Za MEMI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za MEMI

Post od obgyn »

Pitanje je bilo...
Dobila sam herpes pre nedelju dana. Terapija mi je Aciklovir mast 2 x dnevno. Posto znam da se radi o virusu i da mi je on u organizmu, zanima me da li postoje neke nove metode za odstranjivanje virusa iz organizma i da li posle terapije i zalecenja herpesa postoje mogucnosti da prenesem virus partneru prilikom odnosa?
Hvala unapred!
Nigdje u naprednom svijetu se HSV ( Herpes Simplex Virus ) ne tretira sa Acyclovir cremom...tako da ni ne treba da ocekujete oporavak.
Kod prve epizode, sto je akutna infekcija preporucena terapija je Acyclovir 400 mg, tri puta dnevno, u toku 7-10 dana.
Kod ponovljene epizode 400 mg, dva puta dnevno 5 dana.

Kod ponovljene epizode u trudnoci ako je u 3. trimestru ( poslije 28 nedjelje ) 400 mg dva puta dnevno do porodjaja.

Ako se nadju aktivne lezije ( outbreak ) pred porodjaj preporucuje se carski rez !

Nazalost virus ostaje u organizmu do kraja zivota, ali ako imate dobar imuni sistem, rijetko cete imati izbijanje lezija i ako izbjegavajte stres.
Za utjehu vise od 50 % opste populacije zena je HSV positiv.

Koristite kondom dok Vas partner ne obavi testove na HSV ( antitijela ) i ako je on pozitivan, sto moze biti bez aktivnih lezija, onda oboje imate HSV i nije neophodno koristiti kondom, ako imate isti tip.

Ako je on negativan, onda je neophodno koristiti kondom stalno, a narocito je potrebno izbjegavati seksualne odnose u fazama egzacerbacije...kada izbiju lezije.

Mijenjajte terapiju i bice Vam mnogo bolje.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori