KOLPOSKOPIJA U TRUDNOCI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
simeuna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 12, 2007 1:06 pm

KOLPOSKOPIJA U TRUDNOCI

Post od simeuna »

Postovani, molim za savet.
U 7. sam mesecu trudnoce i htela bih da uradim kolposkopski pregled.

Da li je ova vrsta pregleda u trudnoci bezbedna, i da li ima odredjeni rizik? ne bih htela da uradim bilo sta sto bi naskodilo bebi a htela bih da uradim pregled zbog kondiloma koje sam imala pre 4 godine da bih bila sigurna da se nisu opet pojavili.

Unpred zahvalna.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Jako bi pomoglo da napisete koji je razlog da radite kolposkopiju u toku trudnoce ?
Sama procedura je potpuno bezbjedna u trudnoci, jer se grlic pregleda pod uvecanjem, ali isto tako i otezana i manje kvalitetna, jer se grlic kao dinamiska struktura mijenja u toku trudnoce, tako da jedan potpuno normalan grlic moze da ima izgled patoloskog grlica, koji nakon trudnoce izgleda potpuno normalno. Zidovi vagine su edematozni i vrlo prokrvljeni tako da je nekad ( narocito kod viserotki ) zbog opustenih zidova vagine tesko ili nemoguce dobro vidjeti grlic...sto naravno umanjuje kvalitet izvedene kolposkopije.

Ako postoji opravdan razlog ( nenormalana papa nalaz, i to naravno odredjeni nalazi ), onda se kolposkopija radi kod ginekologa koji ima ekspertizu u toj proceduri, a ne kod onog ko to radi 3 puta mjesecno ili manje.
Pozdrav,
ObGyn
simeuna
Novi član
Novi član

Post od simeuna »

Pre 4 godine imala jako puno unutrasnjih kondiloma koje sam skidala laserski i zbog promena na grlicu mi je radjena biopsija na 2 mesta. Nalazi biopsije su bili dobri i nakon toga sam imala nekoliko kontrola i kondilomi se nisu bili ponovo pojavili.
Jedini razlog za kolposkopiju je taj sto sam mislila da proverim da li se slucajno nisu ponovo pojavili u toku trudnoce cisto iz bojazni da se beba ne zarazi tokom porodjaja. Papa test nisam radila u trudnoci tako da nemam indikacije s te strane za kolposkopiju.
Ta procedura me plasi odnosno koristenje spekuluma u toku pregleda tako da ni sama nisam sigurna sta uraditi a sta ne u mom slucaju, najvise me plasi da iz svoje prevelike zabrinutosti ne napravim gresku.
Da li se pojava unutrasnjih kondiloma mozda moze potvrditi Papa testom?

Hvala unapred
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Prisustvo kondiloma na grlicu ili u vagini, u koliko nisu toliko veliki da mogu da ometaju prolazak bebe kroz porodjajni kanal, ili popucati kroz porodjaja i izazvati krvarenje, NIJE KONTRAINDIKACIJA ZA VAGINALNI PORODJAJ. U trudnoci se obicno zbog snizene imune reakcije trudnice moze desiti da kondilomi narastu ili se razmnoze, ali se isto tako poslije porodjaja povuku. Ako i imate neki kondilomcic ( koji nije uocen na pregledu u spekulumima, koji je isto tako siguran u toku trudnoce, ukoliko nemate placentu previa-u), nece ometati vaginalni porodjaj, tako da ne trebate da se plasite za prenosenje na bebu. Vertikalna transmisija je toliko rijetka da je neopravdano raditi carski rez.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
simeuna
Novi član
Novi član

Post od simeuna »

hvla vam najlepse na brzom odgovoru!
sve najbolje
Odgovori