LOGEST i krvarenje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
dzejdi2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 6:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

LOGEST i krvarenje

Post od dzejdi2 »

Imam 32 god. Suprug i ja nadamo se bebi vec 4,5 god. Radila sam jednu VTO prosle god. u maju u Frontu. Kod mene apsolutno sve uredu, kod njega oligoastenospermija i varikocela.
Ja sam godinama unazad, bar jedno 7-8 god, imala slabija krvarenja unutar ciklusa, kazu moguce ovulatorna, koja nisu bila prava, krace su trajala i bila braonkaste boje. Ginekolozi nisu tome pridavali nikad znacaj. Hormoni su mi svi o.k. ali nikada nisam radila progesteron, nisam imala potrebe, jer nismo radili nijednu inseminaciju zbog suprugovih rezultata, te ona i nije bila svrsishodna.
Desava se sledece. Otisli smo na nove konsultacije za VTO i dr je predlozila histeroskopiju koja mi ranije nije radjena. Kao pripremu pocela sam da uzimam Logest od 5. dana ciklusa kako mi je dr zahtevala i napisala. Na prijemu za histeroskopiju u Betaniji dr je video da na jednom jajniku imam cistu velicine oko 2 cm, ali je druga prisutna dr rekla da je to ok, jer sam na kontracepciji. To se tako i zavrsilo, bez nekih daljih objasnjenja za mene. Histeroskopija mi je uradjena 22. dana ciklusa, tj. 17.3. Nalaz histeroskopije kaze da je u principu sve ok, ali je pisalo da endometrijum odgovara ciklusu pod kontraceptivima, sa polipolikim naborima i da je uradjena biopsija endometrijuma. Ja nastavljam sa kontracepcijom do kraja te kutije, i osmog dana nakon pauze od sedam dana, pocinjem sa novom kutijom Logesta. Nisam bas sigurna da li mi se krvarenje pojavilo odmah prvi dan, nisam obracala puno paznju na to, jer sam i krvarila od histeroskopije, a malo sam krvarila braonkasto i u toku prve kutije, ali sada me je vec pocelo zabrinjavati. Sada mi je ostalo jos tri tablete iz druge kutije, a ja krvarim neprestalno. Prvo je bilo braonkasto, kolicinski za oko 3 dnevna mala uloska, a sada mi vec nekoliko dana ide cista krv, ne bas kao menstruacija, nego manje.
Znaci ovo mi je prvi put u zivotu da pijem kontracepciju, te nemam iskustva. Znam da su moguca slabija krvarenja u pocetku koriscenja kontraceptivnih pilula, ali koliko dugo traje taj pocetak, i da li je normalno ovakvo krvarenje kao kod mene. Nisam jos rekla da su mi menstruacije bile redovne sve do VTO, dolazile su sa retkim izuzecima na svaka 30-32 dana, posle VTO par meseci mi se desilo da docekam i 38. dan. ali su se ponovo unormalile. Nakon otpocinjanja sa Logestom dobila sam 24. dana ciklusa i tada mi je menstruacija trajala 6 dana. Jos nisam rekla za nalaz biopsije. Kazu ovako `u pregledanom materijalu se nalazi izuzetno sitan fragment endometrijuma koji je egzogeno ostecen, te je nepodesan za patohistolosku analizu.
dzejdi2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 6:41 pm

Post od dzejdi2 »

Ja jos uvek krvarim!
megili
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:48 am
Kontakt:

Post od megili »

Imam slican problem sa krvarenjem zbog kojeg su me godinama, mislim 8 godina vukli od lekara do lekara, da na kraju ne bi znali nista. Ja doduse imam 24 god. Mislim da bi trebalo da proverite kako vam se progesteron krece u toku jednog ciklusa, to se radi kmpletnom hormonskom analizom, ali ne smete biti pod kontracepcijom bar mesec dana. Ja sam logest pila 6 god i lepo reagovala na njega, ali cim bih prestala da ga pijem opet bi bila ista prica. Pretprosle godiine sam prestala sa svim terapijama i trebalo mi je jedno 9 meseci da se vratim u normalu i da koliko toliko normalno imam ciklus, pokusala sam ponovo sa logestom proslog septembra i nisam uopste reagovala na njega. Logest je kontraceptiv sa vrlo malom dozom hormona, mozda vam treba nesto jace, mozda diane ili nesto sto vise utice na jajnike. Trebalo bi da krvarenje prestane u toku ili posle trece kutije, meni nije prestalo kada sam poslednji put uzimala i prestala sam da pijem kontracepciju. Krvarenje kod mene je znalo da traje i po 18 dana, zbog cega bi izostala prava menstruacija. Predlazem vam da budete strpljivi, mozda logest odradi svoje, ako ne, napravite pauzu, odradite kompletni hormonalni status i onda na osnovu njega cete dobiti i odgovore i adekvatnu hormonsku terapiju. Do tada samo bez nervoze jer i psihicko stanje ume da se odrazi tako sto se moze pojaviti to braonkasto-roze krvarenje, bar kod mene.
Odgovori