Kako provedete vrijeme u posjeti kod ginekologa ?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kako provedete vrijeme u posjeti kod ginekologa ?

Post od obgyn »

Vec poprilicno vremena dolazim na ovaj forum, i ono sto mi zaista predstavlja veliki upitnik, jeste kako provedete vrijeme sa svojim ginekologom u redovnoj rutinskoj posjeti ?

Napisacu Vam kako funkcionise moj ofice ukratko...
Ovdje je reklamiranje ginekologa i akusera zabranjeno, a i ne treba Vam jer ste zbog shortage of physicians ( nedostatka ljekara ) uvijek prezauzeti. Pozite priva moja sekretarica, i sestra, a isto tako dobijamo uputnice faksirane od strane family doctors. Trijazu vrsi medicinska sestra i seskretarica koja je zavrsila skolu 'medical office management'. Faksove provjeravamo med.sestra i ja kada za to imam vremena.

Obicno se pacijentkinje najavljuju najmanje mjesec dana unaprijed, a ako je redovna kontrola i nekoliko mjeseci unaprijed. Ako je nesto hitno, obavezni smo da vidimo pacijente odmah ako krvare, imaju bolove u abdomenu, krvarenje u toku trudnoce, et cetera...

Kad moji pacijenti dodju na pregled....prvo provedem vrijeme sa njim uzimajuci istoriju, ako ih ne poznajem od ranije, ako imam vec sve napisano u kartonu, onda obratim paznju na nove tegobe....izlazim van ambulante....pacijentkinju ostavljam samu, ona se presvlaci, legne na ginekoloski sto i pokrije sterilnim blanketom. Ja ulazim ponovo sa kucanjem, uradim pregled, pricam sa pacijentkinjom u toku pregleda, i kad zavrsim ono sto treba, izadjem van, ona se obuce, vratim se nazad da napisem nalaz, a onda ona ima vremena da pita sve sto je zanima !!! kakvi su nalazi ? rezultati pregleda ? ako ima neki problem i treba operaciju, kakvi su rizici od iste, benefits, i alternative lijecenja,...a vjerujete mi da mnoge zene doneseu listu pitanja na koja sam ja obavezna da odgovorim....tek onda odlaze iz ordinacije...bezbroj puta me zovu i pitaju ako su nesto zaboravile...ili posalju mail, ako ga koriste.

Kakvo je Vase iskustvo ? kako Vi komunicirate sa Vasim ginekologom ? Izgleda da ste u nekom stresu u posjetim ginekoloskoj ordinacijji, platite za to i onda izadjete bez ikakve pomocne informacije...nemoguce je da sve kolege ne razgovaraju sa pacijentima...gdje je odgovornost pacijenta o neinformisanosti ? nezahtijevanju odgovora na pitanja ? napustanja ordinacije u potpunoj zbunjenosti i strahu,...i tek kad dodjete kuci....idete na internet i trazite odgovore ili zovete prijateljicu da pitate za savjet ?
U cemu je problem lose komunikacije izmedju Vas kao pacijenta i Vaseg ginekologa ?

Kako da se to popravi ?

Jedno istrazivanje je pokazalo da pacijent zapamti samo 30% od onog sto mu je doktor objasnio, a kada cuje rijec KANCER, nije u stanju da zapamti niti jednu rijec !
Pozdrav,
ObGyn
tortica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 7:30 am

Post od tortica »

To poprilicno slicno izgleda i ovde izuzev ulazenja i izlazenja ginekologa dok se pacijentkinja presvlaci, pokriva i leze na sto. Licno, ne volim da mi prica dok sam na stolu, jer u toj pozi u kojoj me pregled nekad i zaboli tesko mogu da zapamtim sta mi dr kaze. Vise volim da mi sve saopsti posle, kada i ja nastupam sa listom zapisanih pitanja sa sve prostorom za odgovore dr-a.

Ako dozvolite dobronameran komentar...
Inace mi ne zvuci bas pimamljivo to sto pricate o nedostatku lekara i cekanju na pregled kod ginekologa. Isto tako mi nije jasno zasto samo 3 uz pregleda u trudnoci? Nije stetno, pred krej moze da proceni kilazu i velicinu bebe, te da to uporedi sa karlicnim merama, sto je korisno. A i tokom cele trudnoce je najlakse na taj nacin proveriti napredovanje bebe i uociti ako nesto eventualno nije u redu.

Poznajem nekoliko ovdasnjih ljudi koji kao i vi zive vec duze u Kanadi, i oni vole da ubacuju engleske reci u recenice, nije mi jasno zasto.

Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Idem privatno i u DZ na redovne kontrole na 6 meseci, znaci, jednom privatno, a nakon 6 meseci u DZ.

Kada idem privatno, ako je neka "frka", pozovem je i primi me u roku od 2-3 sata najkasnije, kako bi mi uzela briseve (na brzaka) izmedju pacijentkinja, da ne bi remetila vec zakazane,a onda se dogovorimo da dodjem do ordinacije nakon radnog vremena, kad vise nema pacijenata. A ako je redovan pregled, zakaze najkasnije u roku od 2 dana od dana kada je pozovem.

Inace, prvo razgovaramo o tegobama, desavanjima, mojim planovima za potomstvo (posto me vec "ganja" godinama za to :oops: ), prethodnim menstruacijama, njihovim eventualnim odstupanjima, ucestalosti odnosa i sl.
Nakon toga prelazimo u ordinaciju, ona stavlja cist papir na sto, pere ruke, priprema sta joj sve treba za pregled....
Za vremem pregleda komentarise u kakvom mi je stanju ranica na grlicu, da li ima nekih promena, sekreta......

Nakon pregleda opet sve sta treba zapise, nacrta, objasni mi, kaze mi za koliko ce biti rezultati (VS sutradan, a papa za 2-3 dana), pitam sta me zanima, koliko je opasno i sl. ali kako je gore navedeno, ja NIKADA
:cry: :oops: NISTA NE ZAPAMTIM (ali to ne samo kod gin nego i inace) i uvek izadjem sa milion nedoumica, koje razresim kada mi javi rezultate, kada se dodatno dogovaramo oko eventualne terapije ako je potrebna i dogovora za kontrolu.

U DZ je totalno druga prica, jer za razliku od ovog pregleda privatno, koji traje oko sat vremena, nekada i duze u zavisnosti od price, u DZ se SVE to isto odigra za 5-10 min. Znaci i bris i papa i kolposkopija i prica i pregled dojki (ako predlozim), moje skidanje i oblacenje, njeno upisivanje u karton, sve to traje max 15 min. Ako nesto i pitam dobijem odgovor da je velika guzva i da dodjem za desetak dana po rezultat VS, pa ce mi reci koju terapiju da koristim, a papa je gotov za oko 20-30 dana.
Inace, da bih stigla da zavrsim pregled do kraja smene (13.00), treba da budem u DZ izmedju 6 i pola 7 ujutru, a i tada je vec ogromna guzva. Nekada se desi da ne stignem na red, pa dodjem sledeceg dana, jos ranije.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

A gde to vi idete kod tog ' idealnog ' ginekologa? I sto onda ne idete kog njega i na porodaj u tu istu privatnu ordinaciju, ili na bilo koju drugu iole ozbiljnu intervenciju.
P.S. Ako je pregled redovan i ako je sve u redu vise od 15 min. i nije potrebno posvetiti pacijentu, jer bi onda rad jednog lekara u toku dnevnog radnog vremena bio totalno neefikasan!!!
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Dragana Petrovic napisao:A gde to vi idete kod tog ' idealnog ' ginekologa? I sto onda ne idete kog njega i na porodaj u tu istu privatnu ordinaciju, ili na bilo koju drugu iole ozbiljnu intervenciju.
P.S. Ako je pregled redovan i ako je sve u redu vise od 15 min. i nije potrebno posvetiti pacijentu, jer bi onda rad jednog lekara u toku dnevnog radnog vremena bio totalno neefikasan!!!

O cemu ti to??!! :o
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Ja bih se skoro u svemu složila sa Torticom.

Taj ''ritual''ulazak lekara.......izlazak lekara.....lista pitanja.Pa to može kod pojedinih privatnika,ipak državni D.Z. da tako nešto priušti ,pa malo mi zvuči bajkovito. Ja sam jedino nezadovoljna time što moram da čekam malo duže u D.Z. ako ne dodjem ujutru da se prijavim.A ostalo mi je skroz ok.Imamo i mi sterilne papire,moj ginekolog je jako posvećen kolika god joj gužva bila ,i ne treba joj više od 15 minuta -samo za pregled.PO meni je to sasvim uredu.Ako hoću veći ''ugodjaj'' pa i kafu da popijem odem u privatnu kliniku (naravno samo proverenu-jer sad svi otvaraju ordinacije).
Sve u svemu ja sam jako zadovoljna,i nemam nikakvih kritika. :wink:
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Slazem se sa Minjab. I u pismu sam se ogradila da ima casnih izuzetaka, kao sto ih i ima! Ali celokupno stanje ipak jeste haoticni, i to morate priznati, pa procitajte forum o vestajckoj oplodnji i sva ce Vam biti jasno!!!
Majo, mislila sam na to sto se u privatnim ordinacijama radi vrlo malo intervencija, uglavnom samo dojagnostika, odnosno, dok je sve ok ili nije nista ozbiljno moze, a ako nesto krene po zlu onda bolnica!!!
I jos jednom, ovde smo krenuli od ginekologije, ali slicna je slika svuda, i u svim drugim odlastima, a znate ne mogu svi pacijenti stici do pomenutih gore ili ne pomenutih casnih lekara i zaljubljenika u medicinu, koji postuju coveka i njegov zivot!!!!
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Ah taj svet, ''zapad'' ........pa tamo je ako nemaš pare crkni .A ako imaš slušaće te do mile volje, zato me i nerviraju ovakve teme.Ko kod nas ima pare ni lekari(pošteni),a i jadni pacijenti.Ali svi mislimo da je tamo negde bolje.....pa jeste al za pare. :evil:
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Surovo , ali istinito. Jednostavno uspesni ljudi koji su dobri u svom poslu su takode i dobro placeni, i to je jednostavno tako. Odnosno ako neko to nije, pa takode je jednostavan odgovor zasto to nije, zato sto nije dovoljno dobar. Isto je to i uadvokaturi , menadzerstvu , gde god, za uspesnim ljudima se svi otimaju i cena skace, a ovi drugi...
A u medicini je to valjda, dobar glas se daleko cuje a zao jos dalje.
Cela ova diskusija je izgubila smisao, koji je po meni bio da se medusobno savetujemo, i objasnimo ljudima sta je njihovo pravo, i gde i kako da dodu do dobrog lekara, a eto, zavrsilo se kao politicka debata, gde je bolje, ko je bolji. Ipak , nismo mi dzabe jedna od najnerazvijenijih zemalja, ili makar zemlja sa najvecom stagnacijom u poslednjih 15-tak godina,!!!!???? A kome je prilicno dobro u ovom ovakvom sistemu i drusrvu, pa sta reci, blago tom, prihvatio je pravila igre!!!
ANA011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 03, 2006 2:14 pm

Post od ANA011 »

Draga doktorka,

pre nekoliko dana ste mi mnogo pomogli Vasim ekspresnim odgovorom i pre svega psihickim mirom, u vezi sa mojim pitanjem serklaz ili ne, pa cu i ja sada pokusati da Vama pomognem svojim iskustvom.

Stanje u domovima zdravlja je prilicno lose, pre svega zbog ocajne organizacije i katastrofalne higijene. Kao sto Vam je Minjab napisala obicno morate da odete tamo ranom zorom da biste u toku dana dosli na red, zdravstvenu knjizicu predajete sestri na salteru i onda cekate da vas prozovu. Mada vidim da su sada neki domovi zdravlja poceli da uvode zakazivanja telefonom, pa cak i deljenje brojeva, ali to za trudnice ne vazi, jer one, bar u mom DZ ne zakazuju, nego imaju odredjeni dan u nedelji za trudnice i tada doaze i cekaju red, kao sto je gore objasnjeno. To nije bas najudobnije, jer su u cekaonici postavljene drvene klupice bez naslona, a ponekad moramo da cekamo i po dva sata. Najveca srecnica je ona koja uhvati klupicu pored zida, jer bar malo moze da se nasloni i odmori kicmu. Kada kod rutinske kontrole (za netrudnice) udjete unutra idete iza paravana da se skinete, i tamo imate neke grozne plasticne braon papuce (mislim da su to borosane)koje morate da obujete, tako da se ja trudim da imam ili rezervne carape ili da leti dodjem u svojim japankama, sta cu gadim se tudjih gljivica. Moji rutinski pregledi su uvek trajali veoma kratko, jer nikada nisam imala bas nikakvih problema, hvala Bogu, cak ni sekret. Evo i kada sam uradila testove pocetkom trudnoce PAPA i sekret su mi bili druga grupa. Sada kada sam ostala trudna, morala sam po zakonu to da prijavim u DZ, cak iako idem na kontrole privatno, a doktorka u DZ samo prepisuje izvestaje koje mi daje privatni doktor, samo mi je na samom pocetku uradila ginekoloski pregled (rucni), pretpostavljam da bude sigurna da sam stvarno trudna.

U 11-oj nedelji sam imala blago krvarenje kasno uvece, pa sam premrla od straha i sa suprugom odmah otisla u bolnicu, akusersku, koja radi non-stop, gde u svako doba dana i noci dolaze zene sa trudovima. Bila je ponoc i mi ulazimo unutra gde nema nigde nikoga od zaposlenih, samo neki covek sedi u cekaonici i on nam je rekao da je njegova devojka u jednoj ambulanti, pa kada izadje tu treba da udjemo. Ja kada sam usla shavatila sam da je ta sirotica pre mene bas krvarila, sve je na podu ostao krvav trag za njom, a kada sam se skinula videla sam da na mom ulosku stoji samo jedna mini braonkasta flekica, sto sam odmah i rekla doktoru, na sta se in iz petnih zila izdrao na mene sto sam onda upste dolazila. Ne izmisljam sve ovo, kunem se. Onda sam ja na to izdrndano odgovorila da ja stvarno nisam mogla da procenim da li ce moje krvarenje prestati ili cu se pred zoru probuditi u lokvi krvi, pa je on ipak prihvatio da me pregleda. Onda je dosao momenat da legnem na sto, ali se ispod stola i dalje nalazio lavor pun krvi od prethodne pacijentkinje, a kroz papir, koji je bio zamenjen proslo je par kapljica krvi, pa sam ih zamolila da to obrisu, sto je sestra stvarno krajnje ljubazno i uradila. Stvarno sam sigurna da nigde na Zapadu ne moze da vam se desi da vas stave da sednete u tudju krv, Kao ni da se doktor dere na vas.

Slicna stvar sa nehigijenom mi se desila i kada sam isla da vadim krv u DZ. Usla sam u predvidjeni boks posle prethodne pacijentkinje, a sestra je brisala krvavu rukaicu vaticom natopljenom alkoholom! Kada sam shvatila da ona nema nameru da promeni rukavice, izasla sam i platila 15 evra u privanoj laboratoriji da mi urade analize.

Kod privatnika je ipak drugacije. Prvo sam isla kod onog sto mi je rekao da moram da imam serklaz, ako se secate od nedavno. On ima ordinaciju u svojoj privatnoj kuci i radi potpuno sam, bez sestre. Kod njega je ordinacija pristojna, ali nista posebno, a on je vrlo ljubazan i pricljiv, mada sam sada potpuno uverena da mu je znanje diskutabilno., mada sam kod njega otisla po preporuci velikog broja koleginica. Kod njega sam se zadrzavala u proseku oko sat vremena, sto je psiholoski super, jer sam na pocetku imal nenormalne mucnine i izgledalo je da me on najbolje razume. I moram da mu priznam da mi je davao odlicne savete u vezi sa ishranom, pa sam sada po prvi put u zivotu uspela da regulisem probavu. Ali je isto tako zaboravio da mi kaze da treba da pijem folan, smatra da su tripl i drugi testovi glupost, onda ono sa serklazom, pa sada me bas mnogo nervira.

Posle vaseg odgovora za serklaz otisla sam u privatnu ordinaciju gde sam nedelju dana ranije uradila i detaljni UZ, cisto da dobijem "second opinion" u vezi sa serklazom. Kod njh je sve ekstra cakum-pakum, ali su im i cene paprene. To je prava pravcijata mala klinika sa nekoliko ordinacija. Imaju pravu cekaonicu gde vas docekuje sestra iza pulta. Pre pregleda se skidate u posebnoj prostoriji i dobijate one hirurske platnene(papirne, mozda?) natikace za noge, preko kojih obuvate papuce (ovoga puta nisu borosane) i daju vam bade mantil, tako da mozete lepo da skinete sve sa sebe. Doktor je mlad i cinimi se da je bio na specijalizaciji negde u Londonu, pa ima prilicno savremena shvatanja i moram da naglasim da se njegovo misljenje po pitanju mog serklaza potpuno podudara sa Vasim. Doduse naglasio mi je da on ne moze da garantuje kakvo ce stanje mog grlica biti za dva meseca, ali da je, po njemu u ovom trenutku skroz O.K. I takodje me je, kao i Vi, pitao kako je onaj doktor uspeo da objasni da zna da je unutrasnje usce poustilo. Taj doktor nije preterano pricljiv, ali mislim da kaze sve sto treba i zaista odgovora na sva pitanja. Ja sam sasvim sigurna da cu tamo od samog pocetka voditi sledecu trudnocu. Radije cu se odreci novih cipela i platiti dobrog doktora.

Eto tako je to u Srbiji, u domovima zdravlja sigurno ima i dobrih lekara, ali oni zaista rade u groznim uslovima, a i privatnika ima svakakvih. Najgore od svega sto se za obavezno zdravstveno osiguranje (drzavno) svim zaposlenima, po zakonu, uzima 11,2% bruto zarade i jos isto toliko doprinosa uplati i firma gde radimo. To je zaista ogroman novac i meni samo nije jasno gde ide. A da ne spominjem sto bi posebna tema za raspravu mogli da budu mito i korupcija u domacem zdravstvu i , nazalost, ne samo zdravstvu. Ne mozete da zamislit dokle je to tek otislo.

I jos samo da dodam malu licnu stvar u vezi sa serklazom. Sa svim rezultatima (misljenja oba doktora) sam otisla u DZ, da ih predam doktorki, sto cinim redovno jednom mesecno. Onda se ona uspanicila za moje stanje i htela je odmah da me i ona pregleda, ali ja joj nisam dala, prosto ne znam da li tri uzastopna pregleda u roku od pet dana mogu da stete tom istom grlicu, ali rekla sam joj da se plasim da ce ga, na kraju, ako svi zivi gurnu prste sami otvoriti. Stvarno ne znam da li je tako nesto moguce, ali prosto nisam htela, pa mi je ona rekla da dodjem za nedelju dana, ali da mora da me pregleda. A kada sam joj rekla da ja ne bih serklaz, rekla mi je da to ne moze kako ja hocu i sta ja mislim... I sada mi je opet usadila crv sumnje, mada ja taj serklaz zaista NE ZELEM, ako mi ne treba, a stvarno ne verujem da mi ne treba. Posle me je smirila jedna rodjaka, koja je doduse pedijatar, ali valjda ipak nesto zna i rekla da su ovde doktori previse uplaseni i da je najverovatnije da meni serklaz ne treba, posebno ako se osecam dobro i nista me ne boli, a dodala je da ako ja slucajno pocnem i da se poradjam pre vremena, nema tog serklaza ili lekova koji bi to sprecili. Tako da je serklaz definitivno NIKAKO, ali molim Vas samo mi recite da li smem da dozvolim ovoj u DZ da me ispipa ili to ipak moze da iritira matericu???

Puno pozdrava!!!! Uz izvinjenje za opsirnost.
ANA011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 03, 2006 2:14 pm

Post od ANA011 »

I da dodam jos nesto. Mislim da se ovde i sami doktori cesto stide da govore o nekim stvarima.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Zivela Srbija!!!!
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

ANA, zaboravih na ove papuce sto pominjes, stvarno jesu odvratne :x , br 46 su, i tvrde i ruzne i grozne!! :x :x :x

Jeste minorno u odnosu na sve ostalo sto si navela, ali mi se digao zeludac kada sam ih se setila sada!! :(
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Ako sam ja dobro shvatila ObGyn, ona je ovu temu postavila zbog toga sto je mnogo pitanja na ovom forumu postavljeno kao da od svog ginekologa nisu dobili nikakvo objashnjenje.
Htela je samo da proveri kako dodje do toga da pacijenti ovde postavljaju takva pitanja.

Moje licno iskustvo je da ginekolozi znaju da odgovaraju na moja pitanja tipa: "Odakle ti to?". Onda meni bude neprijatno, jer nisam medicinske struke, pa mi izgleda da im se petljam u posao ( a , sta da radim kad sam ja taj posao :-? ? )

U svakom sluchaju, zelim da kazem da humanijeg doktora od ObGyn nisam srela, koja ima toliko strpljenja za sve nepoznate ljude na forumu, a pri tome od toga nema nikakvu korist !! A pacijenti kojima odgovori imaju makar osjecaj smirenosti, jer je njen i psiholoski pristup odlican.

I naravno, ObGyn iako prestanete da posecujete ovaj forum, potpuno vas razumem ( procitala sam to u nekom postu da ste najavili )

Pozdrav
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

I da nas pita ako vec palacamo da li znamo sta placamo, posto se sa puno nedoumica vracaju ljudi i od privatnih skupo placenih lekara, gde takode nisu dosli do reci i zeljenih odgovora. Ali tema je promasena, sve se pretvorilo u odbranu srpskog nebeskog naroda, jer zaboga kako to da smo mi najgori, u cemu, u medicini , nije moguce, pa mi smo uglavnom najbolji u sveme kako bas na tom polju da podbacimo??? Otkud onda ovoliki nezdovoljni i zbunjeni ljudi, da ne kazem nesrecni.!!!???? Pa zar u ovom drustvu ista funkcionise kako treba, sudstvo, zdravstvo, bankarstvo, sta god hocete.
I neko Vam kaze da imate pravo da pitate , da znate, sta m koko , gde i koliko kosta, savremene telekomunikacije, svi lako saznaju sve, evi i preko ovog naseg foruma, pa sto ne postaviti pitanje lekaru, sestri, direktoru, mozda i oni nauce nesto od nas, a mi krenemo da se branimo, kao o nije tako lose , moze i gore, zar ne!!!????
Odgovori