kriza

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Gaga76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 20, 2006 9:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kriza

Post od Gaga76 »

U braku sam 5 godina,muz ima sporadicna depresivna stanja vec 4 godine.Ustanovljena mi je endometrioza na levom jajniku.Doktor predlaze Zoladex 6 injekcija.Mi imamo retko odnose,posto moj muz ima smanjenu zelju.Ocajna sam,sta da radim?Da li lecenje ima smisla?
Nina 023
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 2:19 pm

Post od Nina 023 »

Draga Gago,
Naravno da treba da primis injekcije zato sto to radis zbog svog zdravlja prvenstveno. Tvoja poruka me je potsetila na moju pricu(mozes je naci pod porukom"Koliko se brzo vraca endometrioza), najvise zbog stanja tvog muza. Da li su u pitanju podnosljive depresije ili je to dijagnoza? Iz licnog iskustva, posle mnogo stracenih godina, znam da je nemoguce uz psihicke probleme partnera graditi srecu i zdravu vezu. A pogotovo imati decu. Kako ce ih podizati kad udje u depresivnu fazu?
To je vrlo znacajan faktor.
Razmisli o tome
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Gaga kako Vam je ustanovljena dijagnoza endometrioze ?
kakve su promjene opisane na jajniku ?
I da li Vi imate ikakve tegobe ?
Da li su ikakva ostala ispitivanja radjena u svrhu otkrivanja uzroka infertiliteta braka ?
Pozdrav,
ObGyn
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Stanje kod mene je sledeće:
Levi jajnik: u fosi ovarici bez priraslica,režnjevita izgleda,bez znakova ranije ovulacije.Na levom jajniku veće polje endometrioze veličine zrna graška.
Transcervikalno se inicira indigo blau koji pokazuje evidentnu pasažu oba abdominalna ostijuma.proveri se hemostaza koja je karakterna.
Desni jajnik :u fosi ovarici,normalne veličine,bez priraslica,porcelanskog izgleda,bez znakova skorašnje ovulacije.
Desna tuba: normalne dužine,redukovanog fimbrioampularnog aparata,bez priraslica.
Cavum douglasi: slobodan bez priraslica,sa 2-3ccm serozne tečnosti.Desno ispod tube endometrično polje a na infundibulno pelvika levo isto.
Uterus: kruškastog oblika,bez priraslica,slobodan,pokretan,glatkog i sjajnog perimetrijuma.Plike vezike uterina na uobičajenom mestu.
Dijagnoza: Infertilitas primaria endometriozas
Suprug je godinu dana uzimao litijum-karbonat,flusetin i fluxilan.Nije mogao da mrdne sa tako jakom terapijom a ne da pravi decu.Uzasan period!Sada ne pije ništa,malo smo se stabilizovali i rešili da učinimo sve kako bi dobili bebu.
Puno sam razmišljala,šta da radim,da li da ostanemo zajedno ili ne,on mi je u par navrata rekao da idem,da ga ne gledam takvog,ali ja jednostavno nisam mogla...Sada smo sami,ranije smo ziveli u zajednici sa njegovim roditeljima,koji su ga dobili u poznim godinama i od prevelike ljubavi ga gušili i napravili mu veeliki problem.Sada smo ponovo "oživeli"!Malo sam se uplašila tih injekcija,tako da sam pronašla ovaj forum i pročitala sve što ste pisali o endometriozi.
Hvala vam svima,mnogo mi znači kada sa nekim podelim moj problem,sada mi je mnogo lakše.Kada dam saznala od doktora da bolujem od endometrioze,bila sam očajna.

sada vidim da nisam sama,kada sam sazna
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Nisam navela da je rađena laparaskopija facta.Inače imam nemoguće menstrualne bolove i mučnine.Između drugog i trećeg dana imam prekid krvarenja a kada mi ponovo krene trećeg ,kida mi celu utrobu.Od lekova protiv bolova koristim Flugalin,to mi je doktor prepisao.
Od ostalih ispitivanja išla sam na HSG,primala Azaran,Movalis,Rifamor,Merional,UtrogestanPoliflamin,Klomifen,Progesteron
Kod muža je dijagnoza ASTHEROSPERMIA NECROSPERMIA LEVIS
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Koliko imate godina Vi i suprug ?
Od kada je ovaj nalaza astenospermije ? je l to kada je uzimao antidepresive ili je skorasnji od kada prestao uzimati lijekove ? Da li je on pusac ? da li pije alkohol ?

Javicu se ponovo kada mi posaljete ove podatke...
Pozdrav,
ObGyn
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Suprug ima 32 a ja 30 godina, 5 godina smo u braku.Da,bio je pod terapijom kada je dao uzorak na analizu.Imamo i svežije rezultate,od februaru ove godine,inače ništa ne pije godinu dana.
Mikroskopski pregled:
Volumen -3,0
pH -7,6
Viskoznost -Povišena
Likvefakcija- 18
Sp.-54ml
Sp. -162V
Leukocita -nema
Okruglih ć.- nema
Živih -54
Neživih- 46
Progresivno brzo- 25
Progresivno sporo -14
Neprogresivno- 8
Nepokretni -53
Aglutinacije- nema
Morfologija:
Normalnih- 0,65
Abnormalnih -0,35
Glave velika -0,02
mala -0,07
Zašiljena -0,02
Vrata
citoplazmatski ostatak -0,05
angulacija -0,04
Repa uvrnut- 0,15
Što se tiče alkohola,konzumira ga u malim količinama,to je zanemarljivo,a pušenje mu je porok.Oko dve paklice dnevno.Lekar mu je preporučio vitamin E i vino Pro Corde.
Hvala Vam puno,ja više ne znam odakle da krenem,izgubila sam poverenje u doktore,godinu dana sam se žalila na nesnosne bolove,oni su me gledali kao hipohondra!Želim pošto -poto bebu pa sam umislila da me boli stomak i na kraju su mi posle laparaskopije konstatovali endometriozu!Inače nisam napisala da su ti bolovi krenuli nakon pobačaja,kada je urađen abortus,to je bilo 2002 godine. Nikada pre ni posle toga nisam ostajala u drugom stanju.Kao devojka sporadično sam imala upale jajnika.Još jednom, hvala!
Gaga76
Novi član
Novi član

Endometrioza

Post od Gaga76 »

Htela sam da Vas pitam Nina, kada ste primali Zoladex,gde ste ga našli i po kojoj ceni?Danas sam čula od drugarice da je jedna žena posle 8 godina lečenja posle 7 injekcija Zoladex-a uspela da zatrudni!To mi je dalo nadu i ohrabrilo!
[/i]
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Gde ste nestali?
Ja se psihicki spremam za još jedan bolan ciklus i odmah zatim krećem na terapiju sa Zoladex-om.Da li mislite da ima nade da se sačuva bar desni jajnik?Doktor mi je rekao da levi nema šanse da vrši reprodukciju,da je on tu samo zbog hormona.
Svako dobro!
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Imam još jedno pitanje za Obgyn ili možda je još neko čuo.
Naime,nedavno sam pročitala da kod endometrioze pomažu tamponi!Pošto je endometrioza retrogradna menstruacija (krv se umesto napolje vraća ponovo nazad), tamponi prosto upijaju krv i ne dozvoljavaju da se to desi.Šta vi mislite?
Veliki pozdrav!
Nina 023
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 2:19 pm

Post od Nina 023 »

Draga Gago,
Injekcije Zoladexa sam primala u Domu zdravlja i nije prebalo da ih posebno kupujem. Ne znam da li se to promenilo jer ima tri godine od tada. Vi vec imate preporuku posle laparoskopije koliko injekcija treba da primite i sa tim idete kod vaseg ginekologa, a on ce vas vec dalje uputiti.
Za tampone sam i ja cula, ali ih koristim retko jer mi je neugodno sa njima.

Puno srece
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Totalno sam zbunjena!
Ispod dijagnoze gde piše endometrioza dodati je i PCOS,što znači da su mi jajnici policistični a doktor mi ništa nije o tome rekao!Preko ovog foruma sam saznala šta je to!Levi jajnik je uhvatila endometrioza,desni jajovod je sa hidrosalpinx-om,ni to mi niko nije rekao,pročitala sam sa papira.Zoladex 6 injekcija je oko 1000 eura.
Nina, hvala vam na odgovoru.Da li ste razmišljali o vantelesnoj?Ja sam se informisala kod doktorke Nade Fišteš -Topalski koja kaže da se to može u našim slučajevima,samo da su jajovodi prohodni.Inače ona je iz N.Sada i uskoro otvara privatnu ordinaciju Selekta.Ja planiram da odem kod nje.
Pozdrav
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Vantelesna ne moze da uspe ako imas hydrosalpinx! Ja sam operisana pre neki dan, izvadili su mi ga! Vec sam radila jedan IVF nije uspelo zbog tog bolesnog jajovoda!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Gaga76
Novi član
Novi član

kriza

Post od Gaga76 »

Pa zato sam i zbunjena!
Levi jajnik je nefunkcionalan a na desnom jajovodu je hidrosalpinx!Da li to znači ja će morati da mi ugrade veštački jajovid?Pa još i PCOS!Kada sam se malo bolje zagledala u moje nalaze, gle pa ja imam i ovo i ovo i...No,šta je tu je,dugo sam se pravila da je sve u redu i da će se čudo desiti...Hvala svima puno na ovom forumu,pomogli ste mi da pogledam istini u oči.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Moras prvo skinuti taj hydrosalpinx, operacija nije teska i brzo se oporavlja. Onda mozes da krenes u postupak vantelesne ako je taj drugi jajnik koji ima zdrav jajovod neupotrebljiv. Ne postoji ugradjivanje vestackog jajovoda jer jajovod da bi vrsio svoju funkciju mora da se pokrece i kontrakcijama gura jajnu celiju do materice, kod vestackog jajovoda kako zamisljas to nije moguce. Nije problem ti mozes imati dete uz neku metodu vantelesne oplodnje!
Samo ti pitaj, pomocicemo ti koliko mozemo i znamo :wink:
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Odgovori