Kardioloski skrining - Fetalna ehokardiografija. POmoc!!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
goga777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 12:45 pm

Kardioloski skrining - Fetalna ehokardiografija. POmoc!!!

Post od goga777 »

Zdravo svima!

Procitala sam sad od ObGyn komentar i savet za nepotrebne ultrazvucne preglede koje mnogi doktori propisuju samo da ti uzmu pare.

Meni je moj doktor za sledeci pregled ''preporucio'' detaljni kardioloski skrining. Pretpostavljam da se radi o fetalnom ehokardiogramu. Do sada je sve bilo u redu sa bebom, sad sam u 18 nedelji i nije mi jasno dali je taj test dio rutinskog pregleda nakon 20. nedelje (tad cu biti 23. nedelje) ili je nepotreban. Ako je mislio da ce se preko toga videti neke srcane anomalije zasto mi to nije rekao? Inace u porodici ni mojoj ni od supruga nema nikakvih anomalija.Sta da radim? Dali da odbijem taj dodatni ultrazvucni pregled (inace od pocetka trudnoce svaki mesec idem na ultrazvuk i sve placam privatno)?

Pustio mi je i srce od bebe, kucalo je brze od mojeg sto je i normalno, ne vidim razloga zasto da idem na ovaj test. Sto mi savetujete?
Muskic dolazi 4.11.2006.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Da li Vi imate ikakve komplikacije u trudnoci kao sto je Diabetes Mellitus ? da li ste imali Vi srcane anomalije ili Vas suprug ?
Ako toga nema u istoriji a UZ fetalne anatomije izmedju 18-20 nedjelja gestacije je normalan, svako suvisno ispitivanje je nepotrebno, osim da se dr pomogne da zaradi neki euro iz Vaseg dzepa.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
goga777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 12:45 pm

Post od goga777 »

Do sada je uraden jedan krvni nalaz, nalaz urina i krvna grupa. Svi nalazi su bili normalni. Ni ja ni suprug nemamo niti dijabetes, niti se kod mene sumnja u dijabetes (verujem da bi se to videlo preko nalaza) niti kardio probleme.

MIslim da cu se dobro pripremit sledeci put i dobro ga ispitat zasto smatra da mi treba ovaj pregled, dali je vidio da nesto nije u redu i ako ne da bi ja ako je moguce preskocila taj test.

Nadam se da se necu usprpati. hehe. Puno hvala!
Muskic dolazi 4.11.2006.
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Draga Gogo,
iz iskustva znam da nasi doktori koriste razne veoma robusne nazive za pojedine preglede. Npr. ekspertni ultrazvuk... ili ginekoloski ehokardiografski nalaz (sto meni pise na svakom UZ nalazu) ili cak kad jedan dr. posumnja da nesto nije uredu posalje te na "konzilijum za kogenitalne malformacije", pa svaki put kad odes na kontrolu, iako je sve uredu, pise ti taj naziv. Da se istraumiras! Ne brini, ako je do sada bilo sve uredu verovatno je samo stvar termina kako ce se definisati neki pregled. :wink:
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

e da posebno su dobri izrazi kad ides privatno, svaki novi izraz evric vise :D
jesam grozna, sta da radim, ovde sam procitala svasta i dozivela svasta pa mogu i da napisem :D
double trouble is my life
Odgovori