postovana doktorice ObGyn,
imam 27 godina, jednog sincica od 3 godine kojeg sam, nakon odrzavanja trudnoce od 4 meseca zbog kontrakcija terapijom progesteronima, rodila na prirodan nacin.
moj problem ima dugu istoriju. davne 1999 godine sam prilicno naglo pocela da se gojim i da maljavim u predelu grudnog kosa, bradavica, donjeg dela stomaka i unutrasnjih strana butina. gojenje sam pripisala stresu zbog bombardovanja, a na maljavost nisam obratila mnogo paznje usled neznanja... menstruacije u tom periodu, kao i pre toga, su mi bile redovne, ciklusi na 30 dana, a krvarenje relativno obilno.
2003 godine menstruacije su pocele da se remete. kasnile su nekad manje, nekad vise, ali nisu izostajale. zakazala sam hormonsko ispitivanje u beogradu (inace sam iz sombora, a ovde tada nije postojala ustanova koja je adekvatno ispitivala hormone).
par dana pred odlazak u beograd, otisla sam kod ginekologa da bih utvrdila da li je problem do jajnika i time ustedela par stotina dinara na preopsirnom hormonskom ispitivanju. doktorica mi je utvrdila trudnocu. naravno, otkazala sam ispitivanja u beogradu i koncentrisala se na bebu.
trudnoca je isla bez ikakvih problema do 4 meseca kada sam dobila kontrakcije. doktor mi je prepisao progesteron. nalozio mi je da ga pijem u datoj dozi sve do 2 nedelje pred termin porodjaja. ne mogu tacno da se setim doze leka, ali sam kasnije, prelaskom u novi sad na odrzavanje trudnoce, cula da je doza previse jaka.
ipak, porodjaj je prosao uredno, uz indukciju jer se zbog kasnjenja menstruacije pred zacece nije mogao tacno utvrditi termin.
za vreme trudnoce sam dobila 8 kilograma. moram napomenuti da sam ostala trudna sa 98 kilograma, na visinu od 176cm.
u periodu od godinu dana posle porodjaja sam dobila jos 7 kilograma. zatim su pocela krvarenja. veoma slabo krvarenje, u vidu sukrvice, crvene - samo ponekad braonkaste boje, koje je trajalo 4 i po meseca.
nakon 2 meseca od pocetka tog krvarenja, kad sam prikupila potrebne upute i uradila ispitivanje polnih hormona 7, 14ti i 21 dan na osnovu kojih je utvrdjeno da imam povisen estradiol u sva tri ispitana perioda, da mi je izostala ovulacija, i da imam blago povisen testosteron, a manjak progesteroma. (rado bih vam iscitala kompletne nalaze, ali su mi u bolnickom dosijeu, pa pricam po secanju)
poslata sam na lecenje u novi sad gde mi je utvrdjena subklinicka hipotireoza, kao i pojacana insulinska rezistencija. ako budete zeleli, kompletne nalaze koji mi se nalaze na otpusnoj listi mogu vam napisati naknadno.
endokrinolog mi je prepisao euthyrox prvo 25ug, a narednih meseci po 25ug vise svakom kontrolom.
cim sam skinula 3 kilograma, sukrvica je prestala! doktorica mi je objasnila da je razlog krvarenju preterana gojaznost zbog koje moje telo ima previse esterogena (koje se nalazi u masnom tkivu).
u to vreme sam imala redovne menstruacije pored sukrvice. sada, posle par godina, jos uvek nisam u normali po rezultatima TSH. on je jos uvek povisen. prelazila sam iz hypo u hyper, bila nekih mesec dana u normali (nakon povratka sa zlatibora) nakon cega sam duboooko usla u hypo, pretpostavljam zbog lose procene endokrinologa po pitanju doze leka.
imam veliki problem da izgubim kilazu. protekle godine sam skinula 10 kilograma, da bih usled neizdrzivih napada gladi i drhtavice u par meseci vratila svih 10. sada sam na onoj kilazi kada sam imala sukrvicu.
sukrvicu imam poslednjih 6 meseci, a isto toliko nisam imala menstrualno krvarenje. prosle godine, u julu mesecu, sam bila kod ginekologa da bih saznala zbog cega mi izostaje menstruacija, a on mi je rekao, kao i svi ginekolozi od 1999 godine na ovamo, da mi je ginekoloski nalaz savrseno uredan, da nemam policisticne jajnike (sto su neki ginekolozi tvrdili) i da je problem hormonski, a ne ginekoloski.
23.03. sam dobila menstruaciju i to veoma obilnu, sa prepoznatljivim ugruscima - komadicima zida materice.
problem je u tome sto ne prestajem da krvarim. krvarenje se smanjilo donekle, nema vise ugrusaka, i krv je svetlo crvene boje.
poslednja 3 dana osetim blage bolove u desnom jajniku.
zakazala sam preglede kod ginekologa u somboru i novom sadu. jedan sutra, jedan u petak. iskreno se nadam da cete mi odgovoriti, kad god to bilo, da bih znala sta mi je ciniti. veoma cenim vase iskustvo i znanje.
veliki pozdrav od maje iz sombora!
menstrualno krvarenje koje traje, do sad, 18 dana
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 10:55 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
zao mi je sto mi niko nije odgovorio....
oba ginekologa su mi potvrdili da nemam policisticne jajnike. odnosno, nemam sindrom policisticnih jajnika. na levom jajniku imam dve-tri male cistice, ali folikularne. krvarenje je iskljucivo hormonski uzrokovano. ali kako?? i zbog cega???
vise ne krvarim jako, imam skoro neprimetnu sukrvicu... ginekolozi su mi predlozili kontraceptivne pilule kako bi se regulisao nivo esterogena koji je povisen, i progesterona koji je smanjen, kao i povecanog testosterona.
istovremeno, jedan doktor je predlozio lecenje moje izrazene insulinske rezistencije "andro-neshto...." lekovima. predlozio je i metformin.
drugi doktor je predlozio progesteron koji bih uzimala 4 (ili) 5 dana i koji bi izazvao menstrualno krvarenje po prestanku uzimanja.
sta mislite o tome? molila bih bilo koga da mi pomogne!

oba ginekologa su mi potvrdili da nemam policisticne jajnike. odnosno, nemam sindrom policisticnih jajnika. na levom jajniku imam dve-tri male cistice, ali folikularne. krvarenje je iskljucivo hormonski uzrokovano. ali kako?? i zbog cega???
vise ne krvarim jako, imam skoro neprimetnu sukrvicu... ginekolozi su mi predlozili kontraceptivne pilule kako bi se regulisao nivo esterogena koji je povisen, i progesterona koji je smanjen, kao i povecanog testosterona.
istovremeno, jedan doktor je predlozio lecenje moje izrazene insulinske rezistencije "andro-neshto...." lekovima. predlozio je i metformin.
drugi doktor je predlozio progesteron koji bih uzimala 4 (ili) 5 dana i koji bi izazvao menstrualno krvarenje po prestanku uzimanja.
sta mislite o tome? molila bih bilo koga da mi pomogne!