Dakle, od pre par meseci pokušavam da ostanem u drugom stanju, i kao što pretpostavljate još nema rezultata minulog rada. Nisam u panici, znam da može da se oduži. Brinu me simptomi koje imam, koji su se pojavili upravo u isto vreme. Ne bih volela da čekam da prođe vreme uzalud, ako ima potrebe za dodatnim ispitivanjima ili terapijama.
Istorija slučaja: od 12.godine imam prilično redovne, obilne i bolne menstruacije, na 28-33 dana. Otrilike 1x godišnje kasni, tj ciklus traje oko 40 dana. Pre 6-7 godina ustanovljen je povišen testosteron (bez povećane maljavosti, simptom bolne menstruacije), nakon 3mesečne terapije kontraceptivnim pilulama vratio se u normalu, od tada proveravam hormonski status i sve je ok. Doduše... pre pola godine, na tom kontrolnom pregledu,3.dana ciklusa TSH je bio povišen, 11,51 mlU/L (ref.vrednosti 0.35-4.94), sve ostalo u referentnim vrednostima (S-T3, S-FSH, S-LH, estradiol, testosteron, progesteron, prolaktin, DHEA-S). Na kontroli 3.dana sledećeg ciklusa je bio u ok (3.83mlU/L). Komentar Gyn je da stres utiče na TSH, a da je dobro što je T3 ok, tj. da je sve ok sa štitnom žlezdom, i nema uticaja na plodnost. Prepisan mi je folan 1x1. Nakon pola godine, eto me na pregledu, ovog puta proverili sledeće: briseve Ureaplazme, Mikoplazme i Klamidije, rezultati negativni. cervikalni i vaginalni bris dobri. Na UZ 12.dana vide se folikuli, oba jajnika mikrocistična (takvi su pri svakom pregledu). Komentar Gyn je da vidi dosta malih folikula, a on bi više voleo da ima nekoliko ali većih, jer je to bolji znak. Za svaki slučaj uradila sam i progesteron 21. dana, nalaz uredan 46,4 nmol/L (ref.vrednosti za lutealnu fazu 13,9-90). Da spomenem i da sam pre 4 godine izlečila Ureaplazmu, nakon par meseci terapije, a slučajno ustanovljenu, jedini simptom bio pojačan sekret (koji inače oduvek imam).I krioterapijom mi je spaljena ranica na grliću (ustvari ne spolj. zidu tik uz grlić), uzrokovana najverovatnije mega-dozama antibiotika i poremećene flore. TAkođe bez simptoma, nije bolela niti krvarila, ustanovljena kontrolnom kolposkopijom. Nisam imala abortuse niti trudnoće. Sada imam 32 godine.
Zabrinjavajuči simptomi: Ponekad prisutan bol tokom odnosa (pri dubokom prodiranju), sa ili bez malog krvavog traga. Uvek u 2.fazi ciklusa, nikad pre 13-14.dana. Skoro svaki mesec krvavi tragovi (braonkasti) pojave se oko 15.dana, i prisutni su svaki ili svaki 2-3 dan, nezavisno od odnosa i tako sve do sledećeg ciklusa. Ostali simptomi su oni koje sam ranije imala maksimalno 7 dana kao PMS, sada traju 2-3 nedelje (nadutost stomaka, oticanje, bolne grudi sa pipljivim čvrstim čvorovima, nervoza). Ovo poslednje - nervoza pojačava mi se opasno, što mislim da je očekivano za nekog ko otprilike 5 dana mesečno provede bez uložaka. A tome još dodate činjenicu da radim na tome da ih nema 9 meseci...
Da li neko zna šta je verovatni uzrok? Slična iskustva? Stručno mišljenje i savet? Ovih dana će i MM uraditi spermogram i spermokulturu, ali ja zaista mislim da simptomi koje imam nisu normalni, i da imaju svoj organski uzrok. Ili nemaju? Bilo kakvo objašnjenje, savet ili instrukcija će mi značiti, moj Gyn je od onih što smatraju da svakako treba sačekati barem godinu dana pre dg i ispitivanja steriliteta