mjesečni ciklusi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
ajles
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 13, 2008 7:16 pm

mjesečni ciklusi

Post od ajles »

U periodu 92 - 97 imala sam hormonalne poremečaje i izostanke ciklusa po nekoliko mjeseci.Ponekad mi je dr. davala kontraceptivne pilulu Stederil, da bi isprovocirale ciklus, ali sam ih ja ubrzo prestala piti, jer sam ih vrlo teško podnosila.
Poslije se situacija malo stabilizirala, pa se opet vračali peridi zastoja.
Onda sam jedno vrijeme imala cikluse svakih 45 - 50 dana, pa je opet se dešavao zastoj po 2 - 3 mjeseca.
Zadnjih mjeseci se stabilizovalo da sam dobivala cikluse svakih 30 - 35 dana, a onda nekoliko mjeseci, svakih 30 dana.
Predzadnji put sam dobila 2 dana ranije od tog redoslijeda, a ovaj put, 6 dana ranije.To me malo zabrinulo i zakopkalo šta se dešava i šta je prouzrokovalo, sada ranije cikluse?
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Sta je bio razlog izostanka ciklusa? O kakvom se hormonalnom imbalansu radi?
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

To na žalost nikada nisam saznala.Doktori su mi ili davali lijekove (večinom kontraceptivne) ili vadili nalaze i govorili da je to hormonalni poremečaj, i da će vjerovatno proći sam od sebe, ali mi tačne razloge i dijagnozu, nikada nisu pojasnili.
Ja sam ponekad sumnjala da nije ratni stres i gubitak kila (koji je znao biti i ispod 50 kg, jedno vrijeme i 48 ) največi uzrok.
Sada su mi 34 god.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Prvi korak je da nadjes nekog reproduktivnog endokrinologa da uradi analize hormona i da vidis o kakvom se imbalansu radi, hormoni stitne zlezde isto tako, pa da znas na cemu si.
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Majmunche napisao:Prvi korak je da nadjes nekog reproduktivnog endokrinologa da uradi analize hormona i da vidis o kakvom se imbalansu radi, hormoni stitne zlezde isto tako, pa da znas na cemu si.

Hormonalni status radila prije godinu dana, odprilike, i ginekologica rekla da ima malog poremećaja.Uključila Primolut-nor, nakon izvjesnog vremana dobila ciklus i od tada, jedno vrijeme dobivala svakih 32 - 36 dana, onda jedan period, svakih 30 - 32 dana, sada evo 2 mjeseca zaredom, stiže i ranije.

Nalaz hormona štitnjače, rađen 02.10.2007. i glasi:
FT3 - 4,9 ( 4,3 - 7,8 pmol/l )
FT4 - 10,4 ( 10,0 - 20,0 pmol/l )
ultra TSH - 2.82 ( 0,40 - 4,20 U/L )

U zagradi su referentne vrijednosti i rekoše mi da je nalaz ok, da za ultrazvukom štitnjače, nema potrebe.
Na ginekološkom ultrazvuku, bila prije mjesec dana, sve ok.Papa test i ginekološke preglede i nalaze, radim redovno.Promjenila i doktoricu, ali ni ona, sem candide u ginekološkom brisu, ništa nije našla.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Ne znam zaista sta da ti kazem, jer, kao sto i sama znas, na prvi pogled sve izgleda ok ali ipak nista. Ne razumem sta su ti lekari na kraju rekli - sta je razlog, po njima, imaju li neku teoriju zasto su ti ciklusi neredovni, i, da li postoji ovulacija svejedno ili izostaje?
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Što se tiče dijagnoze i uzroka svemu, nikada mi nisu ništa konkretno rekli.Za ovulaciju i plodne dane, nikada ne znam kada je, i kada sam prije 2 mjeseca pitala doktoricu, kaže prati par mjeseci cikluse, pa ćemo vidjeti.
Trudnoća mi je bila početkom februara 2003g., a ciklusi su mi u periodu prije začeća bili mjesecima, sa razmakom po 50, 46, 43, 47, 42 dana itd.Trudnoći se tada uopšte nisam nadala, ni planirala, čak je i moja dr. s obzirom na cikluse, bila iznenađena.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

A prolaktin?
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Šta je prolaktin, nisam čula za njega?
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Jedan od hormona koji, kada je mnogo visok (obicno usled stresa) inhibira ovulaciju. Prirodno se luci tokom dojenja (da bi inhibirao ovulaciju i sprecio zacece kada majka jos nije spremna posle rodjenja prvog deteta).
Odgovori