menstruacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

ma_ja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 17, 2004 10:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

menstruacija

Post od ma_ja »

27.god. imam redovan ciklus928dana),ali u zadnja 3 meseca prolazi i po 30 dana do naredne menstruacije. krvarenje je prva 2 dana uobicajeno,ali posle prakticno prestaje (u mnogo manjoj meri nego inace!),da bi se 5.dana inekoliko narednih pojavila braonkasta tecnost gusce konzistencije. sta sve dolazi u obzir?
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Produženje ciklusa se javljalo i kod mene. U mom slučaju ciklus se proširio i na 40 dana. Može biti u pitanju disbalans hormona ili jednostavno npr. stres! Najbolje je odmah konsultovati ginekologa da bi bila sigurna.
Seni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 20, 2004 2:59 am

problemi sa ciklusom

Post od Seni »

Imam 34 godina, i koliko se secam, nikada mi ciklus nije bio ni na 28 dana, a kamoli kasnije! Kad je "normalan" uvek je na 26 dana najduze, a i 24-25 je OK
Medjutim vrlo cesto bude i ranije, uopste nema pravila. Da li je to normalno?
Poslednjih godina zbog stresa i svega menstruacije su mi jako obilne, to je neizdrzivo!
Prvo su bile uzasne glavobolje pa i onesvescivanja pre ciklusa. Uvek su bile obilne i trajale po 7 dana.
Godinama samtih dana jedva ziva, nisam sposabna ni da se krecem po kuci. Pored toga sto znam da to nije normalno, niti dobro za moje zdravlje, smeta mi jer sam aktivna i zivahna osoba, volimi sport, kretanje, aktivnost. Ne volim da lezim. Kako ne zivim u glavnom gradu, ovde to kao da je normalna pojava, u smislu da nije "bolest"/
Pretprosle godina je postalo jos gore, trajalo je skoro dva meseca. Nisam mogla ni kod lekara da odem, bila sam iscrpljena... a kada sam otisla, nije zeleo da me pregleda dok"ne prodje samo" kako je rekao!? Prepisao mi je ne pogledavsi ni mene skoro Pentrexil (za svaki slucaj)i kapi Methilergometril.. od kojih mi je bilo jako, jako lose. Nista nije bilo bolje. Posle par dana otisla sam u njegovu privatnu ordinaciju na ultra zvuk, napisao je nesto, prepisao mi je primolut -nor.. (rekao da "radjam decu") i tako je to nekako proslo tada. Posle par meseci, pored toga sto su mi ciklusi i dalje kao pre, preobilni, mucni, teski, ponavlja se da mesec i po nece da se zaustavi. Svaki doktor mi je rekao razlicito, i ja vise nisam znala kome da se obratim.. Primolut nor ni u dupliranim dozama nije pomagao! Jedan doktor mi je rekao (bez pregleda) da to, ako je tako, verovatno ne moze drugacije osim..nesto kao kod abortusa!? Jako sam se uplasila i zabrinula, nije mi bilo jasno kako to, kad ja treba tek' da imam potomstvo.. I pomislila sam kako je to drsticna mera za nekoga ko jedino ima problem saciklusom. Zar nije?!
Jedna doktorka mi je rekla da ultra zvuku (Dom zdravlja) da imam miom (sama sam insistirala da mi kaze zasto je to..), ali da to "samo treba pratiti, nista neobicno".
Nakon toga,ciklusi i dalje isti, ranije, dugo traje, nekad i 8 dana, ali 7 standardno. Puno krvi gubim, i ja nikom ne mogu da objasnim koliko je to. Osecam da se svaki put oporavljam danima posle toga, a onda dodje sledeci ciklus. I tako u krug. Hvala Bogu, nisam stvarno bolesna, ali ni ovi nije normalno, sta da radim?
Zasto je ovo ovako?????
Poslednjih par meseci osecam i nadutost, malo veci pritisak (i van ciklusa).Smeta mi, i losije se osecam.
Da li je moguce da imam sasvim normalan ciklus, bar otprilike kakav bi trebalo da bude da zena bude zdrava i sposobna da i tih (pogotovo prvih)dana obavlja svoje obaveze, i sve ostalo? Napominjem da znam da dosta devojaka i zena ima teskoce sa ciklusom (oduvek sam imala duge i ceste cikluse, ali sam naucila da se izborim sa tim nekako dok je to bilo iole normalnije..), ali ovo ne moze da se poredi sa tim koliko je lose. Cini mi se, nekako bih zanemarila i sto dolaze tako ranije, i dugo traju.. samo da nisu tako obilni i da mogu sa tim da izadjem na kraj.... Nisam udata.
Objasnite mi sta je tu u redu a sta ne, koji je uzrok, sta mogu da uradim...?
Hvala
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Ukoliko nema organskog ginekoloskog obolenja i ukoliko ste generalno zdravi, verovatno bi vam kontraceptivne pilule resile obilnost ciklusa i bez daljnjeg vam trebaju preparati Fe. radi korekcije krvne slike. Prim. Dr Lj.Presetnik
Seni
Novi član
Novi član

Post od Seni »

Hvala prvo na odgovru.
Vitamine gvozdjavec uzimam, mada mi to niko nije prepisao.
Imate li neku preporuku za dnevni unos u mg, koliko puta na dan i slicno.., i da li ih treba koristiti neki odredjeni period, pa prekinuti, ili moz\e stalno?Uzimam ih pola sata pre jela, jednom dnevno jer sam sama pocela sa koriscenjem.
Koje biste mi pilule preporucili? I da li ima nezeljenih efekata?
Ne postoji drugi naci... ?
Jos jednom hvala..
S.
nofrks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 24, 2004 3:15 pm

Post od nofrks »

jednom dnevno,preporuchljivo pre jela,ali nije strashno i posle!Tablete gvozdja mogu prouzrokovati muchninu,i ako se to desi nemoj da brinesh!Preporuchuju se tablete vitamina C uz Fe,a njih mozesh naci u svakoj apoteci!
Heferol ne bi trebalo da izaziva muchninu,uz njega kao sto rekoh vitamin C i trebalo bi da bude OK :)
A drugi nachin......pa chaj od koprive,meso,namirnice koje sadrze gvozdje,znash vec!
:)
Seni
Novi član
Novi član

Post od Seni »

Hvala, hvala, hvala... :)
Samo jos.. koje tablete za kontrac. preporucujete? I zasto bas njih za takav problem?
Da li stalno moraju da se piju...
I zasto jaimam ovakav problem, je li to cesto i normalno uopste, tj. znam da nije, ali zasto mi se to desavalo?

Veliki pozdrav !

P.S. Je li Fe da lecim posledice, ili sprecavam uzrok tog stanja? :-?
gost123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 11, 2004 1:00 am

Post od gost123 »

Seni napisao:Hvala, hvala, hvala... :)
Samo jos.. koje tablete za kontrac. preporucujete? I zasto bas njih za takav problem?
Da li stalno moraju da se piju...
I zasto jaimam ovakav problem, je li to cesto i normalno uopste, tj. znam da nije, ali zasto mi se to desavalo?

Veliki pozdrav !

P.S. Je li Fe da lecim posledice, ili sprecavam uzrok tog stanja? :-?
najbolje pocni sa Logest tabletama, one imaju ultra nisku dozu hormona. Sto se gvozdja tice, uzimanje preparata gvozdja IZAZIVA mucninu, jako je tesko za zeludac,znam jer sam i ja sama uzimala heferol i sli. Najbolje je da generalno popravis ishranu,vise mesa,zelenog povrca i sl. i piti caj od koprive,kad je mlak dodas limunov sok(zvog vitamina c) i meda i to pij neko vreme i bice ti bolje
Seni
Novi član
Novi član

Post od Seni »

Meni nije muka od gvozdja, jer uzimam svakodnevno med pre jela, znaci i pre tog problema, tj dok je bio problem ali ne kao sad, ja sam vodila racuna o nacinu zivota, bavila se i sportom, a i uvek se trudim da mi ishrana bude ako ne raznovrsna, onda bar osrednje raznovrsna.
No, to opet nije moj izvorni problem. Ja time samo saniram gubitak krvi i sve sto me snalazi.. Kako da to "sredim" na neku normalu, da mogu da zivim normalnije i zasto mi se sve to uopste desava?Logest sam pogledala, ali i dalje mi nije jasno zasto treba da uzimam tablete za kontracepciju - zbog toga? :-?

Jako bih volela da saznam zasto mi se to dogadja, i sta tacno da uradim da sve konacno bude u okviru neke normale!!!!?
S.-
gost123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 11, 2004 1:00 am

Post od gost123 »

Seni napisao:Meni nije muka od gvozdja, jer uzimam svakodnevno med pre jela, znaci i pre tog problema, tj dok je bio problem ali ne kao sad, ja sam vodila racuna o nacinu zivota, bavila se i sportom, a i uvek se trudim da mi ishrana bude ako ne raznovrsna, onda bar osrednje raznovrsna.
No, to opet nije moj izvorni problem. Ja time samo saniram gubitak krvi i sve sto me snalazi.. Kako da to "sredim" na neku normalu, da mogu da zivim normalnije i zasto mi se sve to uopste desava?Logest sam pogledala, ali i dalje mi nije jasno zasto treba da uzimam tablete za kontracepciju - zbog toga? :-?

Jako bih volela da saznam zasto mi se to dogadja, i sta tacno da uradim da sve konacno bude u okviru neke normale!!!!?
S.-
Ja mislim da je ipak najbolje da sva ta pitanja postavis svom ginekologu,on ce ti sve detaljno objasniti.To je ceo jedan komplikovan proces, a tebi je ocigledno potrebno ozbiljno objasnjenje koje na forumu neces naci
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Tablete za kontracepciju jako dobro regulišu cikluse - dovode ih na optimalan broj dana između 2 menstruacije. Ipak ne smeš ih uzimati bez konsultacije ginekologa. Neophodni je utvrditi koje kontraceptivne pilule su za tebe najbilje. Postoje i neke analize koje treba obaviti pre početka upotrebe ovih pilula.
Jako su dobre i kod bolnih menstruacija i kod blagih hormonskih poremećaja :D
Ipak, prvo konsultacija sa ginekologom!!!
dr Presetnik
Saradnik

Post od dr Presetnik »

Bez daljnjeg nikakve hormonalne tablete, a pogotovo ne napamet ( by the way), Logest nisu sa najnizom dozom Estradiola, postoje tablete sa jos nizom, ali to ne menja na stvari. Bez odgovarajucih ginekoloskih i laboratoriijskih pretraga, svaka upotreba Fe i kontraceptivnih pilula, ili pak progestagena je besmislena. Prim. dr Lj.Presetnik
Seni
Novi član
Novi član

Post od Seni »

Apsolutno se slazem sa stavom da se sa hormonima ne treba igrati, i pazljiva sam, tj. ne uzimam , ali bez ikakve namere da uvredim strucne i odgovorne ljude, ja sam, kao sto sam u prvom obracanju i navela, vec posetila ginekologa zbog tih problema, i to dva, i nisam dobila ni neki detaljniji i ozbiljniji savet, niti za laboratorijsku analizu, niti sta da radim ubuduce. Zato ste mi vi ovde i bili jos jedna nada, bar u nekom opstem smislu, jer koliko sam uspela saznati do sad, za ocekivati je bilo da bude vise.
I dalje imam isti problem, i prosto ne znam sta da uradim da mi neko - doktor- kaze zasto je to tako, i sta da uradim da to vise ne bude, (da ne bude da ja nekom treba da kazem sta da radi u svom poslu.) :(
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Post od SARAH »

Ja nisam doktor ali sam pila antibebi pilule zbog drugog problema 6 meseci, pa cu ti reci moje utiske;pre toga ciklus mi je bio na 25-26 dana,ali ne problematican jer ja nisam imala jaka krvarenja,samo kratak ciklus,posle 6 meseci uzimanja kontraceptivnih pilula moj ciklus se pomerio tacno na 28-mi dan,ali bukvalno u dan tacno,neverovatno vec jako dugo vremena je tako.

Posto ti imas skoro 35 godina malo se drugacije gleda na taj vid lecenja,pogotovo ako si pusac,ali moras naci drugog ginekologa,treceg sve dok ne naidjes na onog ko ce ti pomoci!!!Veruj mi da se to itekako resava kontraceptivnim pilulama ali samo ako ti ih doktor dozvoli nakon pretraga.
dr Presetnik
Saradnik

Post od dr Presetnik »

Ne znam zasto nisi dobila odgovarajuce odgovore na pitanja. U svakom slucaju postoje ginekolozi koji nakon pregleda o svemu porazgovaraju sa pacijentom, jer to im je deo posla.
Ukoliko zelis ozbiljnu konsultaciju, javi se sa rezultatima na pregled. Trenutno se mozes javiti ili na tel 064 11 77 580 ili direktno zakazi u Belmedic na tel. 3066999, gde radim od 9h do 16h. Prim. Dr lj.Presetnik
Odgovori