koliko od icsi do 'eskima'?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Light
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 21, 2007 2:56 pm

koliko od icsi do 'eskima'?

Post od Light »

Moje postovanje svim doktorima koji dele savete na ovom forumu.
Pitanje koje me muci glasi koliko vremena treba da prodje od neuspesnog icsi do postupka sa smrznutim embrionima, ili je to posve individualno? Koliko je duga pripema za et za smrznutim embrionima i sta sve ta priprema podrazumeva. Ili je i to posve individualno? Hvala.
Light
Novi član
Novi član

Post od Light »

Pokusacu da preformulisem pitanje i nadati se da ce mi neko, mozda bas Obgyn odgovoriti :D

Pre nekoliko dana rezultat testa krvi mog (prvog) ICSI glasio je 0,6. Imam 40 god, neprohodne jajovode (tako kazu Papici, iako ja sumnjam u taj pregled jer ne lici da je onakav kako sam citala da izgleda). Brze bolje sam pobegla od njih (zbog drugih stvari), ICSI sam radila u Jevremovoj. Rekli su da nema potrebe da radim nove nalaze, jer treba zuriti zbog mojih godina. Hormoni su mi super, zezaju me "kao da imas 18 god". Imam vodenu i cokoladnu cistu na levom jajniku, intrauterin miom na zadnjem zidu materice od 3 cm. U poslednje vreme ugojena u predelu stomaka, inace vitke konstitucije. Zakleti nepusac godinu dana.
Suprug, gojazan, manji broj spermatozoida oko 40 mil, slaba pokretljivost. Na Torlaku rekli antispermatozoidna antitela 90 odsto, antitela u krvi nemamo nijedno.
Svi ostali brisevi, nalazi u redu.
Terapiju ni osetila nisam, sve mi je islo lako i sve se odvijalo takoreci skolski. 9 folikula punktirano, 8 jc, 6 se oplodile, 4 embriona kvalitet A vracena (prokrvarila 11. dana posle ET), 2 koja nisu A kategorije zamrznuta. Sada posle svega, nekako "ispraznjena" i bez mnogo nade. Ipak...
Volela bih da cujem savet, sa svojim doc. jos niam pricala, prvi UZ je posle naredne menstruacije - kada je moguce raditi ET smrznutih embriona? Da li se preporucuje da se radi sto pre ili treba odmoriti koji ciklus? Malo znam o tome, a o samom postupku tek sam pocela da se raspitujem, u pretrazivacu nista o tome nisam nasla.
Draga Obgyn... imate li makar i najmanji savet?
grey
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2007 10:49 am

Post od grey »

meni su predlozili odmah u sledecem ciklusu posle neuspesne ivf/icsi pocetkom maja, prirodno, bez ikakvih lekova, samo se prati rast folikula...e sad, ako su ti potrebni i neki lekovi (za pripremu endometrijuma ili tako nesto) mozda treba pauza
dok ti neko strucan ne odgovori mozda ti moje iskustvo pomogne
pozz
Light
Novi član
Novi član

Post od Light »

Hvala grey! Tako sam nesto i mislila, mada kad pomislim kako mi je sad s ovako obilnim i bolnim menzisom, nije mi ni do cega. Malopre mi je neko duguljasto parce ispalo, horor, jos se nisam smirila, a i ove vrucine samo pogorsavaju stvar. Grey, da li ti je uspeo ET u maju?
grey
Novi član
Novi član

Post od grey »

nije, zato smo i planirali transfer 'eskima' u junu, u pon idem na kontrolu pa ce mi reci da li moze u ovom ciklusu, ako ne onda tek septembar jer je moj dr na godisnjem...a meni strpljenja ponestaje :(
Light
Novi član
Novi član

Post od Light »

Uopste nemoj da nasedas na nestrpljenje, mada odlicno razumem kako ti je. Cak iako ti je doc na odmoru, pa sve bude odlozeno za kasnije, imas 2 dobra razloga da se ne nerviras. Coveku svasta padne na pamet u ovakvim stanjima pa i meni...
Prvi razlog je dugo, toplo leto. Stvarno ga treba iskoristiti, ko ce jos na lekare i lezanje misliti i preko leta. Za lepe vesti uvek je pravo vreme, ali ako ne daj Boze opet nesto lose krene... Ja sam smislila da prvo otputujem u neko zelenilo s jezerom, to mi bas sad treba, pa posle da vidim sta kaze doc.
Drugi razlog je totalna glupost al nema veze. Dok sam lezala danima posle ET citala sam na netu sve i svasta. Pa i horoskope iako jedva da znam koji sam znak. Jedino cega se secam da je neko od "doktora" za zvezde rekao kako je sad neki naopak period za Merkur pa bas nista ne treba pocinjati sve do polovine jula. Eto ti olaksavajuce okolnosti ako ti je doc na odmoru, ko zna zasto je to sve dobro
:lol:
pozdrav!
grey
Novi član
Novi član

Post od grey »

:) blago tebi, zracis pozitivnom energijom...pa da, tvoj nick sve govori, kao i moj, hmm...moracu da ga menjam u nesto 'svetlije'
ja sam u principu strpljiva osoba, ali posle godinu dana gubljelja vremena kod dusana papica (vidim da si imala iskustva s njima), i evo vec 7 meseci lecenja kod druge dr, malo se plasim da me ne zavlace ponovo...
znaci problem je sto ne verujem vise nikome...

nego, nesto ja razmisljam, osim papica imamo mi jos nesto zajednicko.

'U poslednje vreme ugojena u predelu stomaka, inace vitke konstitucije.'

sa 44 kg (doduse bila sam kost i koza) dosla sam na 61 kg (vecina se nakupila bas oko struka). e sad, da li su hormonske stimulacije problem ili jedem previse kad sam pod stresom, ne znam, a nije ni vazno...ja resih da se pozabavim dijetom do septembra. ako smislis neku pametnu koja resava problem sala u predelu stomaka, javljaj!
boze, kad se samo setim da su mi pre 6 godina doktori prepisivali da pijem 'fresubin' da se ugojim bar 5kg...
hvala jos jednom na pozitivnim vibracijama :D
Light
Novi član
Novi član

Post od Light »

Ha, nadam se da ti ta nova dr umesto Papica nije PapicKA :D
Ja sam bila kod nje, ali samo mesec dana. Zapravo tamo sam pocela ispitivanja neplodnosti i tamo sam saznala prve rezultate o hormonima, spermogramu, HSG... Zena mi nije videla miom, svi lekari su posle rekli da on tu odavno stoji. Dok jos nista nije znala o mom stanju, osim jednog pregleda UZ, na osnovu spermograma pri drugom susretu rekla mi je, s tobom je sve u redu ali ne mozes prirodno zatrudneti (s MM), gde se on naravno ubedacio. Dodala je Ha, ha, sigurno se sad pitas "zasto bas ja", e pa eto tako ti je to... Posle je utvrdila da imam neprohodne jajovode i rekla: Aha, u tom grmu lezi zec, odmah moras na vantelesnu. Ma cisto ono, da pokusas, da te posle u zivotu ne grize savest! O onome sto je mene interesovalo i sto sam je pitala, odgovarala je jedva u jednoj reci. Jos u toku HSG, sebi sam rekla - nikad vise ovde! Sve mi je bilo strasno, ma briga me i za vasu lepu cekaonicu, bombonice, one slicice beba, pobegla sam glavom bez obzira. Cist instinkt!
U Jevremovoj su me docekale iste bombonice, lepa cekaonica... Medjutim, tu mi je sve drugacije. Volim ljubazno, hitro osoblje, dobro organizovano, volim lekare s iskustvom, koji znaju sta rade, imam poverenje u njih. Ima tu i mana, nije da nije, ali one su mi nekako u drugom planu. Nisam strucnjak pa ne mogu da znam koliko se tamo strucno radi, ali citajuci na forumima sve i svasta, cini mi se da barem na meni nije ucinjena neka kardinalna greska. Ili, jednostavno ne znam dovoljno...
Sto se tice gojaznosti, ja se nisam ugojila od hormona. Vrlo sam slican slucaj tebi, samo sto sam ja slon u odnosu na tebe. Pre 6 god imala sam stalnu tezinu od 58-60kg, a onda mic po mic eto mene na 74! Godinama se to nakupljalo, junky food, sedenje uz komp., fizicka aktivnost jedino nocna... i logicno, sve se zalepilo a najvise na stomak. Merila sam se pre terapije i imala 74kg, pre ET opet se merila 73,5, (znaci od hormona se nisam uopste ugojila) a danas 18 dana posle ET imam 71, znaci smrsala. I ja sam resila da skinem stomak preko leta... Vrlo kontrolisano cokolada, testo, samo bareno povrce, voce, mnogo kretanja... Protivnik sam dijeta, ne znam kako se to radi, uvek sam bila mrsava, samo kretanje, kretanje... vezbanje, plivanje... ma kazem ti prosto steta prelezati celo leto, to nas ionako ceka, ako su nam eskimi preziveli... raspisa se ja, nego grey, javi sutra kako si prosla na pregledu i sta su ti rekli za ET cisto da znam sta se tu sve meri...
grey
Novi član
Novi član

Post od grey »

s malim zakasnjenjem evo i mog "izvestaja"...
danas su mi vratili 'eskime'
kontrolisali su nivo hormona, radili su mi folikulometriju od 12. dana ciklusa...ceka se da folikul pukne, pa onda vracaju...meni su vratili 5 dana nakon pucanja folikula (toliko su se i embrioni razvijali posle punkcije)...
posto mi se ovaj ciklus malo 'razvukao', ako sad ne bude uspesno, sledeci ciklus pijem klomid od drugog dana ciklusa (ceka nas jos nekoliko 'eskima')...eto toliko zasad...
p.s. hvala na pozitivnoj energiji
Light
Novi član
Novi član

Post od Light »

uopste ne smem nista da kazem :) samo znam da si me skroz divno iznenadila i da zelim da sve krene kako treba... divno je cak i to sto ti ne treba 'uteha' tipa - ma daj leto je, ko ce sad lezati, kad obe znamo da nam je draze lezati i pokusavati, pokusavati...
zanimljivo mi je da su ti se embrioni razvijali 5 dana, moji su trodnevni, mada sam citala da su petodnevni najuspesniji... u stvari mislila sam da kod nas ne postoje uslovi za petodnevne, ali ogradjujem se jer nisam bas dobro informisana. pozdrav grey, ja se polako pripremam za moje zelenilo s jezerom a kad se vratim... :)))
Odgovori