Markeri u 16. nedelji trudnoće

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Dragan__85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 11, 2010 9:46 pm

Markeri u 16. nedelji trudnoće

Post od Dragan__85 »

Imam uput, od lekara opšte prakse, za vađenje markera (u 16. nedelji) u Kliničkom centu Vojvodine. Prilikom raspitivanja u njihovoj laboratoriji, prvo su mi rekli da se ti nalazi ne vade kod njih, a onda nakon konsultacije sa drugim kolegama da te nalaze ipak mogu raditi kod njih. Zanima me da li bi rezultati ovih nalaza bili merodavni rezultatima nalaza koje bih uradila u privatnoj laboratoriji.? Inače, rezultati ovih nalaza u privatnim laboratorijama su veoma skupi, i nisu dostupni svima. Zanima me i to da li se markeri i ultrazvuk moraju raditi u istom danu?
Za praćenje trudnoće trebalo bi da uradim:
AFP, HCG i Estriol.
Uz naravno praćenje ploda EUZ om.

BILA BIH ZAHVALNA ONOM KO BI MOGAO DA MI POMOGNE DA PRAVILNO ODRADIM PREGLEDE KOJI ME OČEKUJU. HVALA.
sofia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 07, 2005 2:29 am

Re: Markeri u 16. nedelji trudnoće

Post od sofia »

Nije mi bas najjasnije koji test treba da radis, ali probacu da odgovorim.
U 16. nedelji se rade dual, tripl test ili kvadripl. Za sve te testove je potrebno uraditi ultrazvucni pregled i analizu krvi, a pozeljno je da bude uradjeno istog dana. Koliko znam, vazno je da sve bude odradjeno, a sad da li si ultrazvuk radila u jednoj ordinaciji, a analizu krvi negde drugde, ne bi trebalo da utice na rezultat testa. vazno je samo da su sve te ordinacije/laboratorije pouzdane.
Dragan__85
Novi član
Novi član

Post od Dragan__85 »

Htela sam sam da pitam da li se markeri(triple test) mogu uraditi u drzavnoj ustanovi,u klinickom centru vojvodine, posto su mi rekli da se triple test moze raditi samo u privatnoj ordinaciji. Zasto da platim ako i ne mora! :lol:
Dragan__85
Novi član
Novi član

Post od Dragan__85 »

Pozdrav,evo me sa rezultatima triple testa. Rezultati su: AFP 0.94 MoM; uE3 0.43 MoM; HCG 0.73 MoM, Mene brine uE3,(esteriol) zbog te vrednosti mi je preporuceno da vadim plodovu vodu. Zanima me da li je neophodno vaditi plodovu vodu? Sta je ustvari estriol? Da li postoji neki drugi postupak koji bi zamenio plodovu vodu? Unapred hvala!
Odgovori