE SAMO DOKAZ DA TAMO SVAKO ALI BAS SVAKO MOZE IMATI PRIVATNU ORDINACIJU I ZVATI SE GINEKOLOGOM !
Dragi kolega...vodim Vas na veceru prvi put kad dodjem tamo samo zato sto ste drugaciji od mnogih ! makar se mi i ne slagali u mnogim sitnicama!
TO JE SAMO DOKAZ DA TAMO SVAKO ALI BAS SVAKO MOZE IMATI PRIVATNU ORDINACIJU I ZVATI SE GINEKOLOGOM !
Dragi kolega...vodim Vas na veceru prvi put kad dodjem tamo samo zato sto ste drugaciji od mnogih ! makar se mi i ne slagali u mnogim sitnicama!
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Ma draga koleginice da se mi ne prejedemo, sećam se još nekih obećanih večerinki, nekih ćevapa u pivnici na Terazijama, pa ja obećao večeru u Franšu etc?
A ordinacija jeste tamo, ali u lepoj njihovoj!?
Vlasnik: mr. dr. Zora Profozić
Tip djelatnosti: Poliklinika
Djelatnost: Mikrobiološki laboratorij i ginekologija
Grad: Zagreb
Zupanija: Grad Zagreb
Adresa: Bosutska 19
Telefon: 01/61 12 501
Fax: 01/61 15 651
Što se tiče slaganja slažemo se u najznačajnijem, a to je da našim pacijentkinjama pružimo najbolje što znamo!
Pozdrav Dr PeđaDj

A ordinacija jeste tamo, ali u lepoj njihovoj!?
Vlasnik: mr. dr. Zora Profozić
Tip djelatnosti: Poliklinika
Djelatnost: Mikrobiološki laboratorij i ginekologija
Grad: Zagreb
Zupanija: Grad Zagreb
Adresa: Bosutska 19
Telefon: 01/61 12 501
Fax: 01/61 15 651
Što se tiče slaganja slažemo se u najznačajnijem, a to je da našim pacijentkinjama pružimo najbolje što znamo!
Pozdrav Dr PeđaDj

-
- Stalni član
Nije da ja necu...nego mi daleko da plivam...a stigle me neke velike promjene ( mjesta boravka, seljenje, promjena bolnice, kupovina kuce...) tako da ne znam hocu li i ove godine da se brckam na 'nasoj' obali ? prije da necu nego da hocu, ali onda moram da idem na neke druge paralele...
Onda moramo da se druzimo bar 3 dana, da mi pokazete sve te cari restorana 'gde sva cula uzivaju'...ja sam za !
Onda moramo da se druzimo bar 3 dana, da mi pokazete sve te cari restorana 'gde sva cula uzivaju'...ja sam za !
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Draga Koleginice čestitam od srca!
Predpostavljam da idete ka boljem, većem, lepšem.
Lepo je čuti da su naši ljudi uspeli, sigurno nije bilo lako, trebalo je biti brži, pametniji, hrabriji!
O Vama sam čuo na klinici puno lepih reči i pohvala u svakom pogledu, Vi ste otišli a utisci ostali...
A poziv stoji otvoren još od ranije, biće mi čast da vas upoznam, kad god vas putevi dovedu u ove krajeve.
Pozdrav Peđa
Predpostavljam da idete ka boljem, većem, lepšem.
Lepo je čuti da su naši ljudi uspeli, sigurno nije bilo lako, trebalo je biti brži, pametniji, hrabriji!
O Vama sam čuo na klinici puno lepih reči i pohvala u svakom pogledu, Vi ste otišli a utisci ostali...
A poziv stoji otvoren još od ranije, biće mi čast da vas upoznam, kad god vas putevi dovedu u ove krajeve.
Pozdrav Peđa
-
- Stalni član
Hvala za tople rijeci i poziv za degustaciju beogradskih specijaliteta.
Da li idem ka boljem, vecem, lepsem...?...ne znam, ali promjena mi je potrebna, i ova bolnica pruza neke bolje uslove ( more OR time, better privileges, more money...)...vidjecemo...da li je bolje ? nikad ne znamo dok ne probamo, a svaki dan je rizik, kao i novi posao...
Da je bilo tesko...jeste...svaka muka Vas pomalo izmijeni, neke ne bolje, a neke na gore...sjecam se jedne kineske izreke ( da li beshe Mao Ce Tung, neka me neko ispravi ako grEsim ):
"Bol cini da zri nasa ljudska narav."
Da li idem ka boljem, vecem, lepsem...?...ne znam, ali promjena mi je potrebna, i ova bolnica pruza neke bolje uslove ( more OR time, better privileges, more money...)...vidjecemo...da li je bolje ? nikad ne znamo dok ne probamo, a svaki dan je rizik, kao i novi posao...
Da je bilo tesko...jeste...svaka muka Vas pomalo izmijeni, neke ne bolje, a neke na gore...sjecam se jedne kineske izreke ( da li beshe Mao Ce Tung, neka me neko ispravi ako grEsim ):
"Bol cini da zri nasa ljudska narav."
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn