Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Da li neko moze da mi odgovori sta se predgleda i kakva je analiza kolposkopski pregled??
Juce sam uzela svoj rezultat , a kod svog dr-a idem tek u ponedeljak ,nije mi nista jasno o tom nalazu posto mi je dr koji mi je izdao rezultat (u zavnoj sluzbi) nista nije objasnio o tom nalazu koji navodno nesto nije u redu,kaze mora da se leci sekret.A na tom papiru je nesto naskrabano nekim rukopisom koji niko zivi ne moze da procita. Pa ako ima neko ko moze nesto da mi pojasni neka kaze svoje misljenje.Imace vec mi je u toku th laktovag vaginaletama zbog e.coli u vag.i cerv.brisu.
kolposkopija je bezbolna dijagnostichka procedura, svodi se na uvodjenje kolposkopa do cerviksa materice!
jedino shto ce ti biti mozda neprijatno je to shto ce te malo vishe rashiriti spekulumom, ali pregled traje kratko a koristi jako doktorima da vide da li imam ikakvih promena na vagini i grlicu materice!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hvala tamara,ja sam vec bila na kolposkopiji,nego sad ne razumem to sto mi je dr rekao da treba da lecim sekret,a ne znam sta nije u redu posto mi nikakvo objasnjenje nije dao.Ja inace idem privatno kod drugog dr-a,a kod ovog sam u drzavnoj ambulanti bila samo zbog kolposkopije i papa testa.Pa zato je ovaj dr bio dosta neljubazan i nije mi dao nikakvo objasnjenje o rezultatu vec mi je dao neki papir sa nekim zvrljotinama. A kod mog dr-a tek idem u ponedeljak>
Tamara bre, sto je napade...
Sasvim je lepo objasnila...mislim ja sam odma razumela da je vec bila na kolposkopiji..ali da joj nisu jasni nalazi...
E pa ovako....
Kolposkopijom lekar posmatra grlic materice....gleda da bi uocio promene koje na njemu mogu a ne moraju biti. Te promene cine da grlic izgleda drugacije....ima crvenu fleku, koja se naziva ectopio...( jos je zovu ranica ), moze da ima mozaik, punktacije, ta fleka moze da bude veca moze manja...moze da ima acido white epitel....i sve to ne valja....
E sad, sve to moze biti posledica upale...pa ti je zato rekao da prvo lecis sekret...a posle ako je posle toga sve ok, onda su te promene verovatno nestale...i bile su tu upravo zbog upale...ako ne, onda se cekaju rezultati pape...pa ukoliko je rezultat dobar, a lekar ipak misli da je neophodno to odkloniti...radi se biopsija...da bi se videlo da li su te promene opasne po tebe ili ne.
Ukoliko jesu, uklonice ti tu ranicu...laserom, konizacijom...etd....
To je to.
Ako ti je nacrtao grlic...pokusaj da vidis sta je na njemu, pa javi.
Caos
Taj,adresa mnogo ti hvala na odgovoru ne znam sta bi ovo! Ja samo mislim da sam valjda bila jasna,a taj dr sto mi je radio kolposkopiju me je sludeo skroz.Nista mi nije bilo jasno a ne mogu cak ni da naslutim sta je napisao.A do ponedeljka dok ne odem kod svog dr sam mislila da potrezim koju informaciju.
Ma kapiram u potpunosti. Znam kako sam se ja osecala .... nema te internet stranice, koju nisam otvorila ne bi li pronasla odgovor..i znam koliko ti znaci, da ti neko barem malo razjasni.
Ako je za utehu....tj. ako je tvoj nick tvoje godiste...jako si mlada i nije ti nista 99.9999% .....sta god da je , znaci STA GOD , da se resiti...jer si mlada...i sigurno kod tebe to nije stiglo da se iskomplikuje.
Tako da se ne sekiras.
hvala na razumevanju .Jes to sam godiste,nadam se da je to sto ti kazes da nije nista ali opet sve je pocelo da me zabrinjava,pa tako i to !valjda ce biti sve u redu?!Tek sad sam videla da covek mora toliko toga prvo da nauci pa tek onda da se suoci se lekarima!