kolpokopski nalaz-za obgyn
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Feb 12, 2006 10:25 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
kolpokopski nalaz-za obgyn
imam 28 god,nisam radjala,5 god.imam ranicu na grlicu materice,4 papa testa radjena-na prvom upala,ektopia,na drugom upala ektopia jod(-),treci isti takav,cetvri papa tes Ascus,ektopia jod(-),i na zadnjem papa testu Upala tipicna reparacija,benigne promjene i kolposkopski nalaz koji glas:cirk.oko usca ektop.u fazi metaplazije od 7-9 h,te na 12 i 2 h nekoliko polja njeznog mozaika,jod nagtivna i osto agr.Na 11h takodje prisutno jod negativno polje.Kontrola za 4- 6 mjeseci,uradjeni brisevi na trihomonas,klamidiju,candidu,gardnerelu,gonoreju,mikoplazme i ureaplazmu i nagativno sve.Prijasnji papa testovi sa upalom nisu lijeceni jer je ginek.rekao da ne treba upalu lijeciti da ce se organizam sam izboriti,mada u medjuvremenu ceste infekcije lijecene geonostinom,metrozolom...poslije zadnjg papa testa i kolposkopije dokt.savjetuje pracenje,a drga dokt.savjetuje 3x sedmicno tusiranje albotilom kroz duzi period,molim vas da mi dadnete savjet koga da poslusam,sta da radim i da mi malo pojasnite ovaj nalaz je li mnogo los,puno strahujem i mislim da ce sljedeci papa test biti jos losiji,kako da pomognem sama sebi da do tog ne dodje.unaprijed zahvalna
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Ajsa,
Prvo da Vam kazem da Vi NEMATE RAK GRLICA MATERICE. Dakle ne morate da zivite u strahu i panici.
Ranica koja traje 5 godina bez prisutnog upalnog faktora trazi uklanjanje.
Obzirom da su ste imali jedan Papa nalaz koji oznacava ASCUS ( sto znaci atipicne celije od neprocijenjenog / neodredjenog znacaja ali sigurno ne beznacajne ) i obzirom da ste na kolposkopiji imali sliku mozaika koji predstavlja displasticnu ( prekanceroznu sliku ) promjene grlica, potrebno je uraditi BIOPSIJU upravo tih dijelova koji su pod mikroskopom dali sliku displazije.
Lijecenje albothyl solucijom je napusteno prije bar jedno 15 godina, jer ima kancerogeno dejstvo. Gledati displasticne promjene a ne ciniti nista nije princip lijecenja grlica materice.
Dakle 1. jer potrebno uraditi biopsiju a onda ovisno od patoloskog nalaza, uraditi najvjerovatnije LEEP ekciziju ( odstranjivanje tog dijela grlica ) ako patoloski nalaz to dozvoljava. Prije nego se uradi LEEP, potrebno je uraditi PAPA nalaz spatulom ( celije sa CSJ ) i cytobrush ( celije iz cervikalnog kanala ). Nadam se da Vas ginekolog ovo cita...a ako ne cita...odstampajte mu pa ponesite kao savjet dobrog prijatelja.
Pozdrav,
ObGyn
Prvo da Vam kazem da Vi NEMATE RAK GRLICA MATERICE. Dakle ne morate da zivite u strahu i panici.
Ranica koja traje 5 godina bez prisutnog upalnog faktora trazi uklanjanje.
Obzirom da su ste imali jedan Papa nalaz koji oznacava ASCUS ( sto znaci atipicne celije od neprocijenjenog / neodredjenog znacaja ali sigurno ne beznacajne ) i obzirom da ste na kolposkopiji imali sliku mozaika koji predstavlja displasticnu ( prekanceroznu sliku ) promjene grlica, potrebno je uraditi BIOPSIJU upravo tih dijelova koji su pod mikroskopom dali sliku displazije.
Lijecenje albothyl solucijom je napusteno prije bar jedno 15 godina, jer ima kancerogeno dejstvo. Gledati displasticne promjene a ne ciniti nista nije princip lijecenja grlica materice.
Dakle 1. jer potrebno uraditi biopsiju a onda ovisno od patoloskog nalaza, uraditi najvjerovatnije LEEP ekciziju ( odstranjivanje tog dijela grlica ) ako patoloski nalaz to dozvoljava. Prije nego se uradi LEEP, potrebno je uraditi PAPA nalaz spatulom ( celije sa CSJ ) i cytobrush ( celije iz cervikalnog kanala ). Nadam se da Vas ginekolog ovo cita...a ako ne cita...odstampajte mu pa ponesite kao savjet dobrog prijatelja.
Pozdrav,
ObGyn