mikroadenomi, stitna zlezda - trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
simona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 04, 2005 12:36 am

mikroadenomi, stitna zlezda - trudnoca

Post od simona »

Imam 26 godina i pre godinu dana mi je postavljena dijagnoza primarni hipotireodizam(na sistematskom pregledu doktorka mi je predlozila da uradim analize hormona stitne zlezde posto joj se stitna zlezda ucinila uvecanom).Doktorka mi je predlozila da se paralelno sa TSH uradi i prolaktin. Prolaktin mi je bio povisen (gornja granica 30, a ja sam imala 44). Doktorka mi je uvela terapiju Tivoralom 3/4 tablete od 100 ug ujutru i Bromokriptinom 1/2 tablete od 2,5 mg uvece pre spavanja. Galaktoureju i izostanak menstruacije nemam,ciklusi su mi uredni(28-30 dana). Posle 3, zatim 6 meseci prolaktin je i pored terapije bio blago povisen.Uradila sam magnetnu rezonancu hipofize i dijagnoza je glasila da postoje 2 mikroadenoma precnika oko 4 mm. Sada uzimam 3/4 tablete od 2,5 mg Bromokriptina uvece i 3/4 tablete Tivorala ujutru. U medjuvremenu, uradila sam analize TSH i prolaktina i rezultati su u granicama normale.Simptoma karakteristicnih za hipotireodizam i mikroadenome nisam imala pre terapije, a ni sada ih nemam.
Zelim da ostanem u drugom stanju(po prvi put) i zanima me koliko je to moguce s obzirom na moje zdravstveno stanje i u slucaju zaceca kakav je uticaj navedenih lekova na zdravlje ploda?
Unapred zahvalna.
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

Zbog konastatovanih mikroadenoma hipofize savetuje se duza terapija Bromkriptinom, koja treba da bude i oko godinu dana ( ili Dostinex tbl.). Po prekidu terapije ne bi trebalo da bude problema sa zatrudnjavanjem, sobzirom da hiperprolaktinemija dovodi do anovulastornih ciklusa, tj. nemogucnosti zaceca. Ukoliko zatrudnite , a pod terapijom ste, preporucuje se prekid iste. Sto se tice stitne zlezde, ukoliko je pod Tivoralom uredan nalaz hormona, to ne predstavlja problem i ta se terapija nastavlja i u trudnoci, naravno menjaju se doze.
Odgovori