kontraceptivne pilule, za doktore
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
kontraceptivne pilule, za doktore
Pozdrav,
Imam 26 godina i odlucila sam da pocnem da pijem neke kontraceptivne pilule. Pre par dana sam otisla kod ginekologa da bih videla koje su mi sve analize potrebne da bih dobila adekvatne pilule. Doktorka mi je rekla da ide na bolovanje i da dodjem kada se ona vrati a da do tad odem u laboratoriju i uradim komplentu biohemijsku analizu krvi. Ja sam vec sutradan otisla ali tamo su mi rekla da je potrebno da doktorka navede koje sve stavke treba da ispitaju jer kompletna biohemija podrazumeva valiki broj stvari a oni kazu da sve to sigurno nije potrebno, tako da je , kako mi oni rekose, bezveze da dajem pare za analizu necega sto mi nije potrebno za ono za sta ja zelim.
S' obzirom da je moja doktorka na bolovanju ja ne mogu sad da dodjem do nje, pa molim neke od ginekologa da mi napisu sta bih ja sve trebalo da ispitam u laboratoriji.
Imam jos jedno pitanje a to je da li vaginalete gino-daktanol mogu da koristim i u toku menstruacije?
Veliko hvala i pozdrav!
Imam 26 godina i odlucila sam da pocnem da pijem neke kontraceptivne pilule. Pre par dana sam otisla kod ginekologa da bih videla koje su mi sve analize potrebne da bih dobila adekvatne pilule. Doktorka mi je rekla da ide na bolovanje i da dodjem kada se ona vrati a da do tad odem u laboratoriju i uradim komplentu biohemijsku analizu krvi. Ja sam vec sutradan otisla ali tamo su mi rekla da je potrebno da doktorka navede koje sve stavke treba da ispitaju jer kompletna biohemija podrazumeva valiki broj stvari a oni kazu da sve to sigurno nije potrebno, tako da je , kako mi oni rekose, bezveze da dajem pare za analizu necega sto mi nije potrebno za ono za sta ja zelim.
S' obzirom da je moja doktorka na bolovanju ja ne mogu sad da dodjem do nje, pa molim neke od ginekologa da mi napisu sta bih ja sve trebalo da ispitam u laboratoriji.
Imam jos jedno pitanje a to je da li vaginalete gino-daktanol mogu da koristim i u toku menstruacije?
Veliko hvala i pozdrav!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pa zasto ne odes kod druge doktorke koja je menja dok je na bolovanju??!!
Sta to znaci-ide na bolovanje???!!! ...da svi vi koji kod nje idete treba da prestanete sa zivotom dok se ona ne vrati???
Sto se tice vaginaleta,kazu da je bolje zavrsiti sa njima pre menstruacije-ja uvek tako tempiram, ali jednom mi se desilo da "nisam stigla" da zavrsim terapiju pre, pa sam nastavila i za vreme menstuacije(tako mi je doktorka rekla).
Sta to znaci-ide na bolovanje???!!! ...da svi vi koji kod nje idete treba da prestanete sa zivotom dok se ona ne vrati???
Sto se tice vaginaleta,kazu da je bolje zavrsiti sa njima pre menstruacije-ja uvek tako tempiram, ali jednom mi se desilo da "nisam stigla" da zavrsim terapiju pre, pa sam nastavila i za vreme menstuacije(tako mi je doktorka rekla).
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Prije uzimanja kontraceptivnih pilula, za mladu zdravu osobu nije potrebna nikakva analiza krvi ! Vas ginekolog ocigledno nema dovoljno iskustva sa hormonalnom kontracepcijom.
http://www.femalelife.co.yu/html/index.html
ObGyn
http://www.femalelife.co.yu/html/index.html
ObGyn
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Ako nije problem, volela bih da čujem Vaš komentar na ovo: pre dve godine su mi na poliklinici dali Diane35. Prestala sam da ih pijem 5-6 dana pre isteka prve kutije zbog za mene užasnih neželjenih efekata - jakog lupanja srca, uznemirenosti i napada straha u toku dana. Bukvalno nisam mogla da funkcionišem. Posle nekog vremena mučenja povezala sam stvari i prekinula sa pilulama.obgyn napisao:Prije uzimanja kontraceptivnih pilula, za mladu zdravu osobu nije potrebna nikakva analiza krvi !
Tada sam imala 24 godine, bila zdrava (na ultrazvuku su mi rekli da mi je jedan jajnik malo cističan ako to uopšte znači nešto, inače nemam problema sa ciklusom, aknama, maljavošću i slično), jedino sam bila pod popriličnim stresom tih dana pa je to možda uticalo.
Zaključila sam da mi verovatno nije odgovarala kombinacija hormona u piluli ali - ja očekivala glavobolju, mučninu, možda neko sitnije krvarenje, razdražljivost, a ne osećaj da će mi srce iskočiti iz grudi ili da ću dobiti nervni slom.

Interesuje me, da li je ta reakcija, ma koliko se meni činila preterana, bila u okviru 'normalne' i da li mi je dovoljno da kad budem imala uslova pokušam sa nekim drugim pilulama, bez ispitivanja?
Bila sam na sajtu koji ste preporucili i tamo se konsultovala sa ginekologom koji mi je rekao da ne mora da se radi analiza krvi ali predostroznosti radi ona se ipak radi i ona pozdravlja to. Rekla je da je od biohemijskih analiza potrebno uraditi glukozu, transaminaze, alkalnu fosfatazu i bilirubin, a pored toga moze da se uradi kompletna krvna slika.
pozdrav
pozdrav
-
- Stalni član
Ja i dalje kazem da je potpuno nepotrebno, a pretpostavljam da posto ona zastupa farmaceutsku kucu, koja ne zeli da bude tuzena od strane pacijenata zbog mogucih stetnih efekata hoce da se osiguraju prije pocetka uzimanja pilula. Ako pogledate u svako stampano prilozeno uputstvo o koristenju bilo kojeg lijeka naci cete bar 10-20 mogucih stetnih dejstava, i relativnih kontraindikacija, i ako se vodite time niko nikada ne bi koristio niti jedan lijek. Ozbiljne komplikacije kao sto su duboka venska tromboza ( DVT ) i pulmonarni embolizam (PE) je veoma rijedak, mnogo rjedji nego sansa da svako nastrada u automobilskoj nesreci.
Prema tome, i dalje kazem prije pocetka uzimanja OCP ( oralnih kontraceptiva ) nije potrebna nikakva analiza krvi, i cak kod mladih djevojaka ako ne zele da budu pregledane na prvom ginekoloskom pregledu niti Papa nalaz niti cervikalni brisevi.
Njih primarno treba zastiti protvi nezeljene trudnoce i seksualno prenosivih bolesti i edukovati ih o tome onoliko koliko dozvoljava vrijeme prve posjete ginekologu.
Pozdrav
Obgyn
Prema tome, i dalje kazem prije pocetka uzimanja OCP ( oralnih kontraceptiva ) nije potrebna nikakva analiza krvi, i cak kod mladih djevojaka ako ne zele da budu pregledane na prvom ginekoloskom pregledu niti Papa nalaz niti cervikalni brisevi.
Njih primarno treba zastiti protvi nezeljene trudnoce i seksualno prenosivih bolesti i edukovati ih o tome onoliko koliko dozvoljava vrijeme prve posjete ginekologu.
Pozdrav
Obgyn
-
- Stalni član
Cat ostadoh vam duzna odgovor...
ne znam sta se desilo kod Vas...moguce je da je reakcija na Diane 35, ali moguce i da je bio uzrok nesto drugo. Da ne biste eksperimentisali, uzmite ili neku drugu kombinaciju hormona bez Cyproterone acetata, sto je antiandrogen a nalazi se u Diane.
Probajte patch ! ili Mirena IUD...ili Depo proveru...
Pozdrav,
Obgyn
ne znam sta se desilo kod Vas...moguce je da je reakcija na Diane 35, ali moguce i da je bio uzrok nesto drugo. Da ne biste eksperimentisali, uzmite ili neku drugu kombinaciju hormona bez Cyproterone acetata, sto je antiandrogen a nalazi se u Diane.
Probajte patch ! ili Mirena IUD...ili Depo proveru...
Pozdrav,
Obgyn
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Mar 21, 2006 9:19 pm
Znam da se vec ponavljam ali molim Dr. Obgyn da mi odgovori na ovo....
Studentkinja sam,imam 20 god i pre 3 dana sam pocela da uzimam Diane35 prvenstveno kao terapiju za akne. Pre toga sam samo jednom bila na ginekoloskom pregledu-samo ultrazvuk i sve je bilo u najboljem redu. Menstruacije su mi inace poprilicno neredovne i obicno pocinju i zavrsavaju se braonkastim sekretom. Pilule sam pocela piti prvog dana ciklusa odnosno sa prvom pojavom braonkastog sekreta.Pijem ih vec tri dana a jos uvek nema pojave crvene krvi,nego samo malo jaci braon sekret. Nikada ranije nisam imala nekih ginekoloskih problema. Molim vas recite mi da li je ovo normalno??? Sta moze biti uzrok ovome?
Unapred hvala
Studentkinja sam,imam 20 god i pre 3 dana sam pocela da uzimam Diane35 prvenstveno kao terapiju za akne. Pre toga sam samo jednom bila na ginekoloskom pregledu-samo ultrazvuk i sve je bilo u najboljem redu. Menstruacije su mi inace poprilicno neredovne i obicno pocinju i zavrsavaju se braonkastim sekretom. Pilule sam pocela piti prvog dana ciklusa odnosno sa prvom pojavom braonkastog sekreta.Pijem ih vec tri dana a jos uvek nema pojave crvene krvi,nego samo malo jaci braon sekret. Nikada ranije nisam imala nekih ginekoloskih problema. Molim vas recite mi da li je ovo normalno??? Sta moze biti uzrok ovome?
Unapred hvala
-
- Stalni član
Za Anu...
a ) kada ste bili na pregledu kod ginekologa UKOLIKO STE SEKSUALNO AKTIVNI, bilo je potrebno da se uradi Papa nalaz i cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju, a ne UZ !!! ukoliko je ginekoloski pregled normalan.
b) Trebalo je sacekati da dodje do 1. dana menstruacije / krvarenja a ne braon iscjedka, tako da ste pocevsi Diane 35 prekinuli normalnu menstruaciju. To nije nista strasno ! nastavite da uzimate vec zapocetu kutiju tableta i moguce je da kada dobijete slijedecu menstruaciju da bude malo obilnija...inace nece Vam napraviti nikakvu stetu Vasim hormonima ili zdravlju.
Ja savjetujem da slijedecu kutiju pocnete nedjeljom...tako da kada zavrsite 21 tabletu u toj slijedecoj nedjelji kada ne pijete tablete..." pill free interval" pocnite da pijete tablete u nedjelju ujutro ili uvece...i onda cete imati stalni obrazac uzimanja tableta...svake 4.te nedjelje novo pakovanje...lakse Vam je pamtiti i dovodi do rijedje pojave zaboravljanja uzimanja pilule.
Za Mikicu...
Za koju vrstu alkohola i koju kolicinu alkohola me pitate ?
a ) kada ste bili na pregledu kod ginekologa UKOLIKO STE SEKSUALNO AKTIVNI, bilo je potrebno da se uradi Papa nalaz i cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju, a ne UZ !!! ukoliko je ginekoloski pregled normalan.
b) Trebalo je sacekati da dodje do 1. dana menstruacije / krvarenja a ne braon iscjedka, tako da ste pocevsi Diane 35 prekinuli normalnu menstruaciju. To nije nista strasno ! nastavite da uzimate vec zapocetu kutiju tableta i moguce je da kada dobijete slijedecu menstruaciju da bude malo obilnija...inace nece Vam napraviti nikakvu stetu Vasim hormonima ili zdravlju.
Ja savjetujem da slijedecu kutiju pocnete nedjeljom...tako da kada zavrsite 21 tabletu u toj slijedecoj nedjelji kada ne pijete tablete..." pill free interval" pocnite da pijete tablete u nedjelju ujutro ili uvece...i onda cete imati stalni obrazac uzimanja tableta...svake 4.te nedjelje novo pakovanje...lakse Vam je pamtiti i dovodi do rijedje pojave zaboravljanja uzimanja pilule.
Za Mikicu...
Za koju vrstu alkohola i koju kolicinu alkohola me pitate ?
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Istrazivanja su pokazala da BCP ( birth contol pills ) posebno estrogen u piluli, utice da alkoloh bude brze absorbiran u organizam, tako da to dovodi do povecanog levela alkohola u krvi, uzrokujuci da se brze opijete. Isto tako usporava metabolizam alkohola tako da alkohol ostaje duze u organizmu. Ovo moze da bude praceno osjecanjem mucnine.
Alkohol ne utice na efikasnost BCP ukoliko se redovno uzimaju i ukoliko su funkcije jetre i bubrega ocuvane.
Alkohol ne utice na efikasnost BCP ukoliko se redovno uzimaju i ukoliko su funkcije jetre i bubrega ocuvane.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn