Mogu li mi pomoci ginekolozi?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
mama_Maki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 22, 2007 2:31 pm

Mogu li mi pomoci ginekolozi?

Post od mama_Maki »

Danas sam bila kod doktora i postavljena mi je ova dijagnoza ultrazvukom:

UZ OBE DOJKE I AXILAE: Ehomamografski dojke su zlezdanog tipa, izrazeni su znaci fibrocisticne displazije. U desnoj dojci na spoju medijalnih kvadranata se vizualizuju ostro konturisana lobularna promena vel. 18x9mm sonografski benignih karakteristika, iznad nje se vizualizuju promena istih karakteristika vel. 6x6mm. Koza i pektorlna fascija slobodne. U axilima se ne vizualizuju pat lgll.

DG: Dysplasio mammae fibrocystica bill
Tu mammae dex benignum duplex

POTREBAN KONSULTACIJA HIRURGA

Sto se mene tice,ja nisam imala nikakvih tegoba,niti sam primetila neku promenu,do sinoc,kada sam pod rukom napipala nesto nalik tvrdoj izraslini velicine grozda.Na dodir ne osecam nikakav bol.Cinimi se da mi je to bilo i tokom dojenja na istom mestu,samo sam tada mislila da su to mlecne zlezde.Inace,imam 34 god. i majka sam jednogodisnjeg decaka!

Mozete li mi reci kakva je ovo dijagnoza?Dobila sam uput za hirurga,da idem na operaciju,ali on je od danas na godisnjem....Da li se pre operacije rade jos neke analize?Kakva je operacija?I da li je u opste potrebna operacija?Sta posle nje(terapija)?Totalno sam uplasena i sve me interesuje!

Hvala svakom ko odgovori na moje pitanje!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Maki,
do 70% žena u generativnom periodu života u manjoj ili većoj meri ima mikrocističnu displaziju dojki sa manje ili više simptoma, zato opušteno!
Pošto imate više od 30 godine možete-trebate uraditi i mamografiju.
Iz cisti ukoliko ih imate pod kontrolom UZ aspirira se tečnost i citološki ispita.

Pozdrav Dr PeđaDj
mama_Maki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 22, 2007 2:31 pm

Post od mama_Maki »

Doktore Pedja,hvala puno na odgovoru!
Mene zanima sta ja tacno imam!?Koliko shvatam,imam displazije u obe dojke i pored toga dva tumora???
Da li moram hiruski odstraniti ta dva tumora i da li se to radi u opstoj anesteziji?
Hvala jos jednom!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Tek nakon kompletnog ispitivanja može se govoriti o dijagnozi! Prvi rezultati ukazuju na dobroćudnu promenu.

Većina autora skreće pažnju da je magnetna rezonanca senzitivnija metoda za ranu detekciju raka dojki od mamografije.

Postoje i tzv. tumorski markeri C15-3, MSA (mammary serum antigen), FBL (feritin gearing lymphocytes), mada ne služe za skrining (odabir), tj. ranu detekciju malignih tumora dojke, više za praćenje dejstva terapije.

BRCA1 i BRCA2 genetski testovi služe za otkrivanje žena rizične grupe za karcinom dojke i jajnika, mada ne znači da će sve sa pozitivnim tesovima dobiti rak ili da one sa negativnim testovim nemogu isti dobiti.

Pozdrav Dr PeđaDj
Odgovori