O KONDILOMIMA I VAKCINI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

O KONDILOMIMA I VAKCINI

Post od PedjaDj »

Da napišem i ja koje slovo o ovom problemu.
Od 8. juna 2006 godine Američka agencija za lekove (FDA) odobrila je primenu vakcine Gardasil firme Merck za zaštitu od HPV infekcije. Isptivanje vakcine sprovedeno je na odraslim muškarcima i ženama starosti 23 godina, i pokazala 100% zaštitu od HPV tipova 16 i 18, koji zajedno uzrokuju 70% svih karcinoma grlića materice. HPV tip 16 i 18 takođe uzrokuju karcinom anusa kod žena i muškaraca koji upražnjavaju analni seks.
Vakcina deluje samo ako osoba već nije inficirana, tj. virus prodro u organizam tj. unutar ćelije. Vakcina takođe pruža zaštitu protiv HPV tip 6 i 11, koji uzrokuju 90% genitalnih bradavica. Preporučena je vakcinacija ženske populacije starosti od 9 do 26 godina, mada ispitivanje nije uključivalo mlađe ispitanice.
GlaxoSmithKline očekuje registraciju svoje vakcine Cervarix za zaštitu od HPV tipova 16 i 18 već 2007 godine.
Pošto postojeća vakcina ne pruža zaštitu od svih ostalih HPV virusa koji mogu prouzrokovati karcinom važno je da se radi PAP test čak i nakon primanja vakcine.
Centers for Diseas Control and Prevention (CDC) preporučuje vakcinaciju čak i u slučajevima već postojeće infekcije nekim od drugih tipova HPV virusa, koji nije obuhvaćen vakcinom. (October 2006). Vakcina ne štiti seksualnog partnera od infekcije.
Uzdržavanje od rizičnog seksualnog ponašanja
Činjenica je da prostitutke imaju mnogo viš procenat karcinoma grlića nego kaluđerice bila je ključ i ranimistraživanjima o povezanosti STD seksualno prenosivih bolesti i kacinoma grlića materice (zur Hausen 1994). Osobe sa većim brojem seksualnih povećavaju rizik od razvoja genitalnih HPV infekcija tj.bolesti.
Kondom (prezervativ)
Iako je kondom visoko efektivan u sprečavanju drugih seksualno prenosivih bolesti (STDs), novija istraživanja ukazuju da kondom pruža tek delimičnu zaštitu od prenošenja genitalnih tipova HPV virusa (Holmes 2004; Winer 2006). To može biti stoga što HPVs može inficirati kožu koja nije prekrivena sa kondomom. S druge strane neke studije ukazuju da redovna upotreba kondoma sprečava perzistiranje infekcije i njeno širenje na druge delove kože i sluzokože (Moscicki 2005, Bleecker 2005). Prema tome preporučuje se upotreba kondoma radi smanjenja rizika od prenošenja HPV i širenja bradavica na druge zdrave delove kože i sluzokože! Efikasnost kondoma je do 70% u prevenciji HPV infekcija (Winer 2006).

Kao što vidite nije zaludno koristiti kondom, a jednako je važno, ako ne i važnije izbegavati rizično seksualno ponašanje! :wink:
Pozdra i dobro zdravlje!!! Dr Peđa
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Dr.Pedja zanima me kakav problem vi imate sa grlicem materice? Osecate li neke tegobe? Jeste li utadili PAPA test? :D :D :D :D
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Katjas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 13, 2006 3:28 pm

Post od Katjas »

A kako se otkriva da li neko ima taj virus i koji je tip?
Kojim analizama?
I da li znate koliko ce da kosta otprilike ta vakcina kod nas?
:P
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Za Blondi baš ste nestašni, čuvajte se! :wink:

Katjas postoji više dijagnostički metoda, najpreciznijom se smatra PCR-HPV test (4% greške), kod nas se radi na VMA.
Kontradiktorna je potreba da li treba uvek raditi tipizaciju HPV kada se pojave kondilomi, stav je da ukoliko je PAP "atypical squamous cells of undetermined significance" (ASCUS) ima osnova raditi test na visoko-rizične HPV viruse.
Vakcina bi trebalo da košta oko 300 $, daju se tri doze (0,5ml i.m.) druga dva meseca posle prve, a treća 4 meseca posle druge.
Vakcina je kvadrivalentna jer štiti pre svega od tipa 16 i 18 ali i HPV- 6 , HPV-11. Za sada su ciljna grupa ženska populacija od 9 do 26 godina, koje nisu inficirane virusom.
Pozdrav Dr Peđa
Rara Avis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 7:32 pm

Post od Rara Avis »

Postovani dr Pedja, a da li se postojanje kondiloma moze utvrditi analizom krvi? Kao sto je navedeno u jednom od prethodnih postova, desava se da jedan doktor potvrdi postojanje kondiloma, a drugi ne (slicno se meni desilo pre nekoliko godina)...
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Kliničkim pregledom, poželjno je kolposkopom (mikroskop), a nakon premazivanja sluzokože 3-5% sirćetnom kiselinom kondilomi se vide ne samo u uznapredovaloj formi bradavica, kada netrebate biti lekar da bi ih uočili, već i diskretne papilomatozne forme, poput resica na somotu, koje nabubre i pobele nakon premazivanja.
Pojedine kolege ne upotrebljvaju ovu uobičajnu tehniku i ukoliko nema klasičnih bradavica neodgovorno tvrde da bradavica nema.
Druga grupa "kolega"-kriminalaca koristi konfuziju izazvanu pravom epidemijom ove bolesti pa svaku bubuljicu od depilacije proglašava kondilomima pa na LASER, RADIOTALASE itd...
Pozdrav Dr Peđa
Katjas
Novi član
Novi član

Post od Katjas »

Sve devojke , cak i one koje nisu imale nikada problema sa kondilomima, ce morati da se pregledaju i izvrse te analize - PCR-HPVtest pre vakcine, jel da?
I da..Pedja sta znaci to PAP -atypical squamous cells of undetermined significance?Jel to moguci rezultat tog PCR-HPV testa?
I da li znate kada ce ta vakcina kod nas uci u upotrebu? :P Tokom sledece godine?ili cemo jos cekati?
(Jao :P koliko pitanja, bas se ne razumem u to, a stvarno bi volela jednog dana da primim tu vakcinu!! :P )
Hvala na odgovorima...
Pozzz :P
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga Katjas
Izraz "ASCUS" je citološki dobija se na PAP nalazu, reč je o neobičnim ćelijama neodređenog značaja, a ukoliko se dobije takav nalaz ima smisla raditi tipizaciju HPV.
Bojim se da niste shvatlili poentu mog topika, suzdržavanje od rizičnih odnosa, duvan, upotreba kondoma su jednako važni, ako ne i važniji u očuvanju zdravlja! Vakcina štiti od 4 tipa HPV virusa, a ostalih trideset? :(
Pozdrav Dr Peđa
Katjas
Novi član
Novi član

Post od Katjas »

Hvala na odgovorima :)
Razumela sam da vakcina ne stiti od svih tipova virusa, i ustvari ne stiti ni od kakvih ostalih infekcija..bolesti..itd.. :(
Nemam rizicne odnose..stitim se..nepusac sam :D to su mi plusevi jel da..(tj valjda je bitno da nema minusa :) )
Ali se najezim pri pomisli karcinoma grlica :( :(
Pooozdrav!!! :P :P
fafa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 29, 2006 11:19 pm

Post od fafa »

Postovani doktore imam jedno pitanje za vas!Pokusavam da se izborim sa kondilomama,ali ne ide!Cetri meseca se vec lecim,doktor specijalista mi ih przi radio talasima,ali mi oni ponovo izlaze!Planiram da promenim lekara i nacin lecenja,tj prelazim na laser!sta vi mislite o ovoj ideji!Pozdrav i hvala! :cry:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:-? Imam utisak da me niste najbolje razumeli, neznatne promene ne trebate skidati, već pratiti. Ako nešto ne štima treba promeniti!
Sve metode za uklanjanja brdavica su u neku ruku kozmetičke.
Može se probati sa interferon injekcijama lokalno ispod samih promena, ukoliko su promene na koži, može se koristiti Podofilin ili Podofilotoksin mast, Aldara, TCH itd.

PS pretražite sajt već je dosta pisano na ovu temu.
Pozdrav Dr Peđa
pepeljuga
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 12:02 pm

Post od pepeljuga »

Interesuje me gde mogu da uradim utvrdjivanje postojanja kondiloma..premazivanjnem sluzokoze sircetnom kiselinom?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga "pepeljugo" trebalo bi da možete u svakoj ginekološkoj ordinaciji, po mogućstvu koja poseduje kolposkop, mada se promene vide i golim okom.
A genitalna sluzokoža se premazuje 3-5% rastvorom sirćetne kiseline i sačeka izvesno vreme da deluje.
Pozdrav i srećno Dr Peđa
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Samo da dodam nekoliko komentara...
Vakcina se svuda placa pa i u Kanadi, u kojoj vecina osiguranja pokriva 90% troskova lijekova ( refundira ), a cijena ovdje je oko 450 $, 150$ po jednoj dozi. Vjerujemo i nadamo se da ce uskoro biti odobrena i da niko nece morati placati toliki novac, ali se bojim da ce u nase krajeve stici do refundiranja za nekoliko godina i da su pacijenti prisiljeni da sami kupuju vakcinu.

Drugo...neko je komentarisao potrebu da se urade testovi na HPV...
Sve devojke , cak i one koje nisu imale nikada problema sa kondilomima, ce morati da se pregledaju i izvrse te analize - PCR-HPVtest pre vakcine, jel da?
...odredjivanje HPV statusa nije uopste potrebno niti klinicki niti finansijski opravdano, jer kako rece kolega ne testiramo Vas na sve viruse nego samo na 4 vrste / tipa, tako da ostatak pozamasne liste ostaje netestiran !

Ono sto je mnogo ekonomicnije jeste da primite vakcinu ako imate novca i znacajno smanjite sansu da dobijete karcinom grlica materice !!
Pozdrav,
ObGyn
ANA2005
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 20, 2006 2:13 pm

Post od ANA2005 »

2002.godine sam imala kondilome i prvo su mi u Visegradskoj uklanjali pod lokaalnom anestezijom hiruski. Ali su se ponovo pojavili ili nisu dobro ni uklonjeni. Zatim sam otisla u privatnu ordinaciju DR. Pantović gde su mi uradili intervenciju pod totalno sa zaledjivanjem. Posle toga nikada vise nisam imala problema. Ali mi tipizacija nije uradjena. Da li sada testom mogu da utrdim tadasnji tip kondiloma?Pred kraj trudnoce (2004/2005) isla sam na kolposkopiju jer mi je receno da nije dobro da beba prodje kroz sredinu zarazenu kondilomima, utvrdjeno je da sigurno nemam kondilome.
Odgovori