Kratki ciklusi
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Kratki ciklusi
Da li je normalno da se menstruacija dobija na 23 dana?
Pozz,
na jednom od topika nasla sam ovo:
Nisam lekar (pa ne bih da bude ono: kako mali Perica zamislja medicinu?), ali pretpostavljam(!!!) da je bitno da li ti je uvek na 23 dana, koliko su obilna krvarenja, da li imas nekih pratecih smetnji......
Ja imam cikluse koji su u proseku (i najcesce) 25, 26 dana, +- dan, dva. Sto ce reci, desi se da nekad bude i na 23 dana, a krvarenje traje 5 dana (poslednja dva krajnje oskudno).... i ne osecam subjektivno nikakve tegobe zbog toga, a da li mi objektivno nesto "fali" nemam pojma.
, jane_doe
na jednom od topika nasla sam ovo:
Na osnovu podataka koje (ni)si iznela verovatno je tesko dobiti odgovor konkretniji od ovoga.obgyn napisao:AUB / abnormalno krvarenje iz materice ili abnormal uterine bleeding / ili jos jedan sinonim disfunkcionalno krvarenje iz materice, moze da predstavlja manifestaciju endokrinog poremecaja, traume, infekcije, lijekova, ili karcinoma. Vjerovatnoca razlicitih patologija ovisi od godina pacijenta I obrasca/ seme krvarenja ( ovulatorno ili anovulatorno ).
Kriterijumi za postavljanje dijagnoze AUB su slijedeci:
1. trajanje menstruacije krace od 2 a duze od 7 dana
2. obilnost veca od 80 ml, ili subjektivni dojam da je menstruacija obilnija nego obicno
3. duzina menstrualnog ciklusa krace od 24 a duze od 35 dana
4. Intermenstrualno I kontaktno ili postkojtalno krvare
Nisam lekar (pa ne bih da bude ono: kako mali Perica zamislja medicinu?), ali pretpostavljam(!!!) da je bitno da li ti je uvek na 23 dana, koliko su obilna krvarenja, da li imas nekih pratecih smetnji......
Ja imam cikluse koji su u proseku (i najcesce) 25, 26 dana, +- dan, dva. Sto ce reci, desi se da nekad bude i na 23 dana, a krvarenje traje 5 dana (poslednja dva krajnje oskudno).... i ne osecam subjektivno nikakve tegobe zbog toga, a da li mi objektivno nesto "fali" nemam pojma.

Dobro vece ObGyn,
jedan prekookeanski pozdrav, velik bas kao okean......
Za pocetak, trebalo bi da "NN" osobu ne mrzi da upali opciju "trazi", ukuca kljucnu rec/reci, ime autora (obgyn i/ili pedjadj), enter....... i laganini cita........ al' o tome, ako je potrebno, sutra (oops, pa vec je sutra)...... sad sam malo gecrht.
Pozdrav, jane_doe
. . . . . . ("veštica"- od srp. reci vešt/a)
jedan prekookeanski pozdrav, velik bas kao okean......
Mogu, no frks, samo ne vidim gde je problem, to i nije neki kunst.obgyn napisao:Mozda ne bi bilo lose da objasnite ostalim ljudima kako da urade ispravan search topika koji ih zanima...prije nego postave pitanje.
Za pocetak, trebalo bi da "NN" osobu ne mrzi da upali opciju "trazi", ukuca kljucnu rec/reci, ime autora (obgyn i/ili pedjadj), enter....... i laganini cita........ al' o tome, ako je potrebno, sutra (oops, pa vec je sutra)...... sad sam malo gecrht.
Pozdrav, jane_doe

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za Jane_Doe
Dear Jane_Doe,
I love your sense of humor...that's just impossible to quote in English...have sweet dreams...regards preko okeana too...
Pa sve nesto imam osjecaj da ljudi postave pitanje prije nego pretraze forum, a meni su dosadna ponavljanja...iako je repetiotio mater studiorum...opet...enough is enough !
Good night.[/quote]
I love your sense of humor...that's just impossible to quote in English...have sweet dreams...regards preko okeana too...
Pa sve nesto imam osjecaj da ljudi postave pitanje prije nego pretraze forum, a meni su dosadna ponavljanja...iako je repetiotio mater studiorum...opet...enough is enough !
Good night.[/quote]
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
Ako me ne bude neko vreme (sto je gotovo nemoguce) bice to iz samo jednog razloga - istopicu se od miline, od tolikih komplimenata......... Hvala!
A propo “sense of humor”..... lepo kaze jedan poznati Novosadista (tamburas, stihoklepac): “Bolje da sam se rodio bez razdeljka na dupetu nego bez smisla za humor.”
(svaka mu je za “gorski vijenac”, a?) Ja samo mogu da dodam - a m i n !!!
Iz aviona se vidi ko ovde (na gyn-forumu) kosi, a ko vodu nosi, pa umesto: 'HVALA Vam',
zelim Vam dobro jutro/dan uz sledece "world music" note: http://www.chrisspheeris.com/sounds/indexsound.html
(ali strogo sledeca putanja, za ostale ljigice ne odgovaram: Dancing with the Muse ..... Magaya)
, jane_doe
A propo “sense of humor”..... lepo kaze jedan poznati Novosadista (tamburas, stihoklepac): “Bolje da sam se rodio bez razdeljka na dupetu nego bez smisla za humor.”
(svaka mu je za “gorski vijenac”, a?) Ja samo mogu da dodam - a m i n !!!
Iz aviona se vidi ko ovde (na gyn-forumu) kosi, a ko vodu nosi, pa umesto: 'HVALA Vam',
zelim Vam dobro jutro/dan uz sledece "world music" note: http://www.chrisspheeris.com/sounds/indexsound.html
(ali strogo sledeca putanja, za ostale ljigice ne odgovaram: Dancing with the Muse ..... Magaya)

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
jane_doe napisao: Mogu, no frks, samo ne vidim gde je problem, to i nije neki kunst.
[/size]
Htela sam da kontriram da za one koji su na dial-up Internetu ili čak kablovskom ali sa ograničenim prenosom podataka to "laganini" čitanje ume da se otegne i da bude sve samo ne laganica...ali dobro, uvek je tu Internet kafe.

Uputstvo za search je dobra ideja ali bi još bolje bilo naći dobrovoljca koji bi uz admin-ovu dozvolu sortirao teme po oblastima, odnosno izvukao iz svake ono najvažnije, da bude preglednije. I treba poskidati ove spam poruke, grrrr...I kako je već neko na forumu primetio, ažurirati podatke o tome ko je urednik foruma. E kad bi se to odradilo onda bi moglo čista srca da se (naravno, krajnje ljubazno) drekne na svakog ko pita nešto o čemu je već nadugačko pisano.
Nego, kad ljudi počnu da pretražuju forum, šta ćemo mi "stalni" posetioci da radimo?

P.S. Odlično objašnjenje reči veštica.
Pozdrav Cat,
necu da repliciram, nego da aplaudiram!
E sad ide aplauz.....
: )))
By the way, ja imam u svom bookmark-u tonu (sortiranih) site-ova o opstim temama o zdravlju reproduktivnih organa pa ako bi ObGyn bila rada da blic!!! pregledom cekira da li je to naucno up-dateOVANO rado cu ih prikaciti na forum............... cak i po cenu da nadalje samo "voajerisem" : )))
, jane_doe
necu da repliciram, nego da aplaudiram!
Ja sam sa mojim kablovskim netom povezana direkt u venu (lepo mene pita moj brat: "Da l' bi ti volela da si normalna?"), pa o dial-upU nisam ni razmisljala.... ali pretpostavljam da moze da radi varijanta da otvoris sve stranice sa mogucim odgovorom, diskonJektujes se, pa onda citas....... laganini.... ili kako vec.Cat napisao:.....za one koji su na dial-up Internetu ili čak kablovskom ali sa ograničenim prenosom podataka to "laganini" čitanje ume da se otegne i da bude sve samo ne laganica
E sad ide aplauz.....
Pa stvarno!?Cat napisao:Nego, kad ljudi počnu da pretražuju forum, šta ćemo mi "stalni" posetioci da radimo?![]()

Molim, molim....??? Gde vidis spam-ove? : ))) Ja bas istovarila Adminu vagon istih ..... rece obrisani su : ))), a i meni se cini.Cat napisao:I treba poskidati ove spam poruke, grrrr...
By the way, ja imam u svom bookmark-u tonu (sortiranih) site-ova o opstim temama o zdravlju reproduktivnih organa pa ako bi ObGyn bila rada da blic!!! pregledom cekira da li je to naucno up-dateOVANO rado cu ih prikaciti na forum............... cak i po cenu da nadalje samo "voajerisem" : )))

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Stvarno, nestao spam...izgleda da sam se uprkos kuknjavi adaptirala na njega pa nisam to ni primetila.
Što se dial-upa tiče, prvenstveno sam mislila na to da stranice pre čitanja offline moraju prvo da se otvore online (da ne zalazim u problematiku kad tema ima više strana pa dok sve otvoriš)...ali kao što rekoh to za dial-up je bila više provokacija nego nešto što bih htela da razrađujem.
Još uvek više volim da mislim da ljudi greše iz raznih manje-više opravdanih razloga nego iz arogancije.
Postoji na Ginekologiji obaveštenje "Koristi opciju Traži..." samo što je ono po meni nedovoljno upadljivo - ja bih stavila velika slova i malo upadljiviju poruku. Unutra bi bilo dobro da pored upućivanja na opciju "Traži" stoji i obaveštenje ko je urednik foruma i kako naći njihove poruke i objašnjenje zašto ne odgovaraju na sve poruke...
Na jednom forumu sam videla takođe praktično rešenje - u lepljivoj su poređani linkovi ka temama, sortirani po oblastima. Ali to bi zahtevalo nečiji veći trud i utrošeno vreme a ja nisam trenutno u mogućnosti da se ponudim da to odradim pa eto neka za sada ostane ideja.
Sajtove o zdravlju tj. linkove bih i ja volela da vidim ali na pp. Vi ste počele sa offtopicom a ja sam ga još debelo produbila.

Što se dial-upa tiče, prvenstveno sam mislila na to da stranice pre čitanja offline moraju prvo da se otvore online (da ne zalazim u problematiku kad tema ima više strana pa dok sve otvoriš)...ali kao što rekoh to za dial-up je bila više provokacija nego nešto što bih htela da razrađujem.

Postoji na Ginekologiji obaveštenje "Koristi opciju Traži..." samo što je ono po meni nedovoljno upadljivo - ja bih stavila velika slova i malo upadljiviju poruku. Unutra bi bilo dobro da pored upućivanja na opciju "Traži" stoji i obaveštenje ko je urednik foruma i kako naći njihove poruke i objašnjenje zašto ne odgovaraju na sve poruke...
Na jednom forumu sam videla takođe praktično rešenje - u lepljivoj su poređani linkovi ka temama, sortirani po oblastima. Ali to bi zahtevalo nečiji veći trud i utrošeno vreme a ja nisam trenutno u mogućnosti da se ponudim da to odradim pa eto neka za sada ostane ideja.
Sajtove o zdravlju tj. linkove bih i ja volela da vidim ali na pp. Vi ste počele sa offtopicom a ja sam ga još debelo produbila.