legravan
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
legravan
po prvi put, sa pocetkom poslednjeg ciklusa sam pocela da koristim legravan kontraceptivne pilule. prvu sam popila prvog dana menstruacije a danas i sedmu. zanima me koliko vemena redovnog uzimanja treba da prodje, i da li je to u opste potrebno kako bi pilule dostigle svoje puno dejstvo, tj kada se mogu osloniti na njih u potpunosti i izbaciti prezervativ iz upotrebe kao dodatnu meru zastite?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Zastitni efekat pilula se izrazava u procentima, a to znaci da uvek postoji neki procenat "sanse' da se zatrudni cak i kad ih koristite. Stoga, nije uopste moguce imati stoprocentnu zastitu i sigurnoist od ostajanja u drugom stanju cak i ako koristite "anti-bebi pilule" duze vreme.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Puno dejstvo pilula nije 100%, ali se smatra da posle sedam dana uzastopnog koriscenja (ako je prvi mesec u pitanju) imaju maksimalno dejsto - naravno ako si pocela da ih uzimas prvog dana menstruacije. Postoje neke stvari koje mogu da povecaju i smanje efektivnost pilule.
Povecaju je: uzimanje u isto vreme svakog dana
Smanjuju je: neki lekovi (pogotovu antibiotici), ako se desi dijareja ili povracanje manje od 2h posle uzimanja pilula, preskakanje pilula i uzimanje sa vise od 4h razlike u odnosu na to kada su uzete predhodnog dana.
Povecaju je: uzimanje u isto vreme svakog dana
Smanjuju je: neki lekovi (pogotovu antibiotici), ako se desi dijareja ili povracanje manje od 2h posle uzimanja pilula, preskakanje pilula i uzimanje sa vise od 4h razlike u odnosu na to kada su uzete predhodnog dana.