LUF sindrom

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
t.b.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 07, 2007 4:56 pm

LUF sindrom

Post od t.b. »

Molila bih Dr Pedju da mi odgovori da li je u svojoj praksi nailazio na sindrom folikula koji ne pucaju(Lutenized Unruptured Follicle Syndrome)?Kod mene ni Pregnyl od 5000 ne pomaze :( .Da li je VTO jedino resenje?

Samo da napomenem da mi je u oktobru prosle godine laparaskopijom otklonjena cista zutog tela.
t.b.
t.b.
Stalni član
Stalni  član

Post od t.b. »

Da podignem temu ako je Dr na vidiku :roll: .
t.b.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Poštovana Gđo "tb"
naravno da jesam. To je relativno čest problem, ali ne mora biti pravilo i da se događa u svakom ciklusu.
Da li vam je ciklus bio stimulisan pa nije došlo do ovulacije tj. prskanja folikula ili je ciklus bio prirodan?
Ako se daje Pregnil ne vidim razlog zašto vam nije dato svih 10.000 IJ Pregnyl-a?

Pošto mi lekari nismo vidoviti morate da napišete što više podataka NPR:

Koliko imate godina?
Koji je vaš tzv. BMI?
Dali se lečite od steriliteta?
Da li su folikuli jajnika praćeni trans vaginalnom ultrazvučnom sondom?

PS. Ciste žutog tela se ne operišu sve žene skoro svakog menstruacionog ciklusa kada imaju ovulaciju stvaraju (normalan nalaz) corpus luteum-žuto telo.

Pozdrav DrPeđaDj
t.b.
Stalni član
Stalni  član

Post od t.b. »

Evo odgovora:

-Ciklus je bio prirodan,Pregnil je dat zato sto u prethodnom prirodnom ciklusu nije doslo do rupture folikula.Rast je pracen trans vaginalnom ultrazvucnom sondom.Nakon Pregnila(dat je u trenutku kad je folikul bio 19mm) folikul se `naduvao`na 38 mm.To se desavalo u maju i junu ove god.

-Dozu Pregnila je odredio doktor.Na moje pitanje da li bi veca doza bila delotvornija,rekao je `tesko`.

-Godina 36.Poslednje 2.5 godina se lecim od steriliteta.Odmah od pocetka je ustanovljena cista koja je prosle godine otklonjena ali i nakon toga nije dolazilo do trudnoce.

-Visina 169 cm,tezina 60 kg.

-Dr pretpostavlja da je moj glavni problem u pucanju folikula posto su svi ostali nalazi (hormoni,svi brisevi,prohodnost jajovoda,nalazi supruga)u redu.

Predlozena je VTO.

Pozdrav i puno hvala!
t.b.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Gđo tb
da li je teško ili ne videće se tek nakon davanja 10.000IJ Pregnyla što je i uobičajna doza, to subdoziranje mi ukazuje da se vaš lekar i ne bavi ozbiljno sterilitetom više piljka nešto!
Kao drugo smatram da treba probati sa stimulacijom ciklusa i eventualno inseminacijom.
Vantelesna je tek naredni korak nakon bar 6 pokušaja inseminacije.
Na osnovu vaše priče vaš trenutni ginekolog mi ne ostavlja utisak.

Pozdrav i srećno Dr PeđaDj
Odgovori