Imam 26 god, nisam nikad bila u drugom stanju i do sad nisam imala ginekoloskih problema. UZ pregledom od Februara 2008. god konstatovan je miom materice.
Nakon toga sam odmah otisla kod 2 ginekologa, od kojih imam sledece nalaze:
1. Na komletnom ginekoloskom pregledu i UZ snimanju uz koriscenje Eho sonde konstatuje se:
Uterus u RVF, praznog kavuma, sekretornog endometrijuma, na zadnjem zidu intramuralni miom,dobro prokrvljen, koji dopire do kavuma uterusa, promera 35x28 mm. Levi jajnik b.o. Desni jajnik uz uterus b.o. U c. Duoglasi nema sobode tecnosti.
Savetuje se pracenje stanja UZ pregledom za 6 meseci. Doktorka mi nikako ne predlaze operaciju, zbog rizika da li cu moci imati dece nakon operacije, i savetuje da, ukoliko planiram trudnocu, to realizujem u roku od najvise 1 do 2 god.
2. Drugi ginekolog klasicnim UZ pregledom konstatuje:
Na zadnjem zidu materice postoji intramuralni miom promera 5x5 cm. Obzirom da miom naleze i na kavum uterusa potrebno je uraditi miomektomiju.
Ovaj ginekolog mi je odmah rekao da izvrsim operaciju sto pre, najkasnije u roku 6 meseci, i tvrdi da nema rizika po reproduktivnu sposobnost, tj da cu moci da imam decu nakon operacije.
Interesuje me Vase misljenje o poslednjim nalazima, obzirom da se drasticno razlikuju misljenja lekara, pa cak i utvrdjena dimenzija mioma, iako su pregledi radjeni u dva dana. Kako da resim moj problem, kome i gdje mogu da se obratim u Beogradu i da budem sigurna u pravilan izbor?
Hvala Vam unapred na odgovoru.
Miom na materici
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga "zoiii"
Prvo morate uraditi tzv. TV/UZ i utvrditi tačnu veličinu mioma. U principu se oni ne operišu samo zato što ih ima već ako prave probleme!
Pošto ste skloni miomima moguće je da nakon operacije naraste neki novi i tako u nedogled.
Ukoliko je miom zaista 5cm u prečniku treba dobro razmisliti i o operaciji jer isti veličinom nadmašuje samu matericu tj. prerasteže je.
Pozdrav DrPeđaDj
Prvo morate uraditi tzv. TV/UZ i utvrditi tačnu veličinu mioma. U principu se oni ne operišu samo zato što ih ima već ako prave probleme!
Pošto ste skloni miomima moguće je da nakon operacije naraste neki novi i tako u nedogled.
Ukoliko je miom zaista 5cm u prečniku treba dobro razmisliti i o operaciji jer isti veličinom nadmašuje samu matericu tj. prerasteže je.
Pozdrav DrPeđaDj
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 11:51 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Sta je TV/UZ i gde to mogu da uradim???
Dal mozete malo detaljnije da mi odgovorite koji su to kriterijumi na osnovu kojih treba odluciti dal da se izvrsi operacija ili ne, sem velicine mioma??
Meni on za sada ne pravi neke probleme, nemam ni pojacanog krvarenja, jedino imam problem cetog mokrenja sto je verovatno posledica sto miom pritiska besiku.
Medjutim, oba doktora su se slozila da ce miom rasti jer je dobro prokrvljen. A meni je najbitniji kriterijum dal cu jednog dana moci imati decu, sto ne znam dal ce biti slucaj ako taj miom jos poraste.
Dal mozete malo detaljnije da mi odgovorite koji su to kriterijumi na osnovu kojih treba odluciti dal da se izvrsi operacija ili ne, sem velicine mioma??
Meni on za sada ne pravi neke probleme, nemam ni pojacanog krvarenja, jedino imam problem cetog mokrenja sto je verovatno posledica sto miom pritiska besiku.
Medjutim, oba doktora su se slozila da ce miom rasti jer je dobro prokrvljen. A meni je najbitniji kriterijum dal cu jednog dana moci imati decu, sto ne znam dal ce biti slucaj ako taj miom jos poraste.