Kojim redom? - za doktora/doktorku

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Anjanjanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 13, 2010 9:33 pm

Kojim redom? - za doktora/doktorku

Post od Anjanjanja »

Evo ovako, muci me sledeca stvar.
Prosle godine sam radila Papa i kolposkopiju, sve je bilo ok. Sad bi bilo vreme da ih ponovo uradim i planiram da yakayem kod doktorke ovih dana.
Medjutim, mislim da imam neke bakterije, jer mi je sekret pojacan a i imam spoljno crvenilo, sem toga nikakve simptome, tako da mislim da je u pitanju III grupa.
Vec neko vreme hocu da uradim i bris na hlamidiju, a kako sam citala dosta o ureaplaymi i mikoplazmi sad me je i to uplasilo.

Moje pitanje je kojim redom da krenem? Do sada su mi za trecu grupu uvek davali vaginalete, nikada mi nije radjen antibiogram - ako se ispostavi da je III gr da li da trazim i to da uradim?
Da li je u redu da se radi Papa test ako postoji neka grupa sekreta, jer sam cula da neki ginekolozi insistiraju na tome da vaginalni bris bude cist pa tek onda rade Papa? Ni ultrazvuk nikada nisam radila (jednom godisnje obavezno idem na preglede, ako imam neki problem sa sekretom i cesce naravno).

I sad ne znam sa koje strane da krenem. Sta prvo da uradim od svega navedenog, jer bih sad da zavrsim sa svim pregledima i testovima da budem mirna.

Najiskrenije receno, privatnim ginekolozima ne verujem previse, jer znaju da salju na testove koji bas i nisu neophodni da bi uzeli koji dinar vise, a o ovima u Zenskom dispanzeru bolje i da ne pricam - nije da ljudi nece, nego sve moras da zakazujes mesecima unapred.

Zato mi treba pomoc da isplaniram "strategiju" :)

Hvala unapred.
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Kojim redom? - za doktora/doktorku

Post od Cat »

Mislim da se može raditi Papa test sa brisom, ja kad idem na kontrolni pregled radim istovremeno Papa test, vaginalni bris i bris na hlamidiju.

Ne znam kolika je razlika u cenu između određivanja grupe sekreta i vaginalnog brisa ali već godinama radim isključivo vaginalni bris jer sam u par navrata imala ešerihiju u brisu koja se ne leči običnim vaginaletama. Od tada mi je grupa sekreta gubljenje vremena jer se ne može videti šta je tačno u pitanju a srećom nemam problema pa taj jedan ili dva puta godišnje mogu da platim redovan bris.
Anjanjanja
Novi član
Novi član

Post od Anjanjanja »

Pa zbog tih stvari bas i pitam jer je i meni besmisleno da dva puta radim bris i dva puta placam ako mogu sve odjednom da proverim drugim brisom.

Znaci ok je da sve radim odjednom.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Pregled i UZ uradite odmah. briseve vam mogu uzeti i zajeno sa Papa, samo ako imate infekciju onda tumacenje nalaza kolposkopije i Papa testa mogu biti drugaciji. Moguca i kontrola brisa, posle eventualne terapije.
Anjanjanja
Novi član
Novi član

Post od Anjanjanja »

Hvala na odgovoru. Malo mi ipak nije jasno sta se desava ako imam infekciju a Papa i bris mi se urade istovremeno...onda posle terapije treba ponovo da radim i Papa?
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

moj savet ti je da prvo uradis briseve. kad/ako utvrdis koju bakteriju imas leci je i posle toga obavezno ponovi bris. kad brisevi budu sterilni tek uradi papanikolau test.
znam da ce se to malko oduziti, ali veruj mi da je tako bolje, iz licnog iskustva ti pricam. nece ti biti dobar rezultat papa ako imas infekciju. ja sam se isprepadala jer mi je dr rekla da od jake upale nista nije mogla da vidi i da ima izmenjenih celija, pa da zato ponovim papa za 3 meseca - i to smo radili ciljani papa (tzv. rad u maloj grupi).
ispostavilo se da sam imala klebsielu koja mi je to napravila i lecila sam se inekcijama i vaginaletama dugo. kad sam otisla da ponovim papa prvo sto me je pitala je jel nemam vise problema sa sekretom. (danas sam isla po rezultat i hvala Bogu II grupa je i super mi je nalaz).
moj savet - izleci infekciju prvo! pozdrav i sve najbolje :wink:
Anjanjanja
Novi član
Novi član

Post od Anjanjanja »

Hvala ti Andjelka, sutra idem da uradim neki bris (ne znam tacno kako se zove) koji valjda odmah sve proverava, da li ima gljivica, bakterija i ako ima koje su. Pa kad to zavrsim onda cu na pregled, hlamidiju, Papa i kolposkopiju. UZ ipak moram da ostavim za kraj jer je najskuplji.

Valjda ce taj redosled biti ok.
filter57
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 16, 2010 4:17 am

Post od filter57 »

Ja sam u sestoj nedelji trudnoce koju bi nazalost morala da prekinem iz licnih a ne zdravstveih razloga.Preorucena mi je poliklinika Panajotovic u Nisu i Dr.Irina Pesic,interesuje me dali je neko upoznat sa radom te poliklinike i doktorice posto ja nisam iz Nisa i zaista nemogu da se raspitam.
Pomozite molim vas u panici sam!!
Odgovori