Karcinom materice - pomoc!!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bobanbmw318i
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 28, 2006 12:13 pm

Karcinom materice - pomoc!!!

Post od bobanbmw318i »

Operisana sam pre mesec dana kada mi je izvadjena materica i jajnici.
Ovu operaciju uradio je Dr. Dusan Stanojevic, VAGINALNO.
Histopatoloska dijagnoza: Adeno Ca endometrii invasivum G1 N1 do 50% miometrijuma. Ostalo b.o.
Odluka konzilijuma od 29.12. je zracna terapija u trajanju od mesec dana (+ cetiri unutrasnja zracenja). Odluka o ovako velikom zracenju obrazlozena je time sto je operacija umesto rezom (koji se iskljucivo radi kada je kancer u pitanju) ova operacija radjena vaginalno, jer je histopatoloski nalaz pre operacije (sa kiretaze na VMA) pokazivao hyperplasio endometrii atipica (sto nije ukazivalo na maligno oboljenje)

Medjutim Dr.Dusan Stanojevic koji me je operisao tvrdi da mi zracenje uopste nije potrebno, s'obzirom na N1 G1 do 50% bez obzira sto je operacija radjena vaginalno.

S'obzirom da Dr. Dusan stanojevic vazi za vrhunskog strucnjaka imam sledeca pitanja:

1. Koga da poslusam
2. Cula sam da su ova zracenja mnogo stetna prvenstveno za debelo crevo i besiku, jer ostavljaju trajne posledice. Koliko je to tacno, i dali necim posledice mogu da se ublaze?
3. Dali postoje dijagnosticke metode i koje na osnovu kojih ja mogu sa velikom sigurnoscu utvrditi dali imam ili nemam malignih celija (koje su zbog pogresnog tipa operacije "vaginalne" mogle dospeti iz zarazene sada izvadjene materice u druge strukture organizma.) pa samim tim i dali su mi definitivno potrebna zracenja.

Unapred zahvalna na svim odgovorima.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Osim operacije niste nista drugo napisali...godine starosti, prisutni moguci faktori rizika za karcinom materice kao sto npr. prekomjerna tezina, uzimanje estrogena bez progesterona, ili HRT ( hormon replacement therapy ), uzimanje tamoxifena ( hemoterapeutika protiv recidiva karcinoma dojke), porodicna istorija pozitivna na karcinom jajnika, materice, jajovoda, debelog crijeva, et cetera...pretpostavljam da ste imali vaginalne porodjaje prije sto je omogucilo vaginalni pristup histerektomiji.

Ovo nije izolovan slucaj u praksi, da se na kiretazi dobije jedan patohistoloski nalaz, a patohistologija kompletnog preparata ( materice i jajnika ) pokaze drugi, u Vasem slucaju vrsta karcinoma i histoloski gradus, kao i stadijum oboljenja svrstava Vas u pacijente sa INTERMEDIJARNIM karcinomom ( Stage 1B Gradus 1 adenokarcinoma uterusa ). Oko terapije povodom ovakve dg i patohistoloskog nalaza, pristup jeste kontraverzan, jedni se zalazu za adjuvantnu terapiju zracenjem a drugi su protiv nje ! Istrazivanje na ovu temu je obavljeno u 2003. godini u Engleskoj i ono sto se pokazalo nakon 5 godina pracenja ovih pacijentkinja u kojoj je jedna grupa lijecena samo hirurski kao Vi, a druga poslije operacije primila i dodatnu zracnu terapiju, jeste slijedece:
- % 5- godisnjeg prezivljavanja pacijenata se nije razlikovao izmedju dvije grupe !
- % recidiva bolesti ( koji se obicno desava na zidovima vagine odakle je odrezan cerviks ( grlic ) materice, je bio veci u grupi pacijentkinja koje nisu bile zracene, od onih koje nisu.
- Zracenje kao sto ste culi ima mnogo stetnih posljedica od promjena na kozi regije koja se zraci, do promjena na crijevima ( hronicna dijareja, nekad i krvava, tenezmi= bolne defekacije ), promjene strukture tkiva u zdjelici koja zapravo gubi normalnu arhitekturu a cesto i funkciju, ali se mnoge zene isto tako dobro oporave sto zavisi od doza zracenja, duzine zdracenja, godina pacijentkinje, ostalih prisutnih zdravstvenih problema, pusenje, alkohol...itd.

Kad mi kao opsti ginekolozi ( sto je i kolega Stanojevic cije hirurske vjestine jako cijenim, ako se nije promijenio ) imamo ovakve pacijente, onda se pacijent salje na konsultaciju sa radioloskim onkologom i ginekoloskim onkologom !!! i to su dva subspecijalista koji treba da Vam izloze svoje stavove sa preciznim objasnjenjima 'za' i 'protiv', a Vi na kraju odlucite sta da radite, jer je u pitanju VAS zivot !

Ono sto je potrebno uraditi u svakom slucaju, jesu REDOVNE KONTROLE najbolje kao sto rekoh kod ginekoloskom onkologa !!! ( takva sub specijalizacije kao ni ostale u ginekologiji ne postoje u nasim bivsim zemljama ) ali postoje ljudi koji se bave ginekoloskom onkologijom vise nego drugi !!! ( jedna od vrlo cestitih i uvazenih jeste Dr. Vesna Kesic sa GAKa, ne znam ko taj posao radi u Narodnom frontu ?). Kontrole se obavljaju prve 2 godine svaka 3 mjeseca, a slijece 3 godine svakih 6 mjeseci, ... i to svaki put ginekoloski pregled, odredjivanja Papa nalaza, sa slijepog zavrsetka vagine, pregled u spekulima, pregled abdomena, i dodatne pretrage ako za to postoji klinicki razlog !

Ono sto se meni licno ne dopada kod zracenja u ovim situacijama, jeste sto kad jednom potrosite tu opciju, vise je ne mozete ponoviti !!! dakle, moj pristup bi bio da pratim pacijentkinju redovnim kontrolama i ako se uoci bilo kakav simptom recidiva bolesti, onda koristiti zdracenje ! ali to je moj stav, treba da saslusate i ostale.

dakle pregled i razgovor sa ginekoloskim onkologom i radioloskim onkologom ! treba da Vam pomogne da donesete odluku.

Srecno Vam bilo u svakom slucaju i dobro zdravlje !!!
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori