LAJDEN MUTACIJA

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
natalivud
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 14, 2009 10:56 pm

LAJDEN MUTACIJA

Post od natalivud »

Može li neko da mi pomogne i napiše nešto više o LAJDEN MUTACIJI?

Moja najbolja drugarica je imala dva spontana pobačaja i nisu mogli da utvrde uzrok.
A skoro sam bila kod moje kozmetičarke, i dok sam čekala na red, saznala sam od njene saradnice da je ona prošla isto kao moja drugarica, ali da je došla do jedne doktorke koja je tražila da uradi protrombinsko vreme i faktor koagulacije... i na osnovu toga će doći do zaključka da li ima sklonost ka LAJDEN MUTACIJI.

A kad je zvala neke privatne laboratorije, i spomenula te mutacije, nisu uopšte bili upućeni u njih, neverovatno!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Iz nechije priche kod kozmetichara je vasha drugarica zakljuchila da je razlog njenih pobachaja mutacija?

Genijalno!

Ima li vasha drugarica ginekologa?

Da li joj je njen ginekolog rekao zasto je imala pobachaj?

Uzrok mora da se utvrdi, ne moze tek tako da se kaze nema razloga!

Neka se podvrgne ispitivanju krvi i kompatibilnosti gena ako zeli, ali chemu to ako je razlog neshto banalnije...nezdrav nachin zivota, unos nekih namirnica ili lekova koej ne sme da koristi u trudnoci...mozda vasha drugarica ne zeli vama neshto da kaze o sebi...

http://en.wikipedia.org/wiki/Factor_V_Leiden
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Tamara, pa devojka napisa da analizom standardnih uzroka nisu tuvrdili zasto dolazi do spontanih!

Faktor V Laiden moze biti jedan od uzrocnika, kao i mutacija MTHFR i P II. Ove analize se ne rade u bilo kojoj laboratoriji vec na Institutu za molekularnu genetiku i genetski inzinjering i poprilicno su skupe. Sve tri zajedno oko 14000 din.
Ovom problemu moze i postupno da se pridje. U tom slucaju bi trebalo da radi specificnu analizu krvi kako bi se ustanovilo da li postoji neki problem u koagulaciji. Ako postoji, onda se radi genska analiza, a to je taj F V Laiden i ostalo sto napisah.
Ako zeli, neka pronadje dr Predraga Miljica u Klnickom Centru, bela "nova" zgrada- Odeljenje za bolesti krvi.
Moze i da se obrati dr Ljubicu u Visegradskoj, on se bavi patologijom trudnoce, pa ce je on uputiti sta sve treba od analiza i kako da dodje do Miljica.

ps.Imas na ovoj strani temu "ponavljajuci spontani" ili tako nekako. U tom postu devojka je navela koje se sve to analize radila u ispitivanju sklonosti ka trombofiliji.
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
natalivud
Stalni član
Stalni  član

Post od natalivud »

HVALA NABLA, na pojasnjenju i informacijama. Ti si ocigledno dobro shvatila moje pitanje, a ne kao Tamara!!! :evil:
Znacice te informacije, a ja cu joj sa foruma sve prikupiti, hvala tebi puno!

Neverovatno, lepo sam napisala da sam JA bila kod kozmeticarke, a ne moja drugarica, i da nisu NECIJE price, vec devojke, medicinske sestre koja radi u tom salonu.
Pre nego sto pocnete da se snebivate, bolje bi bilo da pazljivo citate i pokusate nekom da pomognete!!!
Zdravo zivi, zdravo se hrani, nema ni jedno oboljenje, ne pije, ne pusi, ne drogira se, ne uzima lekove.
Naravno da moja drugarica ima ginekologa, i vec nekoliko je promenila, jer su svi bili BEZ ODGOVORA!!! Verovali ili ne, tuga!!! Genijalno, zar ne?!
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Pozdravljam te Natali i mislim da je jako lepo od tebe sto zelis da pomognes svojoj drugarici.
Nadam se da ce ti Nablini putokazi pomoci.
Drugi treba pazljivo da citaju pre nego sto se zalecu sa odgovorima i osudama
natalivud
Stalni član
Stalni  član

Post od natalivud »

Hvala i Vama Dr Bokice, ispravno ste rekli!!!
Bitno je da imam bar neke smernice, jer ta devojka je vec klonula duhom, i polako ide ka tome da postane potpuno beznadezna.
Sta ima gore od toga?! :(
Pozdrav za Vas!
Odgovori