Mikrocisticni jajnici?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
DeMonique
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 11:49 am

Mikrocisticni jajnici?

Post od DeMonique »

U poslednja tri meseca menstrualni ciklus je postao neredovan (dobijala sam na svakih 30 dana, pocelo je da mi kasni 7 do deset dana, sto znaci da je interval bio 35 do 40 dana), intenzitet krvarenja je bio uobicajen, ali prvi dan veoma bolan. Bol sam osecala i ranije, ali je postao znatno jaci. Javila sam se ginekologu, koji je uradio ultrazvuk, i ustanovio mikrocisticne jajnike. Kao terapiju dobila sam Primolut Nor, od 16 do 25 dana ciklusa, u naredna tri meseca, sva puta dnevno po jedna tableta. Nisam pocela terapiju, obzirom da mi ginekolog nije pojasnio ni sta su mikrocisticni jajnici, ni da li je lecenje neophodno ni koje su posledice hormonske terapije. Molim za ta pojasnjenja. Hvala
DeMonique
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 11:49 am

Post od DeMonique »

Jos da napomenem da mi je skoro 22 godine, studentkinja, nisam radjala, nemam alergije na lekove i nikada nisam uzimala hormonsku terapiju. Fizicki sam aktivna, tri puta nedeljno idem na intenzivni aerobik.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Bitno je kojeg dana Vaseg menstrualnog ciklusa je radjen ultrazvuk.
Ako je radjen u prvoj / folikularnoj / fazi Vaseg ciklusa sto jeste bilo kojeg dana prije ovulacije sto je kod svake zene 2 nedjelje prije slijedece menstruacije, onda je NORMALNO da se vidi vise folikula u razvoju koji izgledaju kao male cistice dok dominantni folikul ne pocne da raste znacajno i ostali folikuli postaju atreticni i propadaju. Ako neko, ko se ne razumije u endokrinologiju i normalne fizioloske promjene jajnika, uradi ultrazvuk u tom periodu onda ce da proglasi te jajnike mikrocisticnim.
Sta to znaci u Vasem slucaju? NISTA !

Ako ste zdravi i nemate nikakvih drugih simptoma, smetnji ili zalbi, a zelite da imate predvidljijve cikluse i seksualno ste aktivni, potrebno je da trazite od Vaseg ginekologa da Vam prepise kontraceptivne pilule i to je sve. Time ce Vam se ciklusi urediti...pocnite da pijete pilule jedne nedjelje uvece /ujutro i tako svaki dan tri nedjelje i kada prestanete nakon 2-3 dana cete dobiti menstruaciju, koja bi trebalo da bude manje obilna i manje bolna ako ste imali problema sa takvim tegobama prije. Kada dodje slijedeca nedjelja, nastavljate slijedeci paket.
Ako vodite ljubav sa novim partnerom ili ste u vezi sa partnerom iz rizicne grupe onda koristite kondom da se zastitite od seksualno prenosivih bolesti.
Osim pilula ovisno od trzista dostupne su i druge metode kontracepcije kao sto su injekcije Depo-provere ( 1 x svaka tri mjeseca ), Evra patch koji se mijenja svake nedjelje, 3 nedjelje, jedna nedjelja bez patch kada dobijete menstruaciju i onda opet nastavljate istim ritmom, Nuva ring jeste hormonski prsten koji se stavlja u vaginu od strane pacijenta i ostavlja tamo 3 nedjelje a onda izvadi i dobijete menstruaciju, i onda stavite drugi...tanak je prsten, lako se aplicira od strane pacijenta, ne omete seksulani zivot...vrlo pouzdan, ali nisam sigurna da je prisutan na Yu trzistu jos...tamo rijetko koriste i pilulu i depo proveru, iako su izvrstan nacin zastite protiv nezeljene trudnoce.

Ostavljam Vam dvije poruke:
1. Zastitite se od nezeljene trudnoce
2. zastite se od seksualno prenosivih bolesti.

Puno pozdrava i slijedeci put ne izlazite iz ordinacije dok ne dobijete odgovore na Vasa pitanja i dileme.
obgyn
Odgovori