Na forum me je uputila prijateljica , ciju lozinku i koristim ,zato se ne snalazim.Nadam se da sam sada na pravom mestu.
Hitno mi je potreban savet ili sugestija.Razlog vise je i porodicna istorija za koju pitate Mama je operisana u 47-oj god.(tumor) Ostalo cu kopirati!
Pozdrav!
Potvrdjena mi je cista na desnom jajniku promera 42.5x31.7(desno uz
uterus).Uradila sam Ca 125=79.56.
Lekar preporucuje laparoskopiju.Terapija za naredna tri meseca je orgametril.
Imam 32 godine,nisam radjala.
Sta je u ovakvoj situaciji najbolje uraditi?Kolilo dugo mogu i smem da
odlazem intervenciju?
Pozdrav!Nalaz UZ: Uterus -polozaj u AVF-u,promer 48.5x29.6*34
velicina- endometrijum 7.3
Ovarijum - levi 29.4x31.2,desni 36.3x32.8
Druge pat.promene:desno uz uterus tumefakt 42.5x31.7
Opis:Tu cistica ova... bt dex colpitis
Nadam se da sam dobro prepisala.
Osecam bolove u predelu desnog jajnika,povremeno , najvise
prilikom fizickog napora
Laparoskopija ili ne !?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ovo ne daje nikakve informacije...
Ovaj UZ opet ne daje bitne informacije, po cemu vidim da Vam je UZ radio ginekolog, a ne radiolog ! kako bi trebalo, jer on ne opisuje karakteristike ciste...prvo ne opisuje je kao da pripada jajniku, nego odvojeno od jajnika a uz uterus, sto moze biti jajovod ? ne opisuje da li je cista ispunjena tecnoscu ? ili sadrzi solidno tkivo ? ili je mjesovito ? Dakle ne znamo kojem tkivu pripada ova 'cista' ?
Drugo velicina ciste nije impresivna da se ODMAH mora raditi laparoskopija !
Trece davanje lynestrola ( Orgametryl ) nece nista promijeniti narocito ako ga uzimate 10 dana mjesecno nece imati nikakav uticaj na ovu cistu, tako da ne vidim svrhu da ga uzimate ! Osim ako imate izostanak menstruacije koji niste napisali ?
Ca 125 nije uopste trebalo raditi, jer je blago povisen, ali KAO STO ZNAMO, nije karcinom jajnika jedino sto podize nivo Ca 125, nego mnoga druga stanja u organizmu, kao sto je menstruacija, endometrioza, benigne ciste jajnika kao sto je hemoragicna, folikulinska, luteinska, i mnoge druge promjene u abdomenu nevezane za jajnike...dakle...to nije razlog da se radi laparoskopija bar ne hitno !
Mislim da je Vas ginekolog sam sebe uveo u kolo, iz koga je jedini izlas laparoskopija jer ce to da mu da bar neki odgovor, a ja smatram da Vas je nepotrebno trenutno izlagati operativnom zahvatu.
Napisite da li ste seksualno aktivni ? da li koristite ikakvu kontracepciju i da li redovno ? Napisite kad Vam je bio 1.dan poslednje menstruacije ?
tumor...jajnika ? materice ? dojke ? maligni ? benigni ?Mama je operisana u 47-oj god.(tumor
Ovaj UZ opet ne daje bitne informacije, po cemu vidim da Vam je UZ radio ginekolog, a ne radiolog ! kako bi trebalo, jer on ne opisuje karakteristike ciste...prvo ne opisuje je kao da pripada jajniku, nego odvojeno od jajnika a uz uterus, sto moze biti jajovod ? ne opisuje da li je cista ispunjena tecnoscu ? ili sadrzi solidno tkivo ? ili je mjesovito ? Dakle ne znamo kojem tkivu pripada ova 'cista' ?
Drugo velicina ciste nije impresivna da se ODMAH mora raditi laparoskopija !
Trece davanje lynestrola ( Orgametryl ) nece nista promijeniti narocito ako ga uzimate 10 dana mjesecno nece imati nikakav uticaj na ovu cistu, tako da ne vidim svrhu da ga uzimate ! Osim ako imate izostanak menstruacije koji niste napisali ?
Ca 125 nije uopste trebalo raditi, jer je blago povisen, ali KAO STO ZNAMO, nije karcinom jajnika jedino sto podize nivo Ca 125, nego mnoga druga stanja u organizmu, kao sto je menstruacija, endometrioza, benigne ciste jajnika kao sto je hemoragicna, folikulinska, luteinska, i mnoge druge promjene u abdomenu nevezane za jajnike...dakle...to nije razlog da se radi laparoskopija bar ne hitno !
Mislim da je Vas ginekolog sam sebe uveo u kolo, iz koga je jedini izlas laparoskopija jer ce to da mu da bar neki odgovor, a ja smatram da Vas je nepotrebno trenutno izlagati operativnom zahvatu.
Napisite da li ste seksualno aktivni ? da li koristite ikakvu kontracepciju i da li redovno ? Napisite kad Vam je bio 1.dan poslednje menstruacije ?
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
Da seksalnu sam aktivna, ne bas cesto,ne koristim nikakve kontraceptivne pilule, ciklus imam redovan i nikad nisam imala problema sa kasnjenjem ciklusa, 1.dan poslednje menstuacije je bio 20.juna. Pre dva meseca sam bila kod ginekologa tada je bila prisutna cista, pa sam ponovo pre 5 dana bila na kontoli cista je jos uvek prisutna. Cista izgleda kao dva kruga spojena sa opnom izmedju. Brine me sto su ca 125 markeri visoki i sta uraditi. Sta dalje?