klebssiela-za doktore

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

klebssiela-za doktore

Post od dannina »

Imam 25 godina, student sam, nisam imala porodjaje ni pobacaje. Nisam alergicna ni na jedan lek. Pusac sam.
Moj problem traje otprilike 6 meseci, a to je klebssiela u cervikalnom brisu. Javlja mi se pojacan zuckast sekret, kiselkastog misrisa, uz svrab i peckanje, koji su vremenom sve manje izrazeni. Lecila sam se iskljucivo po antibiogramu i vaginaletama i oralnom terapijom, nakon kojih bi mi bilo bolje oko 2 nedelje, pa opet iz pocetka, i sa svakim brisom mi je sve veca rezistencija tj smanjuje mi se broj lekova, koje bih morala da koristim. Inace sam i ranije imala problem sa E.coli, koju sam izlecila, ali mi se sad kelbsiela stalno vraca. Radila sam bris na hlamidiju DIF metodom i negativna je, kao i urinokultura. Radila sam kolposkopiju proslog avgusta i Papa je bio II grupa. Nemam odnose nekih par meseci i interesuje me da li postoji neko konkretno resenje za moj problem? I kako ce se odraziti ova duga infekcija na moj grlic? I koliko mi mogu stetiti svi ovi antibiotici koje uzimam, stalno?
Inace 2004.god mi je ustanovljena endometrioza levog jajnika, posle bolova zbog kojih sam se javila lekaru ,na Doppleru mi je receno da je to najverovatnije, uradjena mi je laparoskopija, uklonjena cista, mada mi je ostalo zariste (kako su mi rekli), bila sam na Zoladexu 6 meseci i od jula 2005.sam na Jeninu, pijem 21 dan, pa dobijem menstruaciju, pa nastavim 8-og dana sa novom kutijom. Od tad su mi menstruacije veoma oskudne, nisu bolne, osim sto ponekad imam probadajuce bolove u predelu levog jajnika i u krstima sa leve strane. Receno mi je da bi trebalo da ih pijem dok ne resim da ostanem u drugom stanju. Idem na kontrole svakih 6 meseci na Doppler i radim CA-125.
Nemam nikakvih drugih problema sa zdravljem i zelim da se KONACNO resim kelbsiele?
Molim Vas za savet

Hvala unapred
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Dannina,
Doppler i C 125 nisu specifični markeri za Endometriozu, te nema potrebe da ih stalno ponavljate!
Nisam razumeo da li su vam uklonili kapsulu ciste, dalje ne shvatam zašto nisu "spalili" ognjišta endometrioze tokom laparaskopije?
Što se tiče Klebsiele vi ste je i dobili zbog zloupotrebe antibiotika kojima je uništena normalna flora (Lactobacil) te će se stalno razmnožavati razne bakterije na upražnjenom mestu.
Mislim da trebate uzeti preprate za povratak normalne flore, a infekcije se leče samo ako imate znake upale, a ne ako su brisevi pozitivni!

Pozdrav Dr PeđaDj
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Prvo,hvala vam na brzom odgovoru.
Sto se tice ciste,iskreno ni ja nisam najbolje shvatila u otpusnoj listi pise da je koagulisana kapsula, izvrsena cystoctomia i uklonjene priraslice i da mi je navodno zariste duboko i da doktorka nije htela da mi osteti jajnik,zgog toga sto jos nisam radjala.
Nisam Vas samo najbolje shvatila,ako nemam tegobe,da ne koristim antibiotike?Nego da povratim floru?A da li to znaci da ce klebsiela nestati?
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Helou :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Da bih vam odgovorio morate navesti gde je klebsiela u cervikalnom ili vaginalnom brisu i u kojoj koncentraciji tzv. signifikantnom broju?

Helou Dr PeđaDj
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Re: klebssiela-za doktore

Post od dannina »

Moj problem traje otprilike 6 meseci, a to je klebssiela u cervikalnom brisu.
Nikad mi nije pisao broj na nalazu,samo sta je pronadjeno.A vaginalni bris je uvek bio u redu
Pozdrav :)
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

:)
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

8)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga dannina

Ne odgovaram vam, jer sam smatrao da sam vam već odgovorio.
Da probam ponovo?

Ima više vrsta klebsiela: Klebsiella spp. Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae itd.
Jedna vrsta klebsiele izaziva Donovanosisa to je Klebsiella granulomatis
I kod žene i muškarca izaziva genitalni ulkus (cervikalnu leziju), nisam uočio da ste spominjali tako nešto, morate tačno napisati koji specijes je klebsiela kod vas?

Pozdrav Dr PeđaDj
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Izvinjavam se,ako se nismo razumeli.Jedino sto mi pise na nalazu i sto mi je uvek pisalo je klebsiela.Mozda oni time misle na Klebsielu spp,ne bih znala...A da li znate,gde bih mogla da uradim bris,na kome cu imati sve podatke i broj i vrstu kelbsiele?
Pozdrav
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

AJDE DA PODIGNEM MALO TEMU JER I JA IMAM OVU BAKTERIJU ,PO DRUGI PUT OVE GOD.INAČE JE RANIJE NISAM IMALA,I UOPŠTE MI NIJE JASNO ODKUD MI , NISAM PILA ANTIBIOTIKE,DR KAŽE PA IMA JE SVUDA,MOŽDA SAM JE UNELA HRANOM... :o :o :o :o
KAŽE DA ODRŽAVAM HIGIJENU........ :o :o I PREPISUJE ANTIBIOTIKE , I UVEK ISTE VAGINALETE,POLIGYNAX,DANAS NIJE HTEO NI DA SE POJAVI DA MI PREPIŠE LEK,POSLAO SESTRU
INAČE IMAM POJAČAN SEKRET PA SAM ZATO OTIŠLA
A ISTORIJA BOLESTI JE PODUŽA..RANICA,MOZAIK,PAPA 3,BIOPSIJA,LLETZ, NAKON KOJE JE SVE BILO OK DOK ON NIJE UTVRDIO DA U KANALU GRLIĆA IMA NEKIH ĆELIJA PA JE RADIO ECC,E OD TADA MI SE SVE POREMETILO,OPET SEKRET I STALNO BAKTER,IL KLEBSSIELA IL EŠERIHIJA,
ALI NA REZULT.BRISEVA JE SAMO ANTIBIOGRAM , NE PIŠE KOJA JE KLEBSS.NI U KOJOJ KOLIČINI!!!
OTKUD TA BAKTERIJA I KAKO JE SE REŠITI?
JA NEĆU PITI ANTIBIOT.VEĆ SAM NEO-PENOTRAN VAGINAL.KUPILA SAM ČAJ OD BRUSNICE,PA ĆU VIDETI,MALO PROPOLISA...
BILO BI LEPO DA NAS DR POSAVETUJE!!!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Poštovana Gđice
Klebsiella pripada tzv. koliformnim (enterobakterije) bakterijama, tj. porekla je iz creva.
Njihovo patološko razmnožavanje može biti uzrokovano na prvom mestu preteranom higijenom tj, česta vaginalna ispiranja koja mogu poremetiti pH i/ili vaginalnu floru.

Moguće je i "jatrogeno" unešena bakterija instrumentima pri intervenciji pogotovo ako je u pitanju na većinu antibiotika rezistentan soj bakterija.

To što je određena bakterija nađena u brisu ne znači ništa ukoliko ne postoje znaci infekcije, a to su crvenilo, otok i pojačana sekrecija-gnojenje.

Pozdrav DrPeđaDJ
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

Hvala Vam Dr Pedja,ja sve ovo pišem jer mi je frka da od stalno pojačanog sekreta i tih bakterija ne dobijem opet neku promenu na grliću,inače sam išla posle lletz stalno na kontrole ,papa i kolposk.na 6 meseci,pa i češće,kad je nakon jedne od tih dr utvrdio da treba da uradi ecc,iako se sekret nakon lletz baš regulisao,pa odjednom opet pojačan,ali ovog puta uz peckanje,koje ranije nikad nisam imala.
Zato sam besna,jer sumnjam da se poremetilo nakon te intervencije.
Vaginalana ispiranja koristim retko,a pijem Lactogyin od kako je prvi put nađena ta bakterija,mada su prošlog meseca svi brisevi bili negativni.
Prepisan mi je bactrim,dve kutije i neo-penotran vaginalete
Molim Vas za savet kako da dodatno poboljšam svoje zdravlje,tj.vaginal.floru jer se definitivno opet poremetila.
A imam i jedno pitanje:da li, i koliko je moguće da postojanje bakterija,(mislim na patološki povećan broj) utiče na to da papa nalaz bude 3 grupa? jer je taj nalaz,u stvari nalaz 2/3 ,uticao na dr odluku da uradi ecc?
Znam da se ne plače nad prosutim mlekom,ali ja moram da znam za ubuduće,jer sam ono što je neko trebao da me preventivno posavetuje ja naučila na greškama,uslovno rečeno.
Obzirom da idem kod privatnog ginek.sve to košta....
Mnogo vam hvala unapred!!
Odgovori