Menopauza

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
ducili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 28, 2005 8:19 pm

Menopauza

Post od ducili »

Imam 46 godina. Uvek sam imala redovne menstruacije na 28 dana (3-4 dana traju). U toku zadnje godine vreme je smanjeno na 26 dana. U novembru mi je kasnio menzis oko 15 dana da bi 30.11. konacno dobila. Od tada jos uvek nisam dobila. Testirala sam se - nisam trudna. Doktorica mi je na GO pa bih volela da me posavetujete. U novembru sam imala valunge koje se i sa ponekad pojeve u blazem obliku. Nemam druge simptome menopauze mada pretpostavljam da je to. Da li da trazim neke injekcije da bih nastavila da dobijam menzis, kazu laici da bi trebalo i koja je njihova svrha? Unapred zahvalna :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ajde da Vi mene informisete prije nego ja Vama odgovorim...koje su to injekcije kojima se regulisu ciklusi u menopauzi ?
Da li imate ikakvih drugih problema sa zdravljem...visok krvni pritisak, secernu bolest, da li ste gojazni, da li ste pusac, da li ste seksualno aktivni ? osim nepredvidljivosti ciklusa i povremenih valunga da li imate ikakvih drugih zalbi ?
Pozdrav
Obgyn
ducili
Novi član
Novi član

menopauza

Post od ducili »

Nemam drugih problema osim manjeg ubrzanja pulsa (od pre 5-6 god). Pušač sam. Seksualno aktivna. Ne osećam druge probleme mada odavno nisam bila kod lekara nijednog Kod ginekologa je zadnji put bilo sve u redu pa je rekla da ne moram osim ako zatreba dolaziti ni 2 godine. Proslo je godinu i neki mesec.
Hvala na prethodnom odgovoru. Vrlo ste ljubazni.
Kada se koriste tablete CLIMEN ?
Pre dve godine je jedna koleginica primala neke injekcije da produži menzis a imala je 52-3 godine. Ne ynam koje a više ne radimo zajedno.
Pozdrav :P
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Prvo sto treba da uradite jeste da prestanete pusiti !!!
Pusenje Vam zatvara vrata za mnoge opcije koje cete mozda trebati u toku menopaze, ukljucujuci i Climen. Kod zena koje su pusaci davanje hormonalne terapije poslije 35 godine zivota povecava njihov rizik za kardiovaskularna oboljenja kao i mozdani udar, dakle ja da sam Vas ginekolog Vam ne bih prepisala nikakve zamjene hormona osim lokalno apliciranih, koji Vam mogu pomoci ako Vam se javi suhoca vagine, bol pri odnosu, krvarenje poslije odnosa...et cetera...ali samo lokalno.

Trenutno osim povremenih valunga, i neregularnih ciklusa nemate druge tegobe. Potrebno je da uradite Papa nalaz i rutinski godisnji pregled. Vasi jajnici imaju jos neke folikule koji povremeno ovuliraju ali ponekada se nista ne desi i Vi ne dobijete menstruaciju ! To je najcesca promjena u periomenopauzi i zna da bude veoma neprijatna jer uvijek morate da budete spremni da cete dobiti period !

Puno pozdrava, i dobro zdravlje.
ObGyn
ducili
Novi član
Novi član

menopauza

Post od ducili »

Hvala vam :)
Odgovori