KONTRAKCIJE PRED ULAZAK U 9. MESEC
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
KONTRAKCIJE PRED ULAZAK U 9. MESEC
Moje pitanje bi glasilo DA LI JE NORMALNO IMATI KONTRAKCIJE PRED ULAZAK U 9. MESEC?Zapravo,8. Septembra ulazim u 9. mesec i juce sam imala kontrakcije pa me zanimasve u vezi sa tim pa molim dr. i zene koje su imale slicno iskustvo da mi odgovore!Hvala!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Tokom trudnoće javljaju se kontrakcije, zvane Braxton-Hicks kontrakcije. Mišići materice su se stezali, a zatim opuštali, vežbajući i pripremajući je kako bi tokom porođaja mogla efikasno da radi. Kako se trudnoća bliži kraju možete da osetite kontrakcije koje vuku i stežu, intenzivnije i češće, a povremeno mogu da budu neugodne. Grlić omekšava i dozreva. Skraćivanje i širenje grlića materice može da se pojavi pre nego što osetite da porođaj počinje. Neke žene se neznatno šire nedeljama pre početka porođaja, dok kod drugih porađanje počinje pre nego što je širenje počelo i rađaju decu nekoliko sati kasnije.
Kad osetite jače kontrakcije, slične menstrualnim grčevima, možete pomisliti da je počeo prevremeni porođaj. Lekari i babice ove kontrakcije zove "lažni bolovi", i one igraju značajnu ulogu u početnom širenju i opuštanju. To je kao da se materica zagreva pred porođaj. Ove kontrakcije obično prestanu posle izvesnog vremena, mada ponekad mogu da traju satima. Kada ih osetite ustanite i šetajte, vidite da li se nastavljaju, da li intervali između kontrakcija postaju duži ili kraći.
Kad osetite jače kontrakcije, slične menstrualnim grčevima, možete pomisliti da je počeo prevremeni porođaj. Lekari i babice ove kontrakcije zove "lažni bolovi", i one igraju značajnu ulogu u početnom širenju i opuštanju. To je kao da se materica zagreva pred porođaj. Ove kontrakcije obično prestanu posle izvesnog vremena, mada ponekad mogu da traju satima. Kada ih osetite ustanite i šetajte, vidite da li se nastavljaju, da li intervali između kontrakcija postaju duži ili kraći.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Bomini
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 7:41 pm
Ja sam sa samim ulazkom u 9. mesec imala jake kontrakcije. Bolovi jaki kao prvi dan menzesa...samo je sevalo kroz matericu da sam jedva otišla do wc-a. Nakon 2 dana otišla na redovan uz i taman kad sam legla opet isto samo dosta blaže. Dr kaže da imam kontrakcije i da ako se opet pojavi dodjem na odeljenje i daće mi terapiju da održimo trudnoću bar 2 nedelje 9-og meseca. Od tad mi se nisu pojavljivali takvi bolovi...mada je prošlo tek 3 dana.
Za svaki slučaj spakovala sam torbu za bolnicu
Za svaki slučaj spakovala sam torbu za bolnicu

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm
Spy, i ja sam prije par dana pocela da osjecam bolne kontrakcije, a ulazim u 9.mjesec kad i ti, 8.septembra. Malo sam uplasena, ali jos ne pakujem torbu, da ne izmalerisem.
Citajuci sto je tamaraft napisala sve se nadam da su to te Braxton-Hicks kontrakcije, i da se necu ipak poroditi prije termina, bar ne nesto mnogo prije.