krvarenje u 15-16 nedelji trudnoce

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
maki_m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 11, 2006 11:38 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

krvarenje u 15-16 nedelji trudnoce

Post od maki_m »

Imam jedan problem. Imam 38 godina. Trenutno sam u 16+3 nedelji. Od pre 15tak dana sam primetila braonkast iscedak koji povremeno bude crven, prestane par dana pa se ponovo pojavi, narocito pri naprezanju pri praznjenju creva. Odmah sam se obratila svom lekaru i dobila savet da mirujem i da koristim Utrogestan (vaginalete u dozi od 600mg dnevno). Uradjen je pregled i ultrazvuk i na njemu je sve bilo u redu. Prvo sam konsultovala Internet i naisla na pricu o ”Carobnom progesteronu”, sto me je potpuno odvratilo od koriscenja istog. Napominjem da imam dete od 3 godine i da je ta trudnoca bila normalna i da nisam imala spontanih pobacaja do sada. Pre nekoliko dana mi je ponovo uradjen ultrazvuk AC 10.05cm, FL 1,86cm, Srce 15,4+, BDP 3,22cm, beba zivahna. Do sada sam bila prilicno spokojna, ali to blago krvarenje ne prestaje.Primetila sam dva puta do sada i komadice tkiva. Ipak mora da postoji neki razlog? Za narednu nedelju mi je zakazana amniocenteza, pa mi je to dodatna briga. Lekar mi je preporucio da uzimam dva dana pre i posle intervencije ginipral (zbog opustanja) + antibiotik. Sta mislite o tome? Koji su sledeci koraci koje bih mogla da preduzmem? Od kada sam primetila iscedak, mirujem, nemam nikakvih bolova. Do sada nisam imala nekih zdravstvenih problema. Hvala vam unapred na odgovoru. Postajem vrlo zabrinuta.
maki_m
Novi član
Novi član

Post od maki_m »

Problem je jos uvek prisutan i aktuelan! Molim nekoga da me posavetuje sta da preduzimam (ili ne) dalje! Obgyn jeste li na forumu?
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Mislim da ObGyn vise ne posecuje forum. :(
Ginipral i antibiotik pre amniocenteze? Da li je ovo uobicajeno?
Zasto amniocenteza? Da li ste radili double i triple test?
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Draga Maki,
sta kaze tvoj ginekolog zbog cega i odakle je to krvarenje? Ja nemam isti problem ali su meni prosle nedelje ( 16 nedelja) poceli neki bolovi ( ne mnogo jaki i ne stalno u donjem delu trbuha) kao pred menstruaciju ali opet kazem to ne boli jako i ne stalno. Odmah sam otisla kod ginekologa i ono sto me je smirilo je da je beba u redu nema nikakvih promena, beba se lepo razvija i bas je zivahna! E sad, on meni kaze da su ti bolovi spolja, znaci nemaju veze sa plodom, i da je to verovatno od proraslice koju sam imala na desnom jajniku ( jajnik mi je bio prirastao za matericu ) pa sad kada se materica razvija sve se to siri.
Ali, volela bih da napises sta je tebi ginekolog rekao odakle ta krvarenja?
Zelim ti sve najbolje !
maki_m
Novi član
Novi član

Post od maki_m »

Amniocenteza zato sto imam 38 godina, nije dovoljan tripl test a terapija ginipral + antibiotici, kao predostroznost zbog postojeceg krvarenja, ili po principu daj-sta das, nisam vise sigurna!?!
A uzrok? Pa, mozdra moja hiperaktivnost, kao da se nista ne desava, a definitivno nije nista, trudna sam u 38 godinica!!
U medjuvremenu sam se konsultovala sa jos jednim ginekologom koji je zagovornik "nove" skole i koji podrzava moju odluku da se ne "kljukam" sa 600mg Utrogestana dnevno, smatrajuci da je to besmisleno! I bez antibiotika, eventualno Ginipral posle intervencije, nema razloga pre. Pa vi sad budite pametni.
I samo mirovanje, mirovanje...
Da li ima neko od strucnih lica na forumu ko bi zeleo nesto da doda na ovu temu?
maki_m
Novi član
Novi član

Post od maki_m »

Posto je Obgyn poslednju poruku napisala 10.12. to znaci da ipak posecuje forum?
Mozda ipak ima nade da cujem njeno misljenje po pitanju svog problema?
Hvala unapred!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Navratim ponekad, kako rece Jane_doe, imam problem ovisnosti, sto se tesko lijeci, ali ide...

Nakon sto ste procitati moje misljenje o progesteronu koji se daje u Srbiji kao sveta vodica u svakoj normalnoj trudnoci ! ( tamo farmaceutske kuce mora da prave veliku lovu ), vidim da Vam je jasno da se ne slazem sa tom terapijom.

A o ovoj preporuci...
Lekar mi je preporucio da uzimam dva dana pre i posle intervencije ginipral (zbog opustanja) + antibiotik. Sta mislite o tome?
...smatram da je prevazidjena i isto nepotrebna. Nepotrebno je i davanje gyniprala poslije intrevencije. Rizik da cete izgubiti trudnocu je od 1:300 do 1:600 ( po ovogodisnjim istrazivanjima ), tako da je relativno mali, a u tome preporucena terapija ne pomaze.

Pitanje za Vaseg ginekologa...kad ga vidite slijedeci put...zasto je radio i triple i double test ako ne vjeruje u njih ili ih ne smatra validnim testovima za screening hromozomskih anomalija i anomalija neuralne cijevi ??? Ako ne vjeruje u njih onda Vas nije trebao izlagati nepotrebnim testovima i troskovima nego uputiti direktno na amniocentezu !
Ocigleno da su njegove informacije nepotpune...cilj radjena ovih testova i jeste da se smanji broj pacijenata koji se izlazu invazivnih procedurama i moguci broj izguljenih trudnoca vezanih za iste ! To je poenta ! i naravno da se intervenira savjetovanjem i posebnim pracenjem trudnoce ako se otkrije neka anomalija....i pacijentkinja zeli da nastavi trudnocu, ili da se trudnoca prekine prije 20.nedjelje.

Toliko...ovaj put...

Ovisnik
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori