Mirena spirala

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 26, 2007 11:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Mirena spirala

Post od Luda Nasta »

Molila bih da mi neko objasni da li smem da koristim Mirena hormonsku spirala,bez obzira što imam miom na zadnjem zidu materice(14mm).
Dobila sam Microgynon kao terapiju za obilne menzise, i stalno se užasno osećam-znam da treba 3 meseca prilagođavanja,al ja imam i čir na duodenumu,pa su mi se te tegobe još povećale od kad pijem ova lek.Povraćam,trpim koliko mogu i glavobolju,mada se to jeste smanjilo(pijem Microgynon treća nedelja) ali od mučnine i depresije ne mogu da pobegnem.Zato me zanima da li bih mogla da se "prebacim"na Mirenu pre isteka 3 meseca? Hvala na odgovorima, i molim neko iskustvo!!! :o
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Meni nije jasno pitanje, kolki sam ja razumela ti Microgynon piješ zbog obilnih menzisa a ne zbog kontracepcija, i ako je piješ i zbog kontracepcije to je koliko sam razumela sekundarno jer to nisi ni pomenula.
Nije mi jasno kako onda da se prebaciš na spiralu ako ti lek potreban zbog obilnih menzisa?
Slika
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Mozete koristiti Mirenu, i moze da Vam pomogne u smislu smanjenaja obilnih perioda, i ako imate bolne menstruacije. Jedino sto treba da se provjeri prije stavljanja spirale, tacna lokacija mioma ( transvaginalni ultrazvuk ) i ako ne mijenja oblik matericne duplje, odlican ste kandidat za Mirenu.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Pa zar spirala ne pojačava krvarenja bar u početku?
Slika
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član

Post od Luda Nasta »

Ova spirala je HORMONSKA,znači da lu či progesteron na sluzokožu materice i samim tim smanjuje debljinu endometrijuma,tako da su manzisi manje obilni.Moja Dr. mi je objasnila juče da se prvenstveno koristi za smanjenje krvarenja,a kontraceptivno dejstvo je kao i kod svake spirale,0k0 99,9%. Juče sam bila opet kod nje, ižalila se na nuspojave Mikroginona,pa mi je sama ponudila Mirenu!Moram da ispijem ovu kutiju do kraja,da ne bi dobila menzis još,jer mi je krvna slika očajna! Mirena se stavlja drugog ili trwćeg dana krvarenja.Pitam se,boli li to? :o
Mimago
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:16 pm

Post od Mimago »

Ja sam cula da mirena dobro deluje na obilna krvarenja i da se, za razliku od pilule, mnogo lakse podnosi. To sam cula od osobe koja ima miom i kojoj je ugradjena mirena pre pet meseci. Pitaj svog lekara ponovo da ti sve lepo objasni.
Srecno!
:lol:
Ako ne znas, uvek pitaj ginekologa. Vodim ljubav- vodim racuna.
ini
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 14, 2007 12:55 am

Post od ini »

Imam Mirenu od septembra prosle godine i jako sam zadovoljna. Ciklus je manje obilan, cak se zabrinem nekad koliko malo ide, vecinu ciklusa do sada mogla sam proci sa samo jednim uloskom.Sad je valjda jasnije o kojim kolicinama krvi se radi, uglavnom par kapi na dan, s tim da mi je drugi ili treci dan krvarenja kao i ranije najobilniji, ali to je kao nekada zadnji dan. Inace imala sam veoma obilne cikluse, sto zbog blaze anemije sto zbog 3 mioma,krvarenja do nesvestice,bolovi koji paralisu.
Inace,imam 32 godine, zavaljenu matericu,par spontanih i jedan namerni prekid trudnoce,Mirenu sam htela kao kontracepciju jer mi nijedne pilule ne prijaju vec godinama.
Moja Dr mi je objasnjavala da neki miomi dopustaju spiralu, neki je iskljucuju,ali se ne secam tacno koji.
Samo postavljanje su obavili 2. -3. dan krvarenja, u opstoj anesteziji-tacnije nije to anestetik vec sredstvo koje potpuno uspava pacijenta. Posle uboda igle sve cega se secam su sestra i Dr koje me ljubazno bude.
Ono sto je malo neprijatno je sto sam narednih 2 meseca otprilike imala prilicne grceve i bolove u materici i krstima,i stalni utisak (ili samo licni strah?) da ce je organizam izbaciti,ali sve mi je bilo bolje nego nezeljena trudnoca.A lekovi svakako smanje tegobe na podnosljivu meru.
Takodje su mi se smanjili i PMS tegobe, nisam vise danima otecena i izbacena iz svih normalnih koloseka.
Nakon par dana kad sam shvatila koliko se osecam rastereceno od straha od trudnoce, pocela sam da je zovem-Smirena :D
Nadam se da sam dala dovoljno informacija, slobodno me pitaj ako treba.
Pozdrav
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

I ja sam htela da je stavim, ali posto mi je materica zavaljena a i manja nego sto treba biti (oko 5cm, a ne normalnih 6cm) nisu mogli da je stave ali sam sve najbolje cula o njoj. Ovde (USA) se to radi sa jednim ubodom lokalne anestezije.
ini
Novi član
Novi član

Post od ini »

Mislim da je i u ovoj (privatnoj) klinici bilo moguce da se stavi uz lokalnu anesteziju,u drugima moze, ali meni je bilo draze da dodam jos novca i ne budem svesna dok mi neko kopa po najosetljivijim delovima tela.Dovoljno je jezivo bilo to sto su mi vezali noge nekih 2 minuta pre uspavljivanja, da sam znala, zamolila bih da sacekaju da zaspim,pocela je panika...
Trajanje celog postupka je malo vise od sat vremena, trebalo je da bude nesto krace ali se oduzilo valjda zbog toga sto nije mogla da prodje kroz cerviks pa su morali da ga dilatiraju. Verovatno sam i zbog toga imala nesto jace bolove kasnije nego sto bi bilo uobicajeno.
Zaboravih da kazem, pre postavljanja spirale treba imati uredne briseve-i vaginalnog i cervikalnog,sterilnu urinokulturu,ali sad ne bih znala koliko ranije se ovo radi, mozda oko 15-tak dana,ukoliko ima bakterija, da stignu da izlece.Dr mi je trazila i analizu krvi-sedimantaciju i crvena i bela krvna zrnca.
Seksualni odnosi se ne preporucuju zvanicno 5 dana posle, ali Dr je rekla da bar 2 dana sacekam, a posle da oslusnem svoje telo. :wink:
U svakom slucaju-ko god je Mirenu izmislio, mnogo mu hvala. :D
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Bas nisam znala da je tako ozbiljna procedura, ovde ni niko nikad ne vezuje noge :o :o
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

A nisi jekla jel si rodila decu,Ini?
Slika
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član

Post od Luda Nasta »

Ini,hvala ti na savetima. I ja imam zavaljenu matericu,i rodila sam dvoje dece.Ovde u Bgd-u se ne daje anestezija za stavljanje spirale tako da se iskreno nadam da ne boli!!!!!!Mene je doktorka pitala samo da li sam imala carski rez,i reče da moram 15 dana pre stavljanja da uradim briseve. Još par dana da popijem ovaj Mikroginon pa da se spasim...Onda moram da čekam svoju "redovnu",(čitaj:obilnu)menstruaciju,pa da stavim Mirenu,drugi ili trći dan, tad je grlić valjda najotvorenji. U svakom slučaju-sad se malo bojim!!!!
ini
Novi član
Novi član

Post od ini »

Nisam radjala,ali Mirena i jeste spirala pogodna za zene koje nisu radjale.
Tako barem kazu strucniji od mene. :D
Ne znam za drzavne institucije, ali na privatnoj klinici mozes da uradis u opstoj, ako ti trebaju detaljnije informacije, javi mi se na mail, ne znam da li bi javno objavljivanje prekrsilo pravila foruma.
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član

Post od Luda Nasta »

Važi, Ini,dogovoreno! :wink:
ini
Novi član
Novi član

Post od ini »

Luda Nasto, saljem ti podatke na pp, samo mi javni da li su ti stigli.
Srecno !
Odgovori