Beba mi lezi u karlicnom polozaju (guzom na dole) i to skoro celu trudnocu . Doktorka me je (posto lezim u bolnici vec pet nedelja - sad sam 34 nedelja, zbog rizika od prevremenog porodjaja - grlic samo 5 mm)pitala na koji nacin zelim da se porodim. Ona mi savetuje s obzirom da sam imala operaciju na tankom crevu (mada ne vidim vezu izmedju te operacije koja je bila pre 4 godine i porodjaja) da se opredelim za prirodan porodjaj, jer je navodno kod mene zbog te ranije operacije veci rizik kod carskog reza. Ovo je jedina klinika u gradu gde neko uopste hoce da proba da uradi obican porodjaj kod takvog polozaja ploda. Pretpostavljam da ostali nece to da rade s nekim razlogom....
Ja sam u dilemi. Zasto moja prethodna operacija povecava rizik kod carskog reza? Rez na stomaku je odavno zarastao i iako je uspravan citala sam da carski rez ne mora da se radi u istom smeru kao i rez na samom stomaku. Koliko je karlican porodjaj normalnim putem rizican za bebu i mene? Da li treba da insistiram na carskom rezu (jer ovde u Nemackoj mogu da trazim carski rez ako tako zelim).
Ostaje mi samo da se nadam da ce se beba okrenuti pre nego sto odluci da izadje napolje, jer mi sve ovo u ovom trenutku izgleda komplikovano i dosta rizicno....
Sta lekari na ovom forumu predlazu?
Karlicni polozaj carski ili prirodni porodjaj?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pa ja licno bih se da je beba u normalnom polazaju ( i jos se nadam da ce tako i biti) bez problema opredelila za prirodni porodjaj. Medjutim sto se karlicnog tice iscitala sam u mnogim knjigama da to nije bas najsrecnije resenje. Moja majka se tako poradjala i iako ne spada u zene koje su plasljive i vole da preuvelicavaju svoje dozivljaje sa porodjaja, kaze da joj je bilo strasno i da umalo nisu i ona i beba umrle. Pritom su je dole skroz isekli i kaze da je dugo posle imala problema i bolova na tom mestu. Mozda se druge zene porode sa bebom u karlicnom polozaju lako, ali mene je bas strah. Ono sto me ustvari najvise interesuje je kako to moja prethodna operacija utice na povecanje rizika kod carskog reza?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Ej, ženo ni u 9-ti nisu ušla.
Kod prvorotki se obično beba spusti glavicom na dole u 36 nedelji a kod višerotki oko 39.
Beba je još mala, kad joj postane tesno okrenuće se verovatno.
Imaš još 6 nedelja.
Leži i odmaraj obzirom da postoji rizik od prevremenog bar do 37 nedelje, od tad je beba potpuno spremna za ovaj svet bez stavljanja u inkubator.
Kod prvorotki se obično beba spusti glavicom na dole u 36 nedelji a kod višerotki oko 39.
Beba je još mala, kad joj postane tesno okrenuće se verovatno.
Imaš još 6 nedelja.
Leži i odmaraj obzirom da postoji rizik od prevremenog bar do 37 nedelje, od tad je beba potpuno spremna za ovaj svet bez stavljanja u inkubator.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Pa znam da nisam jos usla u 9 mesec, ali kod mene je grlic 5mm i postoji mogucnost da se porodim bilo koji dan. I u bolnici gde sam lezala od 29 do 34 nedelje su bili zbog toga u pripravnosti. Mislim da nije lose to sto razmisljam unapred. Najgore bi bilo da porodjaj pocne a ja ne znam sta cu. Ovako ako se beba okrene nemam brige, ali ako porodjaj nastupi ovih dana dok je ona jos naopacke volela bih da znam sta i kako.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 12:34 pm
Pa mozda ne bi bilo lose da popricas jos sa nekim lekarom. Da cujes sto se kaze jos i drugo misljenje, pa da onda ako se beba ne okrene odlucis sta ces i kako ces. Ja licno sam protivnik carskog reza ali isto tako sam bila i svedok kada se moja komsinica tako porodila. Lekari su bili vrlo grubi, nju su raseckali a bebu su vukli za nozice, pa je posle puno vremena proslo dok su ih vratili u pravo stanje. Tako da u ovom slucaju ne mogu da ti kazem bas 100% probaj prirodan porodjaj, ali mogu da ti kazem imaj vere da ce se beba mozda ipak okrenuti....
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Koliko sam uspela da shvatim od lekara sto se tice karlicnog porodjaja naime po pucanju vodenjaka kod 85% trudnica karlicna kost se malo spusti i da nije problem vaginalnog porodjaja kod karlicno postavljenog ploda da prilikom porodjaja beba izadje,svaki dobar akuser tacno proceni pod kojim uglom izvlaci bebu nego problem je da se pupcana vrpca ne zakaci o karlicnu kost.Nadam se da sam dobro razumela a ako nisam nadam se da ce me neko ispraviti.Sve najbolje!!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 1:04 pm
Ja sam pre četiri godine rodila jednu presltku devojčicu karlično. To je bilo grozno iskustvo. Ne bih da detaljišem, ali da je teško, teško je... sada sam opet u drugom stanju, sedmi mesec, i opet mi beba leži karlično. Uvek postoji šansa da se okrene, ali ja ne verujem u to... vrlo teško...
Ono što i mene zanima je da li mogu da insistiram na carskom rezu, jer ako i u devetom mesecu bude ovako, ne bih da ponovo prolazim kroz sve ono....
Ono što i mene zanima je da li mogu da insistiram na carskom rezu, jer ako i u devetom mesecu bude ovako, ne bih da ponovo prolazim kroz sve ono....
-
- Stalni član
- Kontakt:
Draga Staso, ja zivim u Nemackoj i ovde imam mogucnost da insistiram na carskom rezu. Ne znam kako je u Srbiji. Meni su lekari vec zakazali carski, ali iskreno ja se negde potajno nadam da ce se beba jos okrenuti. Mojoj drugarici koja je sad 41 nedelja se beba okrenula na kraju 38 me, pa ne gubim nadu. Ali s obzirom da mi je skroz skracen grlic materice pitanje je da li cu imati jos puno vremena na raspolaganju i da li ce beba u tom vremenu koje joj preostaje hteti da se okrene.