MISSED ABORTION H I T N O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
MISSED ABORTION H I T N O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nakon blagog krvarenja tokom sedme nedelje trudnoće ginekolog mi je rekao da uradim beta HCG i da se javim na kontrolu. Juče mi je uradio ultrazvuk i konstatovao missed abortion i sugerisao da uradim kiretažu. Pritom uopšte nije pogledao nalaz beta HCG koji je bio 22.000 (osma nedelja). Molim lekara ili nekoga sa foruma za savet šta da radim jer po referentnim vrednostima koje su date uz nalaz proizilazi da beta HCG odgovara opsegu za početak osme nedelje.
i ako nisam ginekolog i ja bih isto rekla: dok ne krene jako krvarenje nemoj nista da preduzimas. Mozda krvarenje prestane a i to je nekad normalno u ranoj trudnoci. Meni se desavalo da imam blaga krvarenja ( vise nesto braon ) i doktor mi je rekao da se javim tek kad krene jace krvarenje.
Drzim ti palceve da sve bude u redu!
Puno srece!
Drzim ti palceve da sve bude u redu!
Puno srece!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Color Doppler isključuje subjektivnost ginekologa, koji bi mogao treperenje slike proglasiti za srčane otkucaje, doplerom se srčani otkucaji čuju, te je dijagnoza definitivna.
PS: Bar u Beogradu možda i uradite dopler besplatno, ali beta HCG obavezno morate uraditi privatno.
Pozdrav Dr Peđa
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
O beta HCG i ultrazvucnoj slici trudnoce...
Rekoh li ja nekoliko puta da tamo UZ radi svako !?
Pa samo da ponovim fakte...
- kod beta HCG od 1000-1500 moze se vidjeti trudnoca transvaginalnim ultrazvukom
- kod beta HCG od 6000-6500 ista se moze vidjeti i transabdominalnim ultrazvukom
- spontani pobacaji kao i missed abortions and blighted ovuum idu sa padom beta HCG, tako da bi se vrijednost istog trebala opadati nakon 24 sata...svuda je u svijetu vrijednost beta HCG jeftinija i laksa za uraditi nego uraditi UZ koji je skuplja pretraga...ili to ide...koliko para toliko muzike...
Mislim da zena ipak treba da ima uradjen obicni 2D ultrazvuk, bez upotrebe doppler-a, nemamo vrijednosti CRL-a, datum 1.dana poslednje menstruacije ( tako je dobro postavljeno pitanje
), tako da cemo mozda iz slijedeceg nalaza to da saznamo...
Opet se ja pecam na ovaj forum...
Rekoh li ja nekoliko puta da tamo UZ radi svako !?
Pa samo da ponovim fakte...
- kod beta HCG od 1000-1500 moze se vidjeti trudnoca transvaginalnim ultrazvukom
- kod beta HCG od 6000-6500 ista se moze vidjeti i transabdominalnim ultrazvukom
- spontani pobacaji kao i missed abortions and blighted ovuum idu sa padom beta HCG, tako da bi se vrijednost istog trebala opadati nakon 24 sata...svuda je u svijetu vrijednost beta HCG jeftinija i laksa za uraditi nego uraditi UZ koji je skuplja pretraga...ili to ide...koliko para toliko muzike...
Mislim da zena ipak treba da ima uradjen obicni 2D ultrazvuk, bez upotrebe doppler-a, nemamo vrijednosti CRL-a, datum 1.dana poslednje menstruacije ( tako je dobro postavljeno pitanje

Opet se ja pecam na ovaj forum...
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Ja ovde ne pričam o "cost-benefit", o tome šta koliko košta, već o tome šta nam može dati brzu tj. trenutnu i sigurnu dijagnozu...
Vrlo je širok opseg normalnih vrednosti HCG da bi ih lako protumačili!
Nedelja trudnoće beta HCG mIU/ml
3 - 4 / 9 - 130
4 -5 / 75 - 2600
5 - 6 / 850 - 20,800
6 - 7 / 4,000 - 100,200
7 - 12 / 11,500 - 289,000
12 - 16 / 18,300 - 137,000
Da bi preko HCG pratili stanje moralo bi se raditi serijsko uzimanje krvi, a ne samo jednom (tako da nisam baš siguran u jeftinoću). Ultrazvuk već od 6,5 nedelja transvaginalnom sondom trenutno daje informaciju o stanju ploda, a kolor dopler samo ukoliko nismo sigurni u srčanu akciju dodatno istu razjašnjava.
Ovo što vi pričate draga ObGyn važilo bi za trudnoće ispod 6 nedelje, a pacijentkinja je navela da je 8 nedelja trudnoće!

Pozdrav i dobro zdravlje Dr Peđa
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 02, 2006 9:53 am
razmislite o hloru?
Nije to baš tako bezazleno, evo nekih studija o hloru:
- deca majki koje piju hiperhlorisanu vodu su manje telesne tezine, manjeg obima lobanje, manje visine (dužine)
- sklonija su alergijama
Visok je rizik i dokazan visok procenat embrionalnog mortaliteta i pojave mrtvorodjene dece (pogledaj na google: miscarriage chlorine)
Hlor izaziva poremecaj unutrašnjeg zida krvnih sudova i uvodi u aretriosklerozu.
Hlor proporcionalno povecava rizik od kancera rektuma.
Hlor provocira razvoj kancera mikracne bešike.
Hloriti oksidišu hemoglobin u methemoglobin (u ploda i novorodencadi hemoglobin je daleko oksidabilniji), koji dovodi do celijskog gušenja i hipoksije organizma.
Hlor redukuje funkciju tiroideje (jer menja jod - to isto cine i brom i drugi halogeni elementi) i proizvodnju enzima tiroideje.
Hlor utice na hematopoetski sistem (sistem koji sintetiše krvne elemente).
Hlor je direktno povezan sa poremecejem Neuralne tube (beba) i produžene moždine.
Hlor školskoj deci provocira alergiju (deca koja se kupaju u hlorisanim bazenima).
Hlor utice na "topljenje" zubne gledi.
Koncentracija lakoisparljivih jedinjenja hlora (VOC - voilatile organic compounds) posebno je visoka u bazenima banjskih lecilišta (misli se na toplije vode jer hlor i njegovi nusproizvodi lako odparavaju), privatnim zatvorenim bazenima,
Povecana je i koncentracija tokom tuširanja u kupatilima uz napomenu da je bitna pretpostavka da se voda pojacano hloriše. Tako i dolazimo do problema u Betaniji, jer sam sigurna da je problem ozbiljan.
Ja sam , naime cula, a apleujem na neke pojedince koji imaju takve mogucnost da izmere koncentraciju hlora. Cula sam da je koncentracija u vodi
porodilišta preko 4,5 mg/lit. (dozvoljena zakonski je max 0,4 mg/lit).
- deca majki koje piju hiperhlorisanu vodu su manje telesne tezine, manjeg obima lobanje, manje visine (dužine)
- sklonija su alergijama
Visok je rizik i dokazan visok procenat embrionalnog mortaliteta i pojave mrtvorodjene dece (pogledaj na google: miscarriage chlorine)
Hlor izaziva poremecaj unutrašnjeg zida krvnih sudova i uvodi u aretriosklerozu.
Hloriti oksidišu hemoglobin u methemoglobin (u ploda i novorodencadi hemoglobin je daleko oksidabilniji), koji dovodi do celijskog gušenja i hipoksije organizma.
Hlor redukuje funkciju tiroideje (jer menja jod - to isto cine i brom i drugi halogeni elementi) i proizvodnju enzima tiroideje.
Hlor je direktno povezan sa poremecejem Neuralne tube (beba) i produžene moždine.
Hlor školskoj deci provocira alergiju (deca koja se kupaju u hlorisanim bazenima).
Koncentracija lakoisparljivih jedinjenja hlora (VOC - voilatile organic compounds) posebno je visoka u bazenima banjskih lecilišta (misli se na toplije vode jer hlor i njegovi nusproizvodi lako odparavaju), privatnim zatvorenim bazenima,
Povecana je i koncentracija tokom tuširanja u kupatilima uz napomenu da je bitna pretpostavka da se voda pojacano hloriše. Tako i dolazimo do problema u Betaniji, jer sam sigurna da je problem ozbiljan.
Ja sam , naime cula, a apleujem na neke pojedince koji imaju takve mogucnost da izmere koncentraciju hlora. Cula sam da je koncentracija u vodi
Probala skoro SVE na nasem i evropskiom trzistu.
-
- Novi član
razmislite o hloru?
Nije to baš tako bezazleno, evo nekih studija o hloru:
- sklonija su alergijama
- sklonija su alergijama
-
- Novi član
Pa čitate li vi uopšte ili se samo dopisujete? Shvatate li da hlor i njegovi nusproizvodi izazivaju posledice koje su navedene ili treba neko da vam nacrta.
Greškom sam dvaput poslala tu poruku.
"Stvarno, teško je biti prosvetitelj".
Šalim se ,
Ipak , molim bez tako teških reči.
Ako ne uspevate da nalazite vezu sa tamama na koje sam slala tekst, to ne znači da sam ja u krivu, a ni da treba grubo da se izražavamo.
U(ticaj hlora iz pijaće vode, dodatog u povećenim količinama je na vrhu pažnje naučnika mnogih oblasti.
Nadam se da se slažete da informacija više, ne boli.
Greškom sam dvaput poslala tu poruku.
"Stvarno, teško je biti prosvetitelj".
Šalim se ,
Ipak , molim bez tako teških reči.
Ako ne uspevate da nalazite vezu sa tamama na koje sam slala tekst, to ne znači da sam ja u krivu, a ni da treba grubo da se izražavamo.
U(ticaj hlora iz pijaće vode, dodatog u povećenim količinama je na vrhu pažnje naučnika mnogih oblasti.
Nadam se da se slažete da informacija više, ne boli.
Pa dobro Besana, posle deset istih tekstova na razlicite teme mislim da smo svi shvatili poentu:
DA JE HLOR IZUZETNO STETAN!
Ali mislim da je bilo dovoljno da to jednom eventualno dva puta napises ili postavis kao novu temu....ovako je efekat dosta slabiji nego sto si verovatno ocekivala. I ja sam pomislila sta li je sa njom kad ovoliko puta ponavlja jedno te isto ali dobro, shvatila sam da zelis ( doduse na malo cudan nacin ) da nam na neke stvari skrenes paznju. Ako nista to si bar uspela!
U svakom slucaju hvala na informaciji!
Pozdrav!
DA JE HLOR IZUZETNO STETAN!
Ali mislim da je bilo dovoljno da to jednom eventualno dva puta napises ili postavis kao novu temu....ovako je efekat dosta slabiji nego sto si verovatno ocekivala. I ja sam pomislila sta li je sa njom kad ovoliko puta ponavlja jedno te isto ali dobro, shvatila sam da zelis ( doduse na malo cudan nacin ) da nam na neke stvari skrenes paznju. Ako nista to si bar uspela!

U svakom slucaju hvala na informaciji!
Pozdrav!

Meni si iskreno delovala kao neki ludak. Poslala si 15 istih poruka u temama koje nemaju veze sa time. Devojka recimo pita za ginekoloske probleme a ti sa hlorom. Kao da si opterecena hlorom, sanjas ga svake noci itd. A inace, meni licno je i vise nego smesno da se opterecujem hlorom iz pijace vode... pored svih s*ranja ja sad' treba jos da razmisljam i o hloru... stetno je... mozda... ali i hodati Beogradom je stetnije...