Pre 5 meseci ustanovljena mi je candida albicanis i imala sam terapiju sa Canestenom (3 vaginalete i gel) i ginekolog je rekoa da nakon terapije ne treba kontrola!Da napomenem da regularno vodim higijenu ali imam stres,nemam dijabetis i nisam pila antibiotike.Sa partnerom uglavno preko kondoma ali i uz cesto koriscenje vazelina (da li je on mozda poremetio vaginalnu floru).Znaci 5 mesci nakon te terapije ja sam na svoju ruku otisla opet kod ginekologa,gde je pod mikroskopom video da je kandida opet prisutna,pa me pitao da li zelim terapiju ili ne?!Naravno da sma rekla da zelim i na moju inicijativu mi je sada prepisao Nistatin (kremu i 3x2 vaginalete) i opet rekao da NE TREBA kontrola!
Uz put partner ima problema sa nekim suvim hronicnim kasljem vec 4 meseca unazad i rekli su da su mu pluca cista ali da ima poremecaj zeludacne kiseline (pri tome mu nisu istu kiselinu ispitivali).
Kazite mi da li mozda ove dve pojave imaju veze?
I molim vas kazite mi kada nakon ove terapije da dem opet na kontrolu?Ja zelim da se resim kandide a ne da cekam neke opasnije simptome!
kandida,canesten pa nistatin.Kontrola?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: kandida,canesten pa nistatin.Kontrola?
Vizuelno dijagnostikovanje kandide je diskutabilno. Svakako treba uraditi vaginalni i cervikalni bris i dokazati ekzaktbo mikrobioloski prisustvo ili odsustvo kandide. kod partnera treba pogledati slajm ("sputum"), odnosno i tu uraditi analizu na bakterije i gljivice.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm
Re: kandida,canesten pa nistatin.Kontrola?
Da dodam samo:
i prvi put kada mi je otkriveno ,nalazima iz laboratorije da imam kandidu i kada mi je prepisala Canesten ja nisam imala nikakve lose simptome,znaci samo sam otisla na redovni godisnju kontrolu.Znaci niti sekret,niti svrab itd.Onda sam koristila taj Canesten,znaci i nakon njega tj pre ove kontrole (koju sam sama inicirale,jer mi je doktorka rekla da nakon terapije NE treba kontrola) nisam imala te lose simptome.
I sad je ona uzela pogledla na licu mesta pod mikroskopom i rekla da imam jos,ali da "niko ne radi takve ceste kontrole kao ja i da moze da mi da lekove ako ja to zelim a da mogu i da zivim sa time i cekam redovnu kontrolu u junu sledece godine".
Ja nemam komentara na ovo!
Sad koristim kremu Nistatina i vaginalete (2 manje odjednom,ali vrlo su nekomforne i bolne za stavljanje i cak se i ne otope do jutra).
Da dodam,mada nije ni bitno,cela stvar se desava ovde u Nemackoj,"nemacka medicina je najbolja..."
i prvi put kada mi je otkriveno ,nalazima iz laboratorije da imam kandidu i kada mi je prepisala Canesten ja nisam imala nikakve lose simptome,znaci samo sam otisla na redovni godisnju kontrolu.Znaci niti sekret,niti svrab itd.Onda sam koristila taj Canesten,znaci i nakon njega tj pre ove kontrole (koju sam sama inicirale,jer mi je doktorka rekla da nakon terapije NE treba kontrola) nisam imala te lose simptome.
I sad je ona uzela pogledla na licu mesta pod mikroskopom i rekla da imam jos,ali da "niko ne radi takve ceste kontrole kao ja i da moze da mi da lekove ako ja to zelim a da mogu i da zivim sa time i cekam redovnu kontrolu u junu sledece godine".
Ja nemam komentara na ovo!
Sad koristim kremu Nistatina i vaginalete (2 manje odjednom,ali vrlo su nekomforne i bolne za stavljanje i cak se i ne otope do jutra).
Da dodam,mada nije ni bitno,cela stvar se desava ovde u Nemackoj,"nemacka medicina je najbolja..."