kordocenteza
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
kordocenteza
Imam 25 godina i ovo mi je prva trudnoca. U 12. nedelji trudnoce radila sam double test koji je pokazao rezultat od hCG-3.83 Corr. MoM. Dakle rizik je bio 1:121. NT je bio 0.9mm. U 17. nedelji sam radila amniocentezu koja je dala takodje lose rezultate. Kariotip je bio 46, XX, s (22) / 47,XX,+M,s (22) 20:10 Patoloske celije nadjene su u oba flaska. Geneticarka nam je rekla da nalaz ukazuje na mozaicizam sa prisutnim marker hromozomom. Da su deca sa takvim hromozomom mentalno zaostala sa mogucim anomalijama unutr. organa i preporucila nam momentalni ciljani pobacaj. Medjutim ginekolozi kojima sam se obratila radi pobacaja su insistirali da se obavi kordocenteza. Sada sam u 22. nedelji trudnoce i radjena je kordocenteza pre 2 dana pa sad cekamo rezultate. Moj i suprugov kariotip je ok. Ako se pokazu isti rezultati, znamo sta nam je raditi ali sta ako kordocent. pokaze dobre rezultate? Da li se mozemo osloniti na te rezultate i zanemariti patoloske celije u plodovoj vodi? Geneticarka nam kaze da u tom slucaju ne mozemo biti sigurni da nece biti mentalnih poremecaja. Cula sam za slucajeve u kojima je amniocenteza dala lose a kordo dobre rezultate i danas su to potpuno zdrava deca. Da li je to moguce i u nasem slucaju?Kako je uopste moguce da dodje do takvih kontradiktornih rezultata? Inace, plod na ekspertskom UZ izgleda dobro. Veliko hvala unapred!!! Ako sam dobro shvatila, neko strucan ce odgovoriti na nasa pitanja?
Veliki pozdrav budućoj mami! Imala sam gotovo isto iskustvo kao i ti i nadam se da će te moje iskustvo ohrabriti.
Nakon što je double test bio loš, poslali su me da radim amniocentezu pa su rezultati bili opet loši 46+1. Pošto se sumnjalo na mozaicizam, svi (porodica, ginekolig) su me upozoravali o teškoćama koje ću morati da podnosim ukoliko se dete rodi sa Daunovim sindromom i naravno savetovali kordocentezu. Pošto sam imala stalne kontrakcije, nisu mogli da mi urade kordo na vreme, pa su želeli da me hospitalizuju i obave to nakon 10-15 dana. Međutim, pošto me još jedno starije dete čekalo kod kuće, to nisam želela da uradim, a i trudnoća je već uveliko bila poodmakla 6.5 meseci, ja sam odustala od daljih analiza.
Pomirila sam se sa činjenicom da je to moje dete, pa kako god da bude i, mogu ti reći da mi je bilo mnogo lakše. Poslednje mesece trudnoće sam pregurala u ogromnoj nadi da će sve biti ok. I na kraju je i bilo.
Moja devojčica je predivna i prelepa, a ja nikada neću saznati ko je pogrešio sa rezultatima i naravno ko je odgovoran za to. Tako samo da znaš da su greške ne samo moguće nego i česte, jer sam mnogo puta do sada čula za slična iskustva.
Zato samo napred i hrabro kako god da odlučiš!
Marija
Nakon što je double test bio loš, poslali su me da radim amniocentezu pa su rezultati bili opet loši 46+1. Pošto se sumnjalo na mozaicizam, svi (porodica, ginekolig) su me upozoravali o teškoćama koje ću morati da podnosim ukoliko se dete rodi sa Daunovim sindromom i naravno savetovali kordocentezu. Pošto sam imala stalne kontrakcije, nisu mogli da mi urade kordo na vreme, pa su želeli da me hospitalizuju i obave to nakon 10-15 dana. Međutim, pošto me još jedno starije dete čekalo kod kuće, to nisam želela da uradim, a i trudnoća je već uveliko bila poodmakla 6.5 meseci, ja sam odustala od daljih analiza.
Pomirila sam se sa činjenicom da je to moje dete, pa kako god da bude i, mogu ti reći da mi je bilo mnogo lakše. Poslednje mesece trudnoće sam pregurala u ogromnoj nadi da će sve biti ok. I na kraju je i bilo.
Moja devojčica je predivna i prelepa, a ja nikada neću saznati ko je pogrešio sa rezultatima i naravno ko je odgovoran za to. Tako samo da znaš da su greške ne samo moguće nego i česte, jer sam mnogo puta do sada čula za slična iskustva.
Zato samo napred i hrabro kako god da odlučiš!
Marija
Uplašena mama
Poštovani,
Imam 32 godine, trudna sam 24n6d i nosim jednojajčane blizance. Placenta im je zajednička. Na UZ pregledu jedna beba je težine oko 600g, a druga oko 800g. Veličina beba je od prvog UZ pregleda bila različita i razlika je približno je ista i na sledećim pregledima. Dakle, manja beba prati veću. Svi ostali ultrazvučni markeri su normalni. Međutim, lekar mi je preporučio da razmislim o karitipizaciji manjeg ploda, odnosno o kordocentezi. Veoma sam uplašena i molim Vas da mi odgovorite ima li potrebe za tim invazivnim zahvatom, i može li se detaljnijim UZ pregledom ovo izbeći.
Sutra idem na ehokardiografiju i neko mi je rekao da se time može isključiti čak 95% eventualnih anomalija.
Molim Vas da mi odgovorite što pre jer sam veoma uplašena.
Hvala!
P.S. Koristim suprugov nalog na forumu
Imam 32 godine, trudna sam 24n6d i nosim jednojajčane blizance. Placenta im je zajednička. Na UZ pregledu jedna beba je težine oko 600g, a druga oko 800g. Veličina beba je od prvog UZ pregleda bila različita i razlika je približno je ista i na sledećim pregledima. Dakle, manja beba prati veću. Svi ostali ultrazvučni markeri su normalni. Međutim, lekar mi je preporučio da razmislim o karitipizaciji manjeg ploda, odnosno o kordocentezi. Veoma sam uplašena i molim Vas da mi odgovorite ima li potrebe za tim invazivnim zahvatom, i može li se detaljnijim UZ pregledom ovo izbeći.
Sutra idem na ehokardiografiju i neko mi je rekao da se time može isključiti čak 95% eventualnih anomalija.
Molim Vas da mi odgovorite što pre jer sam veoma uplašena.
Hvala!
P.S. Koristim suprugov nalog na forumu