Naime, imam persijsku macku koja ne izlazi napolje i redovno je vakcinisem. Na pocetku sam trudnoce i vec slusam razne savete koji se mnogo razlikuju, pa sam htela da zamolim Vas dr. Presetnik da mi odgovorite i posavetujete kao strucno lice, sta je najbolje za trudnocu i bebu kada se rodi, da li macka sme da bude u blizini ili ne.
Macku nemam kome da dam i ne bih da je izbacujem napolje ako ne moram. Ali ako se nesto mora- onda se mora, sve za bebu.
Mozda pitanje nije za ovaj forum, ali ja Vas najlepse molim da mi odgovorite.
Kucni ljubimci + trudnoca i beba
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 10:05 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
NISAM DOKTOR,ALI CU DA TI ODGOVORIM.PRVU BEBU SAM IZGUBILA U 5.MESECU TRUDNOCE,ISPOSTAVILO SE DA JE ZBOG TOXOPLAZMOZE KOJU PRENOSE MACKE.U DRUGOJ TRUDNOCI SAM MORALA DA VADIM KRV NA TOX. I BILO JE SVE U REDU.OBAVEZNO URADI TU ANALIZU,U PRIVATNOJ LABORATORIJI KOSTA OKO 300 DINARA.I IZBACI MACKU OBAVEZNO
)VAYNIJA TI JE BEBA NEGO MACKA.SVE NAJBOLJE!
)VAYNIJA TI JE BEBA NEGO MACKA.SVE NAJBOLJE!
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Domace zivotinje mogu biti prenosioci Toxoplazmoze( parazit) i stoga ce te vi odrediti u vasoj krvi antitela , po savetu Dr u odredjenoj starosti trudnoce, a mislim da se i macka moze ispitati na Toxoplazmozu , u veterinarskoj stanici. Inace smatram da je uklanjanje kucnih ljubimaca , preterano, sta da rade zene u seoskim domacinstvima!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 12:49 pm
NIJE ZIVOTINJA LUTKA DA JE BACIS I UZMES KAKO SE NEKOME PROHTE.TOXOPLAZMU MOZE DA DOBIJE SVAKO KO NEMA ZIVOTINJE .JA SAM TRUDA TO MI JE DRUGA TRUDNOCA I IMAM KUCE PORED KOGA JE MOJE STARIJE DETE ODLICNO.A OKO MENE IMAM PUNO PORODICA SA ZIVOTINJAMA I BEBOM CAK U 15 KV .SLOBODNO OSTAVI ZIVOTINJU JER ONO STO TI JE SUDJENO TAKO CE DA BUDE.A ZIVOTINJA MOZE SAMO DA BUDE PLUS U RAZVOJU TVOGA DETETA
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 10:05 am
draga Jelka potpuno si u pravu da zivotinje nisu lutke ,ali kada jednom izgubis bebu koju si vec osetila u stomaku vise nije svejedno. Jeste da ne moras dobiti toxoplazmozu od macke,ali najcesce je tako,a i ja sam samo iznela moje ruzno iskustvo.Isada imam 2 macke koje mnogo volim,ali nikada sebi necu oprostiti sto sam izgubila na taj nacin bebu poseno sto su mi svi rekli da izbacim macu,a ja nisam htela.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 12:49 pm
NARAVNO DA JE NESTO NAJGORE STO MOZE DA TI SE DESI IZGUBITI BEBU.ALI MISLIM DA OPET NE TREBA BITI TOLIKO NEGATIVAN .IMA PREDOSTROZNOSTI KOJE SE RADE SA MACKOM ZNACI TESTIRATI MACKU.NE TREBA TRUDNICA DA JOJ MENJA PESAK.NE PUSTATI JE NAPOLJE SA DRUGIM MACKAMA I NE TEBA UZIMATI NOVU MACKU JER SVAKI GAZDA PRELEZI TOXOPLAZMU NA POCETKU.UOSTALOM POGLEDAJTE MISLJENJA PUNO ZENA O TOME NA www.roda.hr forum TO JE SLICAN SAJT KAO OVAJ SAMO SA MNOGO VISSE ODGOVORA.
Da li preporucuje analiza na toxoplazmozu pre trudnoce?
Ako ste ceo svoj zivot bili okruzeni zivotinjama - macke, kuce, golubovi, da li je pozeljno uraditi analizu na toxoplazmu pre trudnoce, da bi se bolest eventualno izlecila na vreme?
Pa malo je drasticno ovo sa izbacivanjem ljubimaca na ulicu a uostalom ako se ode na bilo koji strani sajt u vezi toksoplazmoze i trudnoce prvo ce biti izbaceno objasnjenje da se dobro kuva i pece meso, pa dobro opere voce i povrce i ljusti uvek, pa da se vodi racuna o higijeni daski na kojima se secka hrana da se ne pomesa sveza i termicki obradjena, pa da se u basti radi sa rukavicama zbog zemlje , djubriva i eventualnih izmeta pasa, macaka i ostalih zivotinja i na kraju da ako trudnica mora da menja posip zivotinji,nosi rukavice i dobro opere ruke posle.
Antibiotici postoje i za ljude i za zivotinje, na srecu, a cini mi se da su macke samo jedne od raznih zivotinja koje mogu da je prenesu.
Mislim da se test moze uraditi i pre trudnoce i izleciti ako postoji infekcija.
Antibiotici postoje i za ljude i za zivotinje, na srecu, a cini mi se da su macke samo jedne od raznih zivotinja koje mogu da je prenesu.
Mislim da se test moze uraditi i pre trudnoce i izleciti ako postoji infekcija.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 9:43 pm
Ja imam psa i veoma sam zabrinuta. Juce sam otkrila da sam u drugom stanju, najverovatnije, a moj pas, s vremena na vreme, ima neku koznu infekciju tipa stfilokoke (kazu da su one normalne na kozi pasa, ali kod mog psa se nekad povecaju pa ima ranice na kozi i moram da ga lecim antibioticima).
Moze li to biti problem za mene i bebu?
Moze li to biti problem za mene i bebu?