Microgynon i vene

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 26, 2007 11:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Microgynon i vene

Post od Luda Nasta »

Molim vas,da li Microgynin smeju da koriste žene sa proširenim venama? imam 35 godina,dosad,nisam koristila oralnu kontracepciju,bivši sam pušač,i nemam vensku trombozu,jednostavno genetsku predispoziciju za vene. Bila sam na kolor dopleru,i nije pokazao nikakva začepljenja.pošto sam dobila ovaj lek da pijem,zbog anemije izazvane preobilnim menzisima,zanima me koliko je ovo opasno za mene, jer sam pročitala u uputstvu takve grozote i strahote u vezi kontraindikacija i interakcija,da ne znam da li da počnem uopšte!!?? Isto me zanima, smem li da pijem analgetike dok pijem Microgynon,jer patim i od glavobolje. Hvala i izvinite na opširnosti! :P
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Na listi relativnih kontraindikacija za uzimanje kontraceptivnih pilula se nalaze i glavobolje migrenoznog tipa ( sto znaci glavobolje prije kojih imate AURU, a to je stanje u kojem imate 'svetlace pred ocima', zamucen vid, trenutnu slabovidnost / sljepilo, utrnulost, probleme govora ). Ako Vi imate takve glavobolje onda niste kandidat za kontraceptivne pilule, nego za neki drugi vid kontracepcije.
Ako imate ponekad glavobolje vezane za stres, onda mozete da ih uzimate, kao i analgetike koje uzimate sigurno godinama.

Vene na nogama nisu kontraindikacije za uzimanje pilula, ukoliko nemate istoriju venske tromboze.

Osim kontraceptivnih pilula koje mogu da pomognu oko obilnih perioda, jos bolje efekte daje spirala koja se zove Mirena ! i prisutna je na beogradskom trzistu. Kod trecine zena dovodi do potpunog prestanka krvarenja, kod trecine zena znacajno smanjuje obilne menstruacije, a kod trecine ne dovodi do promjena obilnosti, sto joj daje efikasnost u 75 % slucajeva, sto je mnogo bolje nego kontraceptivne pilule.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 26, 2007 11:04 pm

Microgynon i vene

Post od Luda Nasta »

Hvala na odgovoru. Ne znam zašto moja ginekolg ne želi da Mirenu uzme u obzir u mom slučaju.Pre 5 meseci sam skoro završila na operacionom stolu,zbog najobičnije ciste žutog tela,za koju su mislili da je maligni tumor-pa je bilo "daj da otvorimo,pa će mo videti..." (!?). Bila sam prošla sve pripreme za operaciju(levi jajnik je u pitanju) kad sam se dokopala istorije bolesti,i počela da čitam;cista se smanjila od 6,5 na 3,5 cm za ta 2 dana boravka u bolnici! ja sam na potpis izašla,otišla preko neke veze u Narodni Front-kad kaže lekar-cista žutog tela,izaći će sa menzisom. Tako je i bilo...Možda je nisam kandidat za Mirenu zbog te sklonosti cistama...mada nikad pre nisam ovako nešto imala...Nemam migrene,samo PMS glavobolje,uzrokovane niskim pritiskom.Pije Rapten,i za to i za bolne menzise.Bila sam na kontroli pre 3 nedelje kod moje gin. ,sve ok,druga grupa sekreta,na briseve,nigde ciste,jedino miom na zadnjem zidu od14mm,koji je tu odavno.Eto. Hvala na strpljenju!
Odgovori