Kontrola nakon porodjaja - pitanje za nekog od dr

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kontrola nakon porodjaja - pitanje za nekog od dr

Post od veki30 »

Imam 30 godina, porodila sam se prirodno pre 6 meseci, nakon porodjaja uradjena je revizija materice. Bila na kontroli 5 nedelja nakon porodjaja, sve je bilo u najboljem redu.
Tada mi je receno da bi trebalo da mi se uradi 6 meseci nakon porodjaja papa nikolau, kolposkopija i redovan pregled, ali isto tako dr mi je rekla da ce to otprilike biti posle treceg ciklusa.
E sad ja jos uvek ciklus nisam dobila, radila sam i test na trudnocu iz apoteke (za svaki slucaj) negativan je, i zanima me da li treba da se javim ginekologu da se odrade redovne kontrole bez obzira sto nemam ciklus ili da cekam da mi se ciklus ponovo normalizuje pa onda da se javim dr.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Prva kontrola poslije porodjaja treba da se uradi 6-8 nedjelja poslije.
To ukljucuje...Papa nalaz, savjet o kontracepciji ukljucujuci sve metode sa indikacijama, kontraindikacijama, % u kojima se desi trudnoca za svaku metodu. Ukoliko je Papa nalaz normalan nema potrebe da se radi kolposkopija !!!
Mislim da je poterbno da odete kod ginekologa sto prije, prije nego dobijete slijedecu menstruaciju, jer dojenje nije 100% zastita protiv trudnoce. Ovulacija se desava 14 dana prije dolazeceg ciklusa, pa mozda ostanete trudni prije nego dobijete slijedeci ciklus.

Pilule, spirala, kondomi, depo provera injekcija, birth control patch, Nuva ring,....pa nema sta nema....
Puno pozdrava,
ObGyn
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Hvala na odgovoru.
Na kontroli sam bili posle 5 nedelja ali nije mi radjen papa, samo ultrazvuk i obican pregled, od kontracepcije koristimo kondom, a test sam uradila za svaki slucaj, jazaista planiram da opet zatrudnim, ali tek posle prvog rodjendana mojih beba.
Zanimalo me je samo da li da cekam ciklus ili ne da odem da uradim papu i kolposkopiju..
Odgovori