Menorrhagia. Cystis ovaria lat sin - za dr ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

kovinka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 11, 2005 10:20 pm

Menorrhagia. Cystis ovaria lat sin - za dr ObGyn

Post od kovinka »

Posle izostanka menstruacije u aprilu mesecu, nastupila je menstruacija u maju. U pocetku je bila jako obilna, a zatim se krvarenje smanjilo, ali ne i potpuno prestalo (tamnije boje u tragovima). Nisam imala nikakvih bolova, a 11-og dana sam se javila ginekologu.
Prilikom pregleda klinicki nalaz je bio uredan.
Ultrazvucni nalaz : Uterus u AVF, normalnog oblika i velicine, ostrih kontura, homogenog miometrijuma. Endometrijum I faze debljine 10 mm. Desni ovarijum normalne velicine i strukture. Levi ovarijum povecan sa jasno ogranicenom unilokularnomanehogenom cistom promera 34x33 mm.
Dijagnoza : Menorrhagia. Cystis ovaria lat sin.
Terapija : Primolut Nor tabl 2x1 od 16-25 dana ciklusa 3 ciklusa.

Prvi ciklus po uzimanju terapije bio je obilniji i produzen, a sledeca dva uobicajenog trajanja (5 dana). To je bio i poslednji ''normalan'' ciklus (izazvan Primolut-Norom). Od tada je proslo skoro dva meseca. U vreme ocekivane menstruacije pojavili su se siptomi koji prate pocetak menstruacije (napetost u grudima, bolovi u krstima...), a tek kasnije desavalo se povremeno tackasto krvarenje, pojacan sekret ili krvarenje svetlije boje u tragovima.
Napominjem da mi se poremecaj ciklusa desava u poslednje dve godine. Terapija - Endometrilom ili Primolut Norom, posle cega bi ciklus neko vreme bio uredan. Imam 39 godina i problem i sa gojaznoscu. Ginekolog je za cistu rekao da bi nakon uzimanja ove terapije i regulisanja ciklusa trebalo da nestane.
Svakako cu se ponovo javiti lekaru, ali bi mi znacilo da mi pojasnite sta je najbolje da uradim kako bi se normalizovao ciklus i sta su moguca resenja ukoliko cista jos uvek postoji. Unapred se zahvaljujem.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Vi niste napisali ovdje neke podatke koji su bitni kao sto je Vasa medicinska istorija - osim gojaznosti ( diabetes mellitus, oboljenja srca i krvnih sudova, tromboembolijske bolesti ), da li ste pusac ? da li pijete alkohol ili neke lijekove i koje ?

Da li ste seksualno aktivni i koju vrstu kontracepcije koristite ?

Ove informacije bi pomogle da Vam dam kvalitetniji odgovor u toku vikenda. Idem ponovo na put...
Pozdrav,
ObGyn
kovinka
Stalni član
Stalni  član

za dr Obgyn

Post od kovinka »

Nepusac sam i nemam drugih zdravstvenih problema (nemam dijabetes, a
ni oboljenja srca i krvnih sudova).
Ne koristim kontraceptivne pilule (partner koristi kondom).
Hvala na izdvojenom vremenu.
kovinka
Stalni član
Stalni  član

Kontrola

Post od kovinka »

Na ginekoloskom pregledu (ultrazvuk) konstatovano je :
Endometrijum hiperehogen, debljine 20 mm. Sve ostalo je u redu (više nema ciste na jajniku).
Terapija - Primolut nor - 10 dana 2x1 tableta. Nakon toga u naredna tri meseca Primolut nor 2x1 tabl. od 16-25 dana ciklusa, a potom sacekati naredni ciklus (kada ce se videti da li je doslo do normalizacije ciklusa).
Molim za vas savet.
Unapred se zahvaljujem.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Kovinka,

Vas problem nije samo neregularan ciklus ( taj Primolut je vrlo popularan u Srbiji ), nego i debljina endometrijuma koja je na poslednjem UZ 20 mm ! Ako me pitate koja je normalna debljina endometrijuma kad su u pitanje zene u reproduktivnom periodu ( do 44 godine ), ne mogu da Vam odgovorim, jer ta granica ne postoji, ali ono sto u savremenoj ginekologiji tolerisemo jeste 10 mm ili malo vise...kod zene koja ima povisenu tjelesnu masu, u masnim celijama se luci dobra kolicina estrogena, tako da povisena koncentracija estrogena uzrokuje povecanu debljinu endometrijuma...sto zovemo HYPERPLAZIJA. Ponekad je ova hiperplazija, sto predstavljam povecan broj celija udruzen sa atipicnim celijama, sto se MORA LIJECITI, a u 25 % je udruzena sa karcinomom materice.

Ja ne kazem da Vi imate karcinom !!! nego da bi trebalo i to sto prije, da se uradi biopsija endometrijuma, a ako Vas ginekolog nema tu pipetu, potrebno je da se uradi KIRETAZA I MATERIJAL POSALJE NA PATOHISTOLOGIJU. Terapija se odredjuje prema nalazu.

Druga stvar koju je potrebno uraditi jeste odrediti FSH, TSH, i prolaktin, hormone koji ce pokazati da li ulazite u menopauzu ili ne.

Javite se sa rezultatima.
Pozdrav,
ObGyn
kovinka
Stalni član
Stalni  član

informacija

Post od kovinka »

Propustila sam da napisem da je u maju mesecu ove godine kada sam prethodni put dobila istu terapiju, radjen papanikolau i kolposkopija i nalazi su bili uredni. Kada se krajem 2002 godine trudnoca zavrsila pobacajem u 12-oj nedelji, ginekolog me je kod prijema u bolnicu (pre nego sto je nastupio spontani pobacaj) pitao da li mi je nekada receno da imam uvecanu matericu (bila je veca nego sto je uobicajeno za tu starost trudnoce). Tokom pregleda sumnjalo se na molu, ali posle pobacaja HP nalaz je bio u redu. Na narednim kontrolama takodje je bilo sve u redu. Uradicu laboratorijski nalaz hormona koje navodite, ali vas molim da mi date uputstva u vezi analiza prolaktina. Tu analizu nisam nikada radila, a analize hormona stitne zlezde radjene su oktobra 2005. i tada je sve bilo uredno (na predlog interniste radjen je i ultrazvuk stitne zlezde kao i analize hormona). Posto Primolut nor treba da pijem jos cetiri dana i krvarenje treba da nastupi 2-4 dana nakon toga, mogu li za to vreme da pokusam da u nekoj privatnoj ordinaciji zakazem biopsiju endometrijuma koja bi bila uradjena ambulantno bez kiretaze ?
Hvala na informacijama, a javicu se sa rezultatima.
kovinka
Stalni član
Stalni  član

analize

Post od kovinka »

Htela bih da izbegnem biopsiju koja ukljucuje kiretazu, ali ne uspeva mi da saznam u kojoj se ordinaciji to radi. Molim da me posavetujete kada je najbolje da uradim analize hormona (pre ili nakon menstruacije izazvane Primolut Norom?).
Kalina75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 16, 2006 7:49 pm

Post od Kalina75 »

Evo i ja ti se javljam,nebi li povecali broj porukica na tvoje postavljeno pitanjce i ujedno time skrenuli nekom od doktorua paznju. Ne moj se bojati, mislim da ce sve biti u najboljem redu! Srecno
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Kovinka ne znam zasto bi ti radili biopsiju sa kiretazom? Meni kada je radjena biopsija endometrijuma uzet je samo uzorak nekom sondom i to poslato na analizu. Ali unapred se izvinjavam, posto ne znam sve o ovome valjda ce jos neko da se javi i da odgovor...
kovinka
Stalni član
Stalni  član

Gde ?

Post od kovinka »

Kaca 33, molim da mi odgovoris u kojoj ustanovi je tebi radjena biopsija ?
Nije mi problem da zakazem i u Beogradu, bitno mi je samo da znam u kojoj ustanovi ili ordinaciji je biopsiju moguce uraditi bez kiretaze.
Hvala.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Kovinka meni je biopsija radjena u privatnoj ordinaciji u Nisu. Ne znam odakle si ti ali bi trebalo da to rade u svakoj ustanovi.
Da li si pitala zasto ti rade kiretazu uz biopsiju? Mozda postoji razlog opet kazem ne znam nista o tome. I ja bih pitala tog sto ti je preporucio kiretazu zasto to radi jer postoji mogucnost da se uzme uzorak tkiva sondom.
Sve najbolje!
kovinka
Stalni član
Stalni  član

hvala

Post od kovinka »

Hvala Kaca, pokusacu da zakazem negde u Beogradu (moje mesto je 50 km udaljeno od Beograda).
kovinka
Stalni član
Stalni  član

Post od kovinka »

:(
kovinka
Stalni član
Stalni  član

biopsija bez kiretaze...

Post od kovinka »

Posto nisam do sada uspela da zakazem biopsiju endometrijuma, zanima me, posto bi za 2-4 dana trebalo da dodje do menstruacije posle Primolut Nora, zanima me u kojoj fazi narednog ciklusa bi bilo najbolje da uradim biopsiju. Da li je bitno kada radim analize hormona FSH, TSH, i prolaktina ? Molim da mi odgovorite. Nadam se i da ce mi dr Pedja dati odgovor gde u Beogradu mogu da zakazem biopsiju koja ne ukljucuje i kiretazu, posto sam procitala u nekom od njegovih odgovora da se to radi i kod nas.
Zahvaljujem se na odgovoru.
kovinka
Stalni član
Stalni  član

Post od kovinka »

:(
Odgovori