Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Menstrualni ciklus
PostPoslato: Sre Sep 17, 2008 2:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Faze reproduktivnog ciklusa

U detinjstvu naše telo još je nerazvijeno.Pubertet označava fazu prelaza u zrelost.Kod žena tada usporava rast kostiju a žlezdano tkivo dojke buja.Javlja se kosmatost preponskog područja i pazušne jame.Ovulacija i prva menstruacija (menarha) se javljaju pred kraj puberteta , u proseku oko dvanaeste godine .Raspon normale menarhe je dosta širok i obuhvata period od devete do osamnaeste godine.Da bi devojčica dobila menstruaciju potrebno je da masno tkiva čini minimum četvrtinu težine organizma-što postiže tek iznad 50 kg.Da bi održala menstruaciju – žena mora da zadrži težinu nešto veću od one koju je imala pri menarhi.Postoje i teorije po kojima za menarhu mora da se postigne odredjena veličina karlice.Menstruacija i ovulacija traju u proseku do 48-49. godine života , ali mogu da prestanu bilo kada u rasponu od 40. do 55.i da to bude fiziološki normalno.Kada menstruacija prestane nastupa menopauza .Prelaz izmedju reproduktivne i postreproduktivne faze koja je označena kao menopauza ili klimakterijum se proteže kroz duži period i može da potraje i 15 godina .

Celokupan reproduktivni ciklus organizma je regulisan hormonski.Hormoni su hemijski glasnici i inicijatori procesa u organizmu.Količina seksualnih hormona je mala u detinjstvu, uveća se enormno tokom reproduktivih godina da bi se u menopauzi vratila na nešto niži nivo , pri čemu se uspostavi nova ravnoteža izmedju različitih hormona.Znaci i simptomi prelaznih godina (klimakterijuma) uslovljeni su promenljivošću u nivou hormona.


U reproduktivnim godinama nivo hormona u mesecu ciklično varira i na taj način odredjuje tačno vreme ovulacije i menstruacije.Ovaj ciklus označen je kao menstrualni ciklus.Njime je regulisana plodnost žene koja omogućava začeće tokom nekoliko dana svakog meseca.

Ovarijalni ciklus (ciklus jajnika): Ovulacija

Na rodjenju oba jajnika zajedno sadrže otprilike milion folikula . Folikul je loptica u čijem se središtu nalazi nezrela jajna ćelija. Od 400.000 jajnih ćelija , koliko ih ima u vreme menarhe , samo će njih 300 do 500 sazreti tokom života .

Svakog meseca tokom reproduktivnog perioda žene nekolicina (od deset do dvadeset) folikula pod uticajem hormona započinje svoj razvojni ciklus. (vidi dodatak). Samo jedna jajna ćelije sazre i sposobna je za oplodjenje.Naše telo resorbuje ostale pre nego sto sazru.Jedan od slojeva ćelija u folikulu luči estrogen. Folikul, sa jajnom ćelijom u središtu, pomera se ka površini jajnika. U vreme ovulacije, folikul na površini ovarijuma prsne , omogućavajuci na taj način jajnoj ćeliji da otpliva. Neke žene tom prilikom osete bol u donjem stomaku i krstima tzv mittelschmerz ( bol u sred ciklusa) uz pojačan vaginalni sekret oko ovulacije koji može da sadrži i par kapi krvi.Simptomi mogu biti toliko naglašeni da nalikuju zapaljenju slepog creva ili vanmateričnoj ( ektopičnoj ) trudnoći . Nekolicina žena se žali na glavobolju , želudačne smetnje i malaksalost dok se druge za vreme ovulacije osećaju bolje nego inače.Tada dolazi do promena u konzistenciji sluzi grlića ( cervikalnog mukusa ).

Neposredno pred ovulaciju onaj isti sloj ćelija folikula koji je lučio estrogen , sada počinje da luči i progesteron.Nakon ovulacije folikul se pretvara u žuto telo ( corpus luteum ) zbog žute boje masti u njemu. Ako dodje do oplodjenja žuto telo nastavlja da luči hormone koje održavaju trudnoću.U protivnom , folikul biva resorbovan.Nakon nekoliko meseci , na mestu žutog tela na površini jajnika zaostaje samo beličasti ožiljak koji se zove belo telo ( corpus albicans ).Ono vremenom nestane u potpunosti.

Jajnu ćeliju oslobodjenu u ovulaciji , prstasti nastavci jajovod uvuku u njegov levkasti kraj.Odatle jajna ćelija započinje svoje višednevno putovanje ka materici potpomognuta talasastim ( peristaltičkim ) kontrakcijama jajovoda. Oplodjenje ( fertilizacija ) predstavlja spajanje ženske jajne ćelije i spermatozoida muškarca. Ona se odigrava u spoljašnjoj trećini jajovoda koji je najbliži jajniku. Oplodjenje je poznato i pod nazivom začeće ( koncepcija ) i obično se dešava u danu koji sledi ovulaciji.Na putu ka materici oplodjena jajna ćelija može da se zaustavi zbog ožiljnih sraslina i ugnjezdi negde u jajovodu .Tako nastaje vanmaterična trudnoća. Srasline su posledica infekcije koje nastaju zbog upotrebe spirale , endometrioze ili zapaljenskih procesa u maloj karlici .One su najčešći ali ne i iskljućivi razlog vanmaterične trudnoće.Vanmaterična trudnoća je obično lokalizovana u srednjem delu jajovoda na kome se jajna ćelija i inače zadrži na kratko na svom putu ka materici.Hirurška intervencija je neophodna da bi se sprečilo prskanje ( ruptura ) jajovoda.Obicno jajovod ne mora da se odstrani.


Materični ciklus

Promene na grliću materice

Sastav sluzi grlića materice ( cervikalnog mukusa ) se menja tokom meseca pod uticajem hormona. Iako promene u sastavu sluzi prate jedan opšti obrazac kod žene – vi možete da utvrdite svoj lični ciklus.Jednostavno prstima opipajte ulaz vagine, da osetite konzistenciju sekreta , uočite vlažne i suve periode u mesecu i beležite te karakteristike svakodnevno tokom par mesečnih ciklusa .Možete da proverite i kakvog je ukusa vaginalni sekret.Može biti kiseo , slan ili slatkast i može da se menja ciklično po vašem individualnom obrascu.Ako ste posmatrali sluz grlića pod mikroskopom primetili ste da liči na mrežu isprepletanih vlakana.Jako je teško za spermatozoide i razne sitne organizme da se probiju kroz tu mrežu. Za vreme ovulacije vlakna ove mreže se pod uticajem estrogena izduže i rasporede uporedno tako da sprovode spermatozoide u matericu.Sluz grlića je vrsta čuvara kapije za matericu.Oko ovulacije je obilna – oblaže zidove vagine i štiti spermatozoide od kiselosti okoline.Kada ovulacija prodje , nivo estrogena pada dok progesteron raste a vagina postepeno postaje sve suvlja pred menstruaciju. Žene u menopauzi mogu prateći vlažnost vagine na jednostavan način da prate i nivo svog estrogena tokom mesečnog ciklusa.

Promene u sastavu sluzi mogu ali ne moraju da se uoče na grliću upotrebom spekuluma.Primetićete verovatno da je grlić u periodu ovulacije smešten visoko u vagini.Tada može i da se uveća , omekša i da se otvor na njemu blago proširi.

Promene sluzokože materice ( endometrijuma ) i menstruacija

Estrogen koji luče ćelije folikula dovode do rasta i zadebljanja sluzokože materice ( endometrijuma ) , formiranja žlezda u njemu i uvećanja prokrvljenosti materice.To je tzv proliferativna faza koja može znatno da varira u dužini tokom ciklusa. Progesteron , kojeg luče ćelije prslog folikula nakon oslobadjanja jajne ćelije, izaziva lučenje hranljivog sekreta u žlezdama materične sluzokože.To je tzv sekretorna faza.Oplodjena jajna ćelija može da se ugnjezdi samo u sluzokožu sekretorne a ne proliferativne faze.Oplodjenoj jajnoj ćeliji treba otprilike 5-6 dana da stigne do materice.

Ukoliko ne dodje do oplodjenja, preostali folikul , tj žuto telo lučiće estrogen i progesteron još narednih 12 dana i to u sve manjoj količini .Sa padom nivoa estrogena i progesterona krvni sudovi materične sluzokože ( arterije i vene ) se zatvaraju. Sluzokoža se više ne ishranjuje i biva sljuštena. Ovo čini menstruaciju , periodu ili menstrualni tok. Za vreme menstruacije sljušti se najveći deo sluzokože. Preostaje samo donja ( bazalna ) trećina koja će obnoviti ostatak sluzokože.Novi folikul tada opet počinje da sazreva i luči estrogen.


Sluzokoža ponovo zadebljava i ciklus se ponavlja .* Svaki ciklus koji je manje ili više redovan je normalan.Dužina ciklusa varira izmedju 20 i 32 dana , u proseku 28.(Sama reč menstruacija potiče od latinskog mensis što znači mesec ) .Neke žene imaju naizmenično duge i kratke cikluse.Postoje neznatne promene koje nastaju same od sebe ili pak krupne promene u dužini ciklusa koje se javljaju kad je žena pod teškim

stresom. Sa godinama ili nakon porodjaja mogu da se jave značajnije promene. Menstruacija može da traje 2 do 8 dana , u proseku 4 do 6.Krv ne teče stalno već teče pa stane iako to nije uvek lako uočljivo.U proseku žena izgubi količinu od 4 do 6 supenih kašika krvi za vreme menstruacije , odnosno 60 do 90 g.

Menstrualna tečnost

Menstrualnu tečnost čine sluz grlića , vaginalni sekret , sluz , ćelije i parčići sluzokože materice , kao i krv ( sa ugrušcima ). U ovoj mešavini sastavni delovi teško se mogu razlučiti jer ih krv sve oboji crveno ili mrko.Ovakav redovan gubitak krvi, iako količinski mali , može dovesti do malokrvnosti ( anemije ).Menstrualna tečnost je obično bez mirisa sve dok ne dodje u kontakt sa bakterijama iz vazduha i počne da se raspada.Pred kraj menstruacije može da se javi neprijatan miris.

Žene iz raznih kultura na razne načine se snalaze sa menstruacijom.Ponekad ne koriste ništa. Još od najranijih vremena žene su pravile tampone i uloške od raspoloživih materijala . Često su prale i više puta upotrebljavale specijalne krpice i umetke.Danas ih neke žene prave od gaze ili vate.Većina žena medjutim koristi gotove higijenske uloške ili tampone,Gotovi proizvodi obično imaju uputstvo za upotrebu. ( Toksični šok sindrom , TSS , se dovodi u vezu sa upotrebom tampona , redje spirale ili sundjera ).Nemojte koristiti tampone van menstruacije.Nije preporučljivo koristiti tampone veće apsorptivne moći ( sposobnosti upijanja ) od one koja odgovara vašem menstrualnom toku. Uvek proverite stepen apsorpcije tampona na pakovanju da biste odabrali “ najblaži “ koji vam je dovoljan. Tampon suviše upija tj “prejak” je ukoliko se stvrdne pa ga je teško izvaditi iz vagine ili se pri vadjenju raspadne na delove ili pak potpuno osuši vaginu.U tim slučajevima tamponi mogu da izazovu ranice na zidu vagine koje se teško uočavaju. Kod nekih žena upotreba tampona izaziva iritaciju vagine , svrab , pečenje ili neprijatan miris kao i krvarenje.Ako se to i vama dešava prestanite da koristite tampone ili predjite na one manjeg stepena apsorpcije ili na drugog proizvodjaca tampona. Još uvek nije uvedeno testiranje tampona pre njihovog izlaska na tržiste.Istraživanja na tom polju sprovode sami proizvodjači i rezultate uglavnom ne iznose javno.Po američkom zakonu Ministarstvo za Hranu i Lekove ( FDA ) dužno je da odredi uniformne standarde sigurnosti i upotrebne vrednosti medicinskog materijala srednje rizične grupe u koju spadaju i tamponi.Planovi za proveru sigurnosti tampona u ministarstvu još ne postoje.¦Neke žene su ponovo otkrile već zaboravljene prirodne sundjere koji ne sadrže celulozu , mogu se koristiti više puta i ekonomični su. FDA medjutim ne odobrava korišcenje sundjera u tu svrhu i ne dozvoljava da se na tržistu pojave sa tom namenom.* Sundjer je mek i kada se navlaži poprima oblik vagine , ne suši je i ne nadražuje kao tampon.Na žalost , pošto prirodni sundjer potiče iz mora , ne znamo kojem je zagadjivacu bio izložen , koliko je upio te toksične supstance i da li to može da nam škodi.Nikakva ispitivanja na tom polju nisu vršena.¦

Pre upotrebe navlažite sundjer.Izvucite ga prstima kada osetite da je potpuno natopljen.Operite ga dobro u hladnoj vodi.Iscedite višak vode pre nego što ga ponovo stavite.Neke žene oko sundjera vežu končić nalik onom na tamponu.Končić medjutim omogućava bakterijama pristup u vaginu. Da biste pojednostavili postupak u javnom WC-u nosite sa sobom rezervni sundjer u plastičnoj kesici.Ako sundjer poprimi neprijatan miris isperite ga u sirćetu i vodi .Nije potrebno da bude sterilan .(Tamponi i ulošci takodje nisu sterilni )Ipak , u slučaju infekcije nemojte koristiti više puta isti sundjer. Kada sundjer počne da se raspada – bacite ga.

Neke žene koriste gumenu kapicu , tzv držač .On nalikuje cervikalnoj kapici s tom razlikom što se postavlja blizu vaginalnog otvora , na isto mesto kao i tampon.'Druge žene pak koriste dijafragmu ili cervikalnu kapicu.Držač , kapica i dijafragma zadržavaju veću količinu krvi od sundjera i tampona.Potrebno je izvesno iskustvo da biste osetili kada se oni napune.Nakon toga se izvade , isperu i ponovo vrate na mesto.Nova metoda koja se koristi u naprednim ženskin grupama za samo-pomoć jeste menstrualna ekstrakcija ( vidi str 358 )!.

Za žene koje imaju ograničenu osetljivost donje polovine tela ili su vezane za invalidska kolica, upotreba navedenih sredstava je problematična.Za sada , zadovoljavajućeg rešenja nema.


Ženski pokret za zaštitu okoline u Londonu , 1998 godine uspešno je sproveo kampanju protiv upotrebe hlora u obradi papirnih proizvoda . U pitanju su prvenstveno bili tamponi , higijenski ulošci i pelene za jednokratnu upotrebu . U beljenju materijala hlor je jači od drugih sredstava. Proizvodjači ga stoga radje koriste u ubedjenju da belina daje osećaj čistoće iako ne doprinosi kvalitetu proizvoda. U toku procesa beljenja hlor reaguje sa raznim organskim jedinjenjima – stvarajući na hiljade hlorisanih derivata . Jedan od njih je i visoko kancerogeni dioksin.Na samom proizvodu od papira zaostaju tragovi dioksina ali se najveća količina nadje u otpadnim vodama .Nakon upotrebe papirni proizvodi završe na djubrištu , u jami ili kontejneru za spaljivanje otpada.Tragovi dioksina zaostaju , ne budu uništeni već se koncentruju ili rasprše. Kada se jednom nadju u atmosferi , hlorisana organska jedinjena kruže po svim kontinentima .

U severnoj Americi , Fondacija za Žene Razvoj i Žastitu okoline(WEED ) započela je kampanju sličnu onoj u Engleskoj.Više detalja o tome , kao i informacije o tome gde možete da nabavite proizvode koji nisu hlorisani možete dobiti od fondacije , na adresi 736 Bathurst Street , Toronto, Ontario M5S 2R4 : ( 416 ) 516 – 2600;
fax ( 416 ) 531 -6214


Prozvodjaći higijenskih sredstava večito uvode “ nove , usavršene “ proizvode .Izbegavajte deodorisane ili mirišljave tampone, ubruse ili ženske dezodoranse u spreju .Mnoge žene su alergične na hemikalije sadržane o ovim proizvodima . Ukoliko kod sebe primetite bilo kakva sporedna dejstva prestanite sa upotrebom datog proizvoda .Stavovi po pitanju menstruacije

Kulturološki , verski i lični stavovi prema menstruaciji su deo našeg menstrualnog iskustva i često odslikavaju negativne stavove prema ženama.Razmotrite na trenutak načine na koji su običaji i razna stanovišta o menstruaciji uticali na vas . Kada i kako ste prvi put čuli za menstruaciju ?Kako ste saznali više o njoj ? Možda od rodjaka , prijatelja , reklama na televiziji , ljubavnika , iz knjiga ,filmova , od učitelja , lekara , medicinske sestre , putem slenga , psovki ili viceva ? Kojih se iskustava naročito prisećate ? Kako ste se tada osećali ? Da li se vaša sadašnja iskustva razlikuju od predjašnjih ? Koji deo vašeg života menstruacija čini sada ?U nekim kulturama žene su tokom menstruacije izdvajane iz zajednice ili su bile okružene isključivo drugim ženama .Ovo stoga što su postojala verovanja da je menstrualna krv nečista i da daje ženama natprirodne moći , nekada blagodarne ali većinski razorne .Možda su i same žene uvele ove običaje da bi imale vremena za meditaciju ili da bi omogućile starijim ženama da prenesu “ženske tajne “ mladjima .

U tabu spada suzdržavanje od fizičkih vezbi , tuširanja i seksualnog odnosa za vreme menstruacije . Neke žene u potpunosti skrivaju činjenicu da krvare . Samo pažljivo poslušajte koje se reči upotrebljavaju u reklamama za uloške ili tampone da biste uočili do koje mere je takav stav podržan u vašoj zemlji .

U uverenju da celokupan menstrualni ciklus čini ženu nestabilnom ili manje sposobnom ,neki ljudi odbijaju da zaposle žene i na taj način nas tretiraju manje vrednim .I muškarci i žene imaju promene raspoloženja ali se to kod žena tumači kao urodjena nestabilnost .Upravo takav stav navodi žene na to da ne priznaju promene koje se dešavaju, iz straha da ne budu odbijene .Mišljenje da žene više vremena izostaju sa posla nije potvrdjeno .Istraživanje sprovedeno medju medicinskim sestrama potvrdilo je da jako malo vremena izostaju sa posla zbog menstrualnih tegoba . 1 Većina žena ne pokazuje promene u sposobnosti rasudjivanja tokom mesečnog ciklusa 2 niti u obavljanju zadataka 3 .I dalje rade tamo gde su “ neophodne “ – u domaćinstvu , kancelariji i fabrici bez ustupaka i promena u rutini na račun individualnog ciklusa žene .Na drugoj strani , muškarci ,koji su više skloni ozbiljnim i nepredvidljivim bolestima sa težim posledicama ( kao što su srčana oboljenja ) ,nastavljaju da obavljaju poslove visokog stepena odgovornosti ( kao predsenika države npr. )

Sta žene osećaju prema menstruaciji

Mnoge od nas bile su uplašene , pa čak i postidjene kada su prvi put dobile menstruaciju.Odrasle smo bez ili sa vrlo malo saznanja o tome odakle potiče ta krv , zašto se uopšte dešava i zašto povremeno boli .Neke od nas su pomislile da umiru kada su prvi put ugledale menstrualnu krv .Druge su bile očajne od straha da će učitelj ili neki dečak primetiti kada krvare .Nekolicina nas osećala se pak manje vrednom što još nije dobila menstruaciju :

Baš sam bila zabrinuta za svoju menstruaciju .Izgledalo je kao da su je sve moje drugarice već imale ili upravo dobile . Osećala sam se izostavljeno .Menstruacija je za mene poprimila vrednost simbola : kada je budem dobila postaću žena .


Saznajmo više o svom ciklusu

Dobar način da saznate više o svom ciklusu , o tome šta je za vas uobičajeno i normalno , jeste da vodite kalendar.Zabeležite u njemu početak svakog ciklusa .Unesite šta god vas još interesuje u isti ili na zaseban dijagram .Možete pratiti pažljivije razne osobine menstrualnog ciklusa : boju krvi , konzistenciju , ukus , ugruške , promene na grliću ,promene na dojkama, oscilacije u vašem fizičkom , emotivnom ili seksualnom stanju.Možda ćete primetiti da neke stvari za koje ste mislili da se ciklično menjaju , zapravo ne pokazuju takav obrazac.Nasuprot njima , možda ustanovite da se neke promene dešavaju u tačno odredjeno vreme vašeg ciklusa .Početak i prestanak menstruacije su za svaku ženu posebno iskustvo . Nekima dobro došle ,drugima ne. Znamo da se vremenom , kako upoznajemo svoje telo i učimo da se osećamo bolje u njemu – naša iskustva sa menstruacijom menjaju.Ima perioda kada smo izrazito zadovoljne sobom i kada i menstruaciju doživljavamo kao potvrdu sebe , kreativnosti i zadovoljstvo. Istovremeno medjutim možemo imati i protivurečna osećanja.

Zaista volim kada dobijem menstruaciju . Podseća me na promenu godišnjih doba.Tada doživljavam povezanost sa drugim zenama .Osećam se plodno , ženstveno i moćno jer sam u stanju da začnem novi život .Volim čak i onaj blagi bol koji me podseća da imam menstruaciju .

Neke od nas će obraćati manje pažnje na menstruaciju dok će druge pokušati da je dublje istraže kroz umetnost , pesme, pisanje ili nove rituale . Želimo da prenesemo sve o promenama jednog životnog ciklusa našim ćerkama i sinovima da bi oni bili otvoreniji u pitanjima u kojima mi to nismo bili.

Menstrualni problemi

Menstruacija je normalna, fiziološka pojava u dugom nizu godina života jedne žene.Medjutim,veliki broj žena različitog kulturološkog porekla ima menstrualne tegobe,koje se kreću od blage nelagodnosti pa sve do akutnog bola .Za one medju nama koje imaju tegobe , bilo redovno ili povremeno , bitno je da se suoče sa njima na odgovarajući način .Organizujte svoj dnevni raspored tako da možete da izdvojite više vremena za odmor ukoliko vam je tada potreban .Planirajte važne sastanke za dane kada niste u premenstrualnom periodu itd

Menstrualne tegobe mogu biti neizbežne Još uvek ne znamo dovoljno o medjusobnoj interakciji našeg fizičkog i emotivnog zdravlja,naše okoline ( fizičke i socijalne ) i naše unutrašnjosti ( uključujući ciklične promene u hemijskom sastavu i nasledne faktore ) da bismo znali zašto neke zene imaju tegobe a druge ne . Ne znamo ni zašto pojedini lekovi deluju kod nekih žena a drugima ne pomažu.

Standardna medicinska stanovišta nisu od velike pomoći ženama.Od lekara koji oceni zdravstvene tegobe jedne žene zavisi kakav će medicinski tretman ona dobiti i da li će se odnositi dostojanstveno prema njoj.U prošlosti lekari su grčeve i druge tegobe pripisivali brojnim fizičkim i psihološkim činiocima .Još i danas u terapiju menstrualnih tegoba spadaju opšta sredstva protiv bola ( iako postoje mnogo efikasniji lekovi ), hormoni ( uglavnom u vidu pilula protiv začeća ) sredstva za smirenje , “tapšanje po ramenu “,histerektomija ( operacija odstranjivanja materice ) i preporuka psihijatru . Mnogi lekari tvrde kako je ženski ciklus složena i tajnovita stvar i omalovažavaju ono sto žene znaju o sebi .Istraživaci pokušavaju da otkriju razloge menstrualnih tegoba ali imaju još puno toga da prouče .Premenstrualni sindrom (PMS )

Premenstrualni sindrom čini skup raznovrsnih simptoma koji se javljaju nekoliko dana pred ,kao i prvih par dana same menstruacije u većini godišnjih ciklusa žene , ako ne i u svim.Simptomi se nakon toga povlače bar do ovulacije .Naučnici se još nisu usaglasili po pitanju definicije PMS-a.Jedni uzimaju u obzir samo simptome koji postmenstrualno u potpunosti nestaju , dok drugi prvenstveno posmatraju premenstrualnu naglašenost simptoma koji i inače postoje .

Pokušaji da se objasni biološka osnova PMS-a za sada nisu urodili plodom. U terapiji su korišćeni razni preparati , počev od progesterona , visokih doza vitamina i minerala ,ulja od jagorčevine pa sve do antidepresanata .Nijedan od njih se u kontrolisanim ispitivanjima nije pokazao efikasnijim od placeba . Hormonski supresori ( supstance koji umanjuju nivo i dejstvo hormona ) za sada nisu klinički ispitani .Cena većine tih preparata je visoka i njihova upotreba na duže staze ili u većoj kolicini skopčana je sa nizom neželjenih dejstava . Ponekad žene same sebi nadju lek .Neke od nas su primetile da promena u ishrani ili učestalije fizičke vežbe mogu značajno da utiču na simptome PMS-a.* Stepen placeba ( prividnog pozitivnog efekta ) je toliko visok da se u nekontrolisanim istraživanjima čini kako sve i jedan preparat deluje .

Broj i težina samih simptoma ne čine osnovnu razliku izmedju žena koje pate od PMS-a i onih koje ga nemaju.Nedavna istraživanja psiholoških karakteristika žena sa PMS-om pokazala su medjutim postojanje značajnih razlika izmedju ove dve grupe. Žene sa PMS-om imaju manje samopouzdanja .Sklone su da krive sebe ako se nešto loše desi .Osećaju grižu savesti ako se razbesne .Izbegavaju stresne situacije . Često priželjkuju da problem sam od sebe nestane umesto da se suoče sa njim i reše ga. Osećanja zadržavaju za sebe i podležu više stresu. Sve u svemu – odgovaraju opisu “ dobre ženice “. Prema tome , čini se da nisu u pitanju samo hemijske promene koje se ciklično odigravaju u našem organizmu , već kako smo odgojene da reagujemo na te promene .U ovu pretpostavku uklapa se i onaj broj žena koji tvrdi da se predmenstrualno oseća bolje ,jače i kreativnije .Jedan od istraživača zaključuje da bi psihološka terapija žene mogla da promeni način na koji ona doživljava svoj PMS.Ova terapija uključuje jačanje sampouzdanja žene .Treba je naučiti da se direktno suočava sa problemima i da prihvati bes kao normalnu emociju .Lek protiv PMS-a će se stoga lakše naći u resocijalizaciji nego u medicini .Depresija

Većina nas koja ima pad raspoloženja predmenstrualno, primetiće da je tih dana zaokupljena problemima koji inače postoje kao takvi . Samo što ih tada teže podnosimo.Bitno je da budemo svesni teškoća na koje nailazimo , makar to značilo i da ih zabeležimo pismeno , da bismo u danima kada se osećamo bolje mogli da ih rešimo .

Nedelju dana pred menstruaciju prolazim kroz loše dane . Osećam se bespomoćno i deprimirano zbog stvari u mom životu koje su oduvek tu.Ponekad mi se čini da je dobro što mogu da doprem i do svojih mračnih misli a nekad me jednostavno dotuku.Glasovi u mojoj glavi koji su suviše strogi kritičari onoga što radim- tih dana postaju uporniji .Naučila sam da ih brže prepoznam.Kada počnem sebi da prebacujem kako nisam dovoljno dobra majka , ćerka , prijateljica , radnik …kažem sama sebi “To su samo tvoji kritički glasovi – ne budi tako stroga prema sebi! “. Zaista pomaže .

Pokušajte da sebi obezbedite podršku u danima kada vam je najgore.Pozovite prijatelje , raspodelite kućne poslove ostalim članovima porodice ili angažujte bebisiterku .Možete čak i da osnujete grupu za samo-pomoć putem oglasa.

Ako je zamor glavni problem – tih dana izdvojte više vremena za spavanje ili fizičke vežbe koje vam daju energiju ,

Dismenoreja (bolne menstruacije)

Moguće je učiniti nešto protiv dismenoreje – bolnih menstrualnih grčeva.Skup simptoma u koje spadaju grčevi , muka i povremeno prolivi izazvani su viškom prostaglandina materice koji “procure “ i u creva .( Prostaglandini su hemijske supstance kojih ima svuda u organizmu .Jedna vrsta prostaglandina izaziva grčenje glatkih mišića materice i creva . ) Višak prostaglandina pojačava i produžava grčeve muskulature koji su inače bezbolni . Pošto napeto stanje mišića traje duže – uskraćena im je snabdevenost kiseonikom . Upravo taj nedostatak kiseonika osećamo kao bol . Ne znamo ,medjutim , zašto materice nekih žena proizvode višak prostaglandina. Materica je mišić kome , kao i svakom mišiću , vežbe relaksacije , masaža ili tehnike biofeedback-a mogu da pomognu. Anticipacija ( iščekivanje ) često pogorša bol jer smo napete. Antiprostaglandini –grupa lekova korišćena prvenstveno u terapiji artritisa – deluje kod nekih žena .U teškim slučajevima neophodno je uzeti lek pre nego što grčevi nastupe . Jačina bola umine ali ne nestane uvek u potpunosti .Medju antiprostaglandinima postoje male razlike tako da se jedni podnose bolje od drugih. Najčešće neželjeno sporedno dejstvo jeste iritacija želuca.Ovo se može izbeći ako se lek uzima uz mleko ili hranu .Neke žene su primetile da jedna vrsta antiprostaglandina vremenom prestane da deluje i da moraju da predju na drugu .4Antiprostaglandini smanjuju obilnost menstruacije i skraćuju njeno trajanje . Još uvek ne znamo koliko su pouzdani ovi lekovi kada se upotrebljavaju duže vreme intermitentno ( povremeno ) ,ali se za sada čine prilično sigurnim.x

Endometrioza i zapaljenski procesi u maloj karlici takodje mogu prouzrokovati menstrualne tegobe , posebno grčeve . Kako medicina danas polako otkriva organske razloge bolnih menstruacija , lekari počinju da prepisuju lekove za specifične probleme. Medjutim , oni i dalje na osnovu dijagnoze tegoba leče simptome a ne otklanjaju pravi uzrok poremećaja. Iako razne vrste lekova , naročito antiprostaglandini , pokazuju dobre rezultate ,moramo biti oprezni sa njima . Ne želimo da se ponove slučajevi kao što su DES ili Talidomid .Za sada ne znamo sa kojim je rizicima skopčana doživotna upotreba ovih lekova .Najbolje je početi sa najblažim lekovima , onim koje nadjemo u sopstvenoj kuhinji. Akupunktura je takodje pomogla mnogim ženama sa raznovrsnim menstrualnim tegobama .

Bapski lekovi za sve menstrualne tegobe

Vekovima žene razmenjuju domaće metode lečenja menstrualnih tegoba .Neke od nas su ponovo stekle poverenje u tradicionalnu medicinu iz ličnog iskustva .Ovde je navedeno samo nekoliko metoda za koje žene najčešće tvrde da deluju .Pokušajte i same neke od njih i odaberite onu koja vama lično najviše odgovara jer je svaka žena jedinstvena i reaguje na sebi svojstven način .

Ishrana

Vodite računa da hrana koju unosite bude raznovrsna , balansirana i količinski dovoljna . Možete biti kvalitativno neuhranjeni iako na vagi nema manjka kilograma. Obratite pažnju na pozitivne i negativne efekte koja na vas ima hrana koju unosite. Mnoge žene primećuju da pomaže ako povećaju unos zrnaste hrane , integralnog brašna , povrća , naročito mahunastog ,voća i kvasca a smanje ili potpuno izbace so, šećer , alkohol i kofein ( u kafi , čaju , čokoladi i sokovima ).Neke od nas izbegavaju so ,belo brašno i kofein u nedelji koja prethodi menstruaciji i tvrde da im to pomaže . (vidi poglavlje 2 “ Hrana “ ). Možda će vam prijati viće da jedete cešće , manje obroke nego dva ,tri velika obroka dnevno .

San

Pobrinite se da dovoljno spavate . Vaš ritam budnosti i sna može da se promeni tokom ciklusa . Dozvolite sebi da duže odspavate ako vam je to potrebno .
Vežbe

Pogledajte poglavlje 4 , “Žene u pokretu “ . Joga vežbe su se pokazale dobrim , naročito tzv kobra položaj .Isprobajte razne položaje da biste ustanovile koji vam najviše odgovara ., čak iako je samo od privremene pomoći .Bapski lekovi za odredjene menstrualne tegobe

Grčevi i bol u ledjima

Čajevi od lekovitog bilja mogu biti od pomoći .* Najcešće se preporučuje čaj od lišća maline, supena kašika po šolji. Neke žene unose kalcijum (Ca ) i magnezijum ( Mg ) ( u odnosu 2:1 ) nekoliko dana pred menstruaciju ili tokom celog meseca. Počnite sa količinom od 250 mg kalcijuma i duplo manje magnezijuma . ( Uzimajte odvojeno tablete Ca i Mg .Dolomit koji sadrži oba elementa može biti zagadjen tragovima olova i arsena . Njegovo dugotrajno unošenje može dovesti do zdravstvenih problema . ) Utopljavanje stomaka ili krsnog predela ponekad pomaže . Orgazam , sa ili bez partnera , takodje može biti od pomoći ,iako istrazivači upozoravaju na povećani rizik pojave endometrioze . Neke žene koriste lekove koji se mogu kupiti u svakoj apoteci , kao što su aspirin , acetaminofen ( Tylenol ), ibuprofen ili alkohol . Marihuana može da bude od koristi ali izaziva druge menstrualne smetnje . Predlažemo umerenost u korišćenju svih navedenih lekova . Sve vrste masaže mogu da pomognu .Pogledajte Menstrualnu masažu udvoje na 255 str . Proverite i posebne vežbe za menstrualne bolove u okviru yoga-e , Shiatsu , akupresure i polarne terapije .

Depresija , napetost , promene raspoloženja , osećaj nadutosti

Mnoge žene koriste vitamin B6 ( piridoksin ) . Početna doza iznosi 25 – 55 mg po danu koja se postepeno uvećava sve do 100 mg /dan . Prestanite sa upotrebom ukoliko se javi mravinjanje u koži ili drugi znaci privremenog oštećenja perifernih nerava . Proverite na str. 38 u kojim se namirnicama nalazi vitamin B6. Možete ih unositi zajedno sa kompleksom vitamina B radi bolje resorpcije . Pokušajte da smanjite unos natrijuma tako što ćete jesti manje slano i povećajte unos kalijuma ( vidi poglavlje 2 “ Hrana “ ) . Neke žene koriste sredstva za izmokravanje ( običnu vodu , čajeve za izmokravanje , odredjenu hranu ,- ali za to potražite udžbenik o lekovitom bilju ili lekovima ) . Budite pažljivi sa njihovom upotrebom jer sva sredstva za izmokravanje izuzev obične vode , dovode do gubitka kalijuma .

Umor i bledilo

Proveravajte nivo svog gvoždja radi malokrvnosti .Obilne i /ili neredovne menstruacije

Pokušajte sa unosom hrane bogate vitaminom C i bioflavinoidima ( tzv supstanca P ). Hrana bogata vitaminom C obično sadrži i bioflavinoide . Ukoliko se problemi sa menstruacijom jave nakon prestanka upotrebe kontaceptivnih pilula· pokušajte sa vitaminom A . Budite oprezni ukoliko unosite više od 10 000 IU ( internacionalnih jedinica ) . Ako osetite muku , iritaciju kože , svrab ili druge promene , prestanite sa unosom . Višak vitamina A je toksičan .

Amenoreja

U poremećaje ciklusa spada i amenoreja ( izostanak menstruacije ) . Primarna amenoreja podrazumeva da se do osamnaeste godine još nije javila menstruacija . Sekundarna amenoreja je izostanak menstruacije nakon što se bar jednom javila . U uzroke amenoreje spadaju : trudnoća , menopauza , dojenje , nedostatak masnog tkiva, dijeta , gladovanje , težak fizički trening naročito u vreme rane adolescencije , korišćenje kontraceptivnih pilula , razni lekovi , urodjeni defekt genitalnog trakta , hormonski poremećaji , ciste i tumori , bolesti , hromozomopatije , stres ili emotivni faktori . Posto amenoreja prati neplodnost * lekari i medicinski udžbenici posvećuju mnogo vise pažnje amenoreji nego PMS – u ili bolnoj menstruaciji , iako su mnogo učestanije u opštoj popul;aciji . Doktori se opet usredsrede na redju ali dramatičniju pojavu zanemarujući probleme koje žene imaju u emotivnom prilagodjavanju i podršku koja im je potrebna .

Kao bapski lek , da biste pospešili svoj menstrualni ciklis , koristi se čaj od nane ( nemojte upotrebljavati ulje jer može biti toksično ). Pravi se od jedne supene kašike po šolji. Gubitak na težini od 10-15 % ispod minimuma može da dovede do prestanka menstruacije . Povratak na minimum težine će je povratitit .Ako ste uzimali kontraceptivna stredstva pokušajte sa vitaminom B6 , folnom kiselinom , vitaminom E i smanjite unos belančevina . Teška anemija takodje može da izazove prestanak menstruacije .

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 41 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: