Postovani,
Radi podsjecanja, imam 39 godina, a prije 9 godina bila je prva trudnoca koja je protekla uredno i zavrsila porodjajem u terminu i rodjenjem potpuno zdravog djeteta. Na prvom kontrolnom pregledu nakon porodjaja, uradila sam kolposkopiju i PAPA kojom prilikom je dijagnosticiran Cervicitis chr. CIN II, a HPV je bio negativan. Tretirana sam antibioticima prema antibiogramu (koliko se sjecam bio je u pitanju Streptococcus). Narednih nekoliko godina nisam imala nikakvih ginekoloskih problema i obavljala sam redovne godisnje kontrole (kolposkopija, PAPA, standardni brisevi i jos u dva navrata HPV screening - svi nalazi uredni). Prosle godine dijagnosticiran mi je Missed AB u 9.nedjelji trudnoce (nakon oskudnog krvarenja koje je zapocelo u 6.nedjelji, kada je uocen retroplacentarni hematom, o cemu sam ranije pisala na ovom forumu) i ono sto mi je preporuceno da uradim (TORCH, kolposkopija, PAPA, HPV screening i urinokultura) nije bilo po protokolu koji je preporucen na ovom forumu. Da ne duljim, uradjenim pretragama nije utvrdjen siguran uzrok, a receno mi je da sam sa istim ZAPOCELA KASNO (tri mj. nakon Misseda, onako kako mi je preporucio ginekolog koji me tada vodio). Lijecila sam infekciju E.coli (identificarana u vaginalnom i cervikalnom brisu), kao i HPV infekciju (ginekolog nije bio misljenja da je to uzrok pobacaja). TORCH je pokazao pozitivan IgG za Rubellu, CMV i Herpes simplex, ali je uradjen tri mjeseca nakon Misseda, a kako sam ovdje naucila, stara infekcija nema tacan datum. Uzimala sam i imunostimulatore.
Osam mjeseci nakon Missed AB, ponovno sam ostala trudna, nakon sto sam mjesec dana ranije uradila hormonalni profil (nalaz uredan). Po savjetu ginekologa koji je poceo voditi tu trudnocu uradila sam TORCH (ponovno pozitivan IgG za Rubellu, CMV i HS virus, ali mnogo manjih vrijednosti u odnosu na one tri mjeseca nakon Misseda). Uradila sam i koagulacioni status i osnovne lab.nalaze koji su bili uredni. Po preporuci ginekologa, dva mjeseca prije trudnoce uzimala sam B-compl. drag. 3x2 i Folnu kiselinu, a nakon dijagnosticiranja trudnoce, vec od 3. nedjelje, pocela sam uzimati Dabroston tbl. 2x1 i Prenatal 1x1. Trudnoca je tekla uredno do 9.nedjelje, kada je iznenada nastupilo oskudno smedjkasto krvarenje i bolovi slicni premenstrualnim, samo nesto blazi. Javila sam se na GAK; dezurna doktorka me pregledala samo TV UZ, pri cemu je konstatovala da su plod i placenta u redu, otkucaji cedinjeg srca bili su pozitivni, nije bilo hematoma, a krvarenje je povezala sa hormonskim oscilacijama i vratila me kuci sa preporukom da povecam dozu Dabrostona na 3x1 i da strogo mirujem, rekavsi da to nije nista strasno i da ne brinem. Narednih sati smedjkasto krvarenje se malo pojacalo a bolovi su i dalje bili prisutni, te sam se ponovno javila na Kliniku (9 sati nakon prethodnog pregleda). Ovaj put pregledana sam od strane drugog dezurnog ljekara i to bimanuelno, pod spekulima i ponovno TV UZ. Grlic nije bio otvoren, nije bilo hematoma, placenta navodno u redu, ali su se "otkucaji cedinjeg srca zamjecivali kao slabiji titraji", no, ponovno sam vracena kuci sa istom preporukom. Nakon ovog pregleda uslijedilo je svjeze crveno krvarenje i jaci bolovi, ali sam konacno docekala da se moj ginekolog vrati s puta, te sam u roku od 20 sati pregledana po treci put (pomocu TV CD u njegovoj privatnoj ordinaciji). Po njemu, pobacaj je bio u toku, otkucaji cedinjeg srca se nisu culi, CRL odgovara amenoreji, nije bilo hematoma, a cervikalni kanal bio je pun krvi. Smatrao je da sam trebala biti hospitalizirana vec nakon prvog pregleda obzirom na tegobe i "opterecenost ranije ginekoloske anamneze, u prvom redu nedavni Missed." Odmah sam upucena na GAK gdje je uradjen kiretman. U viziti sam referisana kao spontani pobacaj, dok na otpusnici pise Missed AB, no ne znam da li je to vazno? Ginekolog mi je rekao da ovaj put, prije planiranja sljedece trudnoce, moramo "uraditi sve detaljne pretrage osim citogenetskih jer oboje iz prethodnog braka imate zdravu djecu." Po njegovom protokolu to ukljucuje TORCH (ne znam zasto ponovno ako sam ga uradila 17 dana prije pobacaja), kolposkopija, PAPA, HPV screening, standardni brisevi, kao i brisevi na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu (ovo posljednje nisam nikad do sada radila).
Dr. ObGyn i/ili dr. Pedja, molim Vas da mi kazete koliko dugo nakon pobacaja mogu poceti sa ispitivanjima radi utvrdjivanja nj. uzroka? Veoma bih cijenila i Vasu preporuku u vezi sa mojim slucajem - ima li tu nesto posebno na sto bi trebalo staviti akcenat?
Hvala unaprijed.
S postovanjem!
P.S. Muz i ja ne konzumiramo duhan i akohol.
Za dr.: Kada poceti traganje za uzrokom pobacaja?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Procitajte ovaj tekst koji sam pisala prije nekoliko nedjelja....
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... i+pobacaji
ako poslije ovog neka od vasih pitanja ostanu neodgovorena, javite se ponovo. Srecno.
Torch ??? ponovo ???
Govori da Vas ginekolog nema pravu predstavu oko ispitivanja uzroka spontanih pobacaja, ili ne moze da se pomiri da u dobrom procentu ne mozemo da ga pronadjemo, a Vi imate i nakon 3 spontana pobacaja sansu od 70% da imate normalnu trudnocu.
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... i+pobacaji
ako poslije ovog neka od vasih pitanja ostanu neodgovorena, javite se ponovo. Srecno.
Torch ??? ponovo ???
Govori da Vas ginekolog nema pravu predstavu oko ispitivanja uzroka spontanih pobacaja, ili ne moze da se pomiri da u dobrom procentu ne mozemo da ga pronadjemo, a Vi imate i nakon 3 spontana pobacaja sansu od 70% da imate normalnu trudnocu.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn