[b]Manja areja na prolaktinom?[/b]
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
[b]Manja areja na prolaktinom?[/b]
Da li bi neko mogao da mi pojasni sledeci nalaz (nacinjeni su sagitalni, aksijalni i koronarni preseci selarne regije 3-4mm bez preskoka u Spin eho sekvencijama (T1W, T2W i PD), prvo bez a potom i posle intravenskog iniciranja paramagnetnog kontrasta):
"Hipofizna zlezda je u granicama normale, ali paracentralno levo intraselarno suspektna je manja areja na prolaktinom" Sve drugo je u granicama normale.
MR sam radila zbog uvecanog prolaktina (1883 mlU/ml).
Svi drugi hormonski nalazi su u dozvoljenim granicama.
Krvna slika uredu, samo je sedimentacija malo povisena 17 od dozvoljenih 15 mm/1h.
U dijagnostickom centru u kojem sam radila pregled rekli su mi da za ovakav nalaz nije potrebno nikakvo lecenje, vec da se savetuje da u naredne dve godine, ukoliko to bude nalagao klinicki interes, izvrsim kontrolni pregled na aparatu za MR.
Da li ovaj nalaz znaci da sada mogu da se "opustim"?
"Hipofizna zlezda je u granicama normale, ali paracentralno levo intraselarno suspektna je manja areja na prolaktinom" Sve drugo je u granicama normale.
MR sam radila zbog uvecanog prolaktina (1883 mlU/ml).
Svi drugi hormonski nalazi su u dozvoljenim granicama.
Krvna slika uredu, samo je sedimentacija malo povisena 17 od dozvoljenih 15 mm/1h.
U dijagnostickom centru u kojem sam radila pregled rekli su mi da za ovakav nalaz nije potrebno nikakvo lecenje, vec da se savetuje da u naredne dve godine, ukoliko to bude nalagao klinicki interes, izvrsim kontrolni pregled na aparatu za MR.
Da li ovaj nalaz znaci da sada mogu da se "opustim"?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kada se radi o poviseniom vrednostima PRL i uz to dijagnostikovan mali prolaktinom, mozete biti mirni sto se tice operacije( nije potrebna), ali se savetuje odgovarajuca terapija za supresiju lucenja PRL i time se smanjuje i sam prolaktinom. Obratite se endokrinologu koji ce vam dozirati Dostinex tbal. ili Brom kriptin tbl. Time se regulise i menstrualni ciklus, koji uvek pokazuje odstupanje u takvnim slucajevima u smislu anovulacije, na prvom mestu. Prim. Dr lj. Presetnik
Ja vec tri godine imam povisen prolaktin (krece se od 1000-1500). Za ovo vreme mi je uradjen prvo skener a potom dve godine za redom magnetna rezonanca i njije pronadjena nikakva promena na hipofizi tj. nema prolaktinoma. Krajnja dijagnoza je idiopatska hiperprolaktinemija.
Ja nemam nikavih smetnje, menstruacije su mi redovne, nemam smetnji sa vidom, niti glavobolja, vrednosti ostalih hormna su u redu... jedino sto j eprisutno, a zbog cega sam se i pre tri godine javila lekaru jeste galaktoreja na pritisak i to svega najvise dve kapi.
Nedavno sam sasvim slucajno razgovarala sa jednim ginekologom i on mi je rekao da to nije u redu i da ja moram bez obzira na nalaz magnetne rezonance da pocnem da pijem lekove.
Sad sam u nedoumici, endokrinolog smatra da ne treba ukljucivati lek, a ginekolog kaze da treba.
Molim Vas pomozite mi, sta da radim?!?!?!
Ja nemam nikavih smetnje, menstruacije su mi redovne, nemam smetnji sa vidom, niti glavobolja, vrednosti ostalih hormna su u redu... jedino sto j eprisutno, a zbog cega sam se i pre tri godine javila lekaru jeste galaktoreja na pritisak i to svega najvise dve kapi.
Nedavno sam sasvim slucajno razgovarala sa jednim ginekologom i on mi je rekao da to nije u redu i da ja moram bez obzira na nalaz magnetne rezonance da pocnem da pijem lekove.
Sad sam u nedoumici, endokrinolog smatra da ne treba ukljucivati lek, a ginekolog kaze da treba.
Molim Vas pomozite mi, sta da radim?!?!?!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Terapija odnosi od Vase zelje i planova za stvaranje porodice...i naravno simptoma koji mogu da se ispolje u smislu glavobolja, smetnji sa vidom, neredovnih ciklusa, anovulatornih ciklusa, galaktoreje / mlijecnog isjedka na bradavicama /...
Ako zelite da ne ostanete trudni i nemate simptome, onda ne morate da pijete nikakve lijekove osim da se kontrolisete sa Vasim endokrinologom bar 1 x godisnje, ukoliko nemate simptoma.
Ako zelite da ostanete trudni, onda mozete da uzimate Dostinex ili Bromokriptim. Prvi lijek je efikasniji i ima manje nus pojava, ali je naravno skuplji, i onda treba da se kontrolisete kod ginekologa i endokrinologa.
Puno pozdrava,
ObGyn
Ako zelite da ne ostanete trudni i nemate simptome, onda ne morate da pijete nikakve lijekove osim da se kontrolisete sa Vasim endokrinologom bar 1 x godisnje, ukoliko nemate simptoma.
Ako zelite da ostanete trudni, onda mozete da uzimate Dostinex ili Bromokriptim. Prvi lijek je efikasniji i ima manje nus pojava, ali je naravno skuplji, i onda treba da se kontrolisete kod ginekologa i endokrinologa.
Puno pozdrava,
ObGyn
Hvala na odgovoru!
Ja bez obzira na prolaktin imam redovne ovulatorne cikluse. Interesuje me zasto bi onda bilo problema da ostanem u drugom stanju? Iance, imam 25 godina i jos uvek ne planiram trudnocu u neko bas skorije vreme, ali sta ako bih sad pozelela...zar bi povisen prolaktin smetao?
Unapred hvala i veliki pozdrav.
Ja bez obzira na prolaktin imam redovne ovulatorne cikluse. Interesuje me zasto bi onda bilo problema da ostanem u drugom stanju? Iance, imam 25 godina i jos uvek ne planiram trudnocu u neko bas skorije vreme, ali sta ako bih sad pozelela...zar bi povisen prolaktin smetao?
Unapred hvala i veliki pozdrav.
Verovatno niste primetili ali ja sam napisala da imam ovulatorne cikluse... pre nekih godinu dana mi je ginekolog ustanovio da imam ovulacije. Zato sam i pitala da li visok prolaktin na neki drugi nacin (mislim sem sto moze da remeti ovulaciji, sto jos jednom kazem nije slucaj kod mene) moze da smeta pri zacecu.
Pozdrav.
Pozdrav.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Hiperprolaktinemija moze da dovodi do skracene lutealne faze, sto je faza koja dolazi poslije ovulacije...dakle vi ovulirate ali vas progesteron level nije na nivou koji moze da pripremi endometrij dovoljno da se oplodjeno jajasce bez smetnji implantira, a ako se i implantira ne hrani ga dovoljno dugo, nego level progesterona opada, i vi dobijete menstruaciju.
Dakle bez obzira na 'ovulatorne' cikluse, sto se mora izmjeriti levelom progesterona 23. ili 24. dana ciklusa mozda zbog hyperprolaktinemije imate probleme da ostanete trudni.
Srecno.
Obgyn
Dakle bez obzira na 'ovulatorne' cikluse, sto se mora izmjeriti levelom progesterona 23. ili 24. dana ciklusa mozda zbog hyperprolaktinemije imate probleme da ostanete trudni.
Srecno.
Obgyn
Meni je prepisan bromokriptin i pocela sam da ga pijem. Zanima me da li cu morati stalno da ga pijem, posto mi je receno da ako se ne pije, prolaktinom moze da, izmedju ostalog, dovede i do osteroporoze.obgyn napisao: Ako zelite da ostanete trudni, onda mozete da uzimate Dostinex ili Bromokriptim. Prvi lijek je efikasniji i ima manje nus pojava, ali je naravno skuplji, i onda treba da se kontrolisete kod ginekologa i endokrinologa.
Puno pozdrava,
ObGyn
Hvala Vam na odgovoru Obgyn.
Ja jos uvek ne zelim da ostanem u drugom stanju i trudim se da do toga i ne dodje ( barem jos neku godinu). Inace, malo samzbunjena jer pronalazim razlicite stavove vezane za ovaj problem, a ono sto znam jeste da mi je i endokrinolog i ginekolog rekao da je nivo mojih hormona, samim tim i progesteron akoji ste pominjali savim u redu tj. da nema nikakvih poremecaja u radu hipofize. ono sto mene medjutim buni jeste kako je moguce da ne mogu da mi kazu zasto i posle mnogo raznih analiza (lezala sam i na institutu za endokrinologiju) niko n emoze da mi da odgovor na pitanje zasto je kod mene nivo prolaktina povisen. Moram priznati da sam zaista zbunjena, a pomalo i uplasena narocito posle nekih stavri ovde procitanih na temu povisenog prolaktina i ne znam da li bi zaista trebalo da se brinem.
Pozdrav!
Ja jos uvek ne zelim da ostanem u drugom stanju i trudim se da do toga i ne dodje ( barem jos neku godinu). Inace, malo samzbunjena jer pronalazim razlicite stavove vezane za ovaj problem, a ono sto znam jeste da mi je i endokrinolog i ginekolog rekao da je nivo mojih hormona, samim tim i progesteron akoji ste pominjali savim u redu tj. da nema nikakvih poremecaja u radu hipofize. ono sto mene medjutim buni jeste kako je moguce da ne mogu da mi kazu zasto i posle mnogo raznih analiza (lezala sam i na institutu za endokrinologiju) niko n emoze da mi da odgovor na pitanje zasto je kod mene nivo prolaktina povisen. Moram priznati da sam zaista zbunjena, a pomalo i uplasena narocito posle nekih stavri ovde procitanih na temu povisenog prolaktina i ne znam da li bi zaista trebalo da se brinem.
Pozdrav!
To i mene zanima.
Ono sto znam je da zaista stres moze da bude bitan uzrok. Mene ubedjuju doktori da ne moze da ga toliko povisi, ali niko od njih ne poznaje moj organizam kao sto ga ja znam. Znam koliki sam nervcik i sta mi je sve stres napravio u organizmu (nevezano za ovaj problem).
Takodje, prvi put sam nedavno cula da marihuana moze da bude uzrok povisenog prolaktinoma, ali to niko nigde nije naveo.
Ono sto znam je da zaista stres moze da bude bitan uzrok. Mene ubedjuju doktori da ne moze da ga toliko povisi, ali niko od njih ne poznaje moj organizam kao sto ga ja znam. Znam koliki sam nervcik i sta mi je sve stres napravio u organizmu (nevezano za ovaj problem).
Takodje, prvi put sam nedavno cula da marihuana moze da bude uzrok povisenog prolaktinoma, ali to niko nigde nije naveo.