Miom na materici i cista na jajniku

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
balog
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 11, 2006 8:02 pm

Miom na materici i cista na jajniku

Post od balog »

Molim Vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja.
Imam muralni miom na prednjem zidu materice 4x3cm i cistu na desnom jajniku 6x6cm ispunjen guscim sadrzajem, abs-dermoid.Predlozena mi je laporaskopska operacija.Medjutim u Narodnom frontu su mi predlozili otvorenu klasicnu operaciju.Imam 37 godin, nisam radjala, ali u blizoj budcnosti planiram trudnocu.Zato sam u nedoumici kakvu bih operaciju
trebalo da uradim.
Jos bih Vas pitala da li je lecenje ovakvih oboljenja moguce homeopatijom i da li se u Srbiji radi embolizacija(i po kojoj ceni).
Hvala unapred svima na pomoci.
Jelena
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Balog,
Ako cista na jajniku traje duze od 6 mjeseci i UZ slika je karakteristicna za dermoidnu cistu, potrebno ju je odstraniti hirurski - laparoskopski.
Miom na materici ne treba dirati zato sto velicina Vaseg mioma ne utice fertilitet. Da ste moj pacijent uradila bih samo laparoskopsko odstranjivanje ciste.
Zasto se raspitujete za embolizaciju uterinih arterija ? Nadam se da Vam to niko nije preporucio.
Sto se tice homeopatije / naturopatije...oni ne rade istrazivanja ( bar ja to ne znam ) tako da njihovo lijecenje smatram nekontrolisanim i nedovoljno istrazenim...sve je svedeno na vjerovanja i mnogo je nekih 'mutnih' razloga zasto se uzima neka biljka...iako ja nisam protiv biljaka, ali mozda je pokusaj lijecenja potrebno ograniciti na 3 mjeseca, maksimalno 6 mjeseci i ako nema efekta...operacija...sve zavisi koliko imate simptoma...ali zapamtite ako je ta cista dermoidna...imate dva rizika....1. da pukne i da izazove akutni abdomen, i peritonitis i da odete u Op.salu hitno i da se radi abdominalna operacija, jer tada za laparoskopiju nece biti mnogo vremena, i 2. da se dogodi torzija / uvrtanje jajnika i da opet zavrsite u op.sali, i ostanete bez jajnika...dakle...budite svjesni ovih rizika prije izbora homeopatskih lijekova.
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
ns_guy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 29, 2006 12:14 pm

Post od ns_guy »

Zasto se raspitujete za embolizaciju uterinih arterija ? Nadam se da Vam to niko nije preporucio
-----------------------------------

Zašto ste dali ovakav odgovor? Da li postoji neko stručno mišljenje u vezi toga. Imamo problem i kao laik sam na internetu naišao na određen broj pohvala datoj metodi.
npr. http://www.fibroidoptions.com, ako se ne varam to je geortown university?

hvala na objasnjenju
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

EUA ( Embolisation of Uterine Arteries ) se ne radi kod pacijentkinja koje nisu radjale i zele da ostvare trudnocu ( kako je u topiku navela balog ).
Kad ste laik, zasto onda sumnjate u strucno misljenje ?
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:D Ja bih kod ciste gušćeg sadržaja pre posumnjao na endometriozu, nego na dermoidnu kod koje su prisutni zubi, kosa itd te daje hiperehogene odjeke!
Što se tiče mioma možda bi HSG-om i/ili histeroskopijom trebalo videti dali prominira ka šupljini materice s obzirom da je muralni (intramuralni)!

Embolizaciju uterinih arterija nikako nemojte raditi, nakon nje sigurno ne biste nikad ostali trudni (već smo na sajtu komentarisali ovu metodu potražite)!

Što se tiče alternativnih metoda, one su neproverene, neke čak i štetne, vi nemate vremena za eksperimentisanje!

Pozdrav Dr Peđa
Odgovori