jedno pitanje za ginekologe ili one koji znaju da objasne
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jun 24, 2006 6:19 pm
jedno pitanje za ginekologe ili one koji znaju da objasne
Moja mama je 54 godiste, pre dva meseca je otkriven tumor na materici tj. vise njih.Doktor je to ocistio, ali je vec tada naglasio da ce najverovatnije morati na operaciju, posto je za mesec dana jedan miom sa 5 cm narastao na 10 cm.
Petnaest dana poslije ciscenja, bila je na kontrili i dr. je rekao da je mora operisati da se ponovo pojavljuju miomi, da ima neki *setajuci tumor*.Moze li neko da objasni sta je taj setajuci tumor, da li moze da zahvati jos neke organe i da li je opasna operacija uklanjanja materice i jajnika.
pozdrav
Petnaest dana poslije ciscenja, bila je na kontrili i dr. je rekao da je mora operisati da se ponovo pojavljuju miomi, da ima neki *setajuci tumor*.Moze li neko da objasni sta je taj setajuci tumor, da li moze da zahvati jos neke organe i da li je opasna operacija uklanjanja materice i jajnika.
pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 2:09 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za Jelenu Doslic...suzdrzite se od davanja odgovora na teme u kojima nemate ili licnog ili profesionalnog iskustva.
Napisite pitanje vezano za Vasu majku na nacin kako je opisano u ljepljivoj, ukljucujuci tegobe koje ima i nalaz UZ ako je radjen, kao i nalaz kiretmana, koji je ako sam dobro shvatila uradjen...miomi se ne ostvaruju kiretazom...ubrzan rast mioma od 5-10 cm za mjesec dana zasluzuje posebnu paznju, i naravno sve sto je receno u ljepljivoj...ako kvari navedite i nalaz Hemoglobina.
Napisite pitanje vezano za Vasu majku na nacin kako je opisano u ljepljivoj, ukljucujuci tegobe koje ima i nalaz UZ ako je radjen, kao i nalaz kiretmana, koji je ako sam dobro shvatila uradjen...miomi se ne ostvaruju kiretazom...ubrzan rast mioma od 5-10 cm za mjesec dana zasluzuje posebnu paznju, i naravno sve sto je receno u ljepljivoj...ako kvari navedite i nalaz Hemoglobina.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Aktivan član
obgyn napisao:Za Jelenu Doslic...suzdrzite se od davanja odgovora na teme u kojima nemate ili licnog ili profesionalnog iskustva.
Postovana doktorko, ja nemam kod sebe nalaze jer ja i mama ne zivimo u istom gradu, jutros je otisla u bolnicu i sutra ujutro treba da je operisu.
Nalaza sto se tice rekla mi je da su svi u granicama normale, da nema ni jedan problematican,krvarenja nije imala.Miome je slucajno otkrila na pregledu kod ginekologa.
Imala je u zadnje vreme bolove u ledjima i primala je injekcije, sada koliko to ima veze sa miomima ja ne znam.Bolove u predelu jajnika je imala povremeno onako, sta znam, nisu neki strasni bolovi, posto ulazi u klimaks mislili smo da je od toga, znate kako je zenu vec u godinama naterati da ide redovno kod ginekologa....
Vama hvala u svakom slucaju, a ja se nadam da ce operacija proteci u najboljem redu.
pozdrav

-
- Aktivan član
Danas je sedam dana kako je mama operisana, odstranjena je materica i jajnici.Operacija je protekla dobro, hvala bogu.
Evo tu sam da postavim jedno jos jedno pitanje>
Pustena je danas kuci, ali joj doktor nije izvadio konce, jer rana curi.Rana je ociscena i ubrizgao joj je dvije injekcije /sada ne znam cega u ranu/,rekao je da dodje za dva dana da joj izvadi konce.
Imala je i temperaturu pre dvije veceri sto je vjerovatno uzrok curenja rane,e sada da li je bas to *normalno*, da li moze nesto da se iskomplikuje zbog rane, nema neke velike bolove, nego kao vise neki osjecaj kocenja ili stezanja.
pozdrav

Evo tu sam da postavim jedno jos jedno pitanje>
Pustena je danas kuci, ali joj doktor nije izvadio konce, jer rana curi.Rana je ociscena i ubrizgao joj je dvije injekcije /sada ne znam cega u ranu/,rekao je da dodje za dva dana da joj izvadi konce.
Imala je i temperaturu pre dvije veceri sto je vjerovatno uzrok curenja rane,e sada da li je bas to *normalno*, da li moze nesto da se iskomplikuje zbog rane, nema neke velike bolove, nego kao vise neki osjecaj kocenja ili stezanja.
pozdrav

-
- Aktivan član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
To sto ima Vasa majka se zove infekcija rane ! ako je pracena povisenom temperaturom, pacijenta je potrebno tretirati intravenoznim antibioticima dok ne postane AFEBBRILAN u toku 24 sata, a poslije toga se daju oralni sirokospektralni antibiotici slijedecih 7-10 dana.
Ako rana curi i okruzena je crvenilom i boli, onda je potrebno skinuti konce sa tog dijela rane, ili ako je rana sasivena sa jednim savom, cijeli sav, i ranu otvoriti, uraditi debridmen ako je potrebno, i ispirati ranu 3 x dnevno dok se infekcija ne povuce. Poslije se moze ili ponovo sasiti ili ostaviti da sraste po sekundarnom principu. Sve zavisi koliko je veliko podrucje infekcije...ako se stanje ne popravlja, onda je potrebno uraditi ovo sto sam napisala kao i UZ abdminalnog zida da se vidi da li postoji absces istog ( kolekcija gnoja koja mora da se odstrani hirurski ).
Napisite patohistoloski nalaz da vidimo da li su bili miomi, ili nesto drugo.
Srecno.
Ako rana curi i okruzena je crvenilom i boli, onda je potrebno skinuti konce sa tog dijela rane, ili ako je rana sasivena sa jednim savom, cijeli sav, i ranu otvoriti, uraditi debridmen ako je potrebno, i ispirati ranu 3 x dnevno dok se infekcija ne povuce. Poslije se moze ili ponovo sasiti ili ostaviti da sraste po sekundarnom principu. Sve zavisi koliko je veliko podrucje infekcije...ako se stanje ne popravlja, onda je potrebno uraditi ovo sto sam napisala kao i UZ abdminalnog zida da se vidi da li postoji absces istog ( kolekcija gnoja koja mora da se odstrani hirurski ).
Napisite patohistoloski nalaz da vidimo da li su bili miomi, ili nesto drugo.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
Evo mene opet, imamo jedan problem.
Rana je cista, ali ne zarasta, vec je proslo osamnaest dana od operacije, stavljena su joj sinoc ponovo dva konca.Nema nikakve infekcije, sve je u redu, ali zbog cega rana nece da zaraste.
Da li je moguce da je zbog vrucina koje su bile ovih dana, jer nalazi su u redu.
Receno je za sedam dana na kontrolu.
Pila je antibiotik kod kuce i primala je u bolnici isto, to je sve ukupno oko 14 dana, rana nije bila gnojna, nego onako kao prozirna tecnost sa malo sukrvice,bez ikakvog mirisa, kazu eto da to linfe luce
nije vise dobijala ni temperaturu.U bolnici dok je lezala nije joj stavljen dren, jer kako su rekli, nije bilo potrebe.
Rana je cista, ali ne zarasta, vec je proslo osamnaest dana od operacije, stavljena su joj sinoc ponovo dva konca.Nema nikakve infekcije, sve je u redu, ali zbog cega rana nece da zaraste.

Da li je moguce da je zbog vrucina koje su bile ovih dana, jer nalazi su u redu.
Receno je za sedam dana na kontrolu.
Pila je antibiotik kod kuce i primala je u bolnici isto, to je sve ukupno oko 14 dana, rana nije bila gnojna, nego onako kao prozirna tecnost sa malo sukrvice,bez ikakvog mirisa, kazu eto da to linfe luce

-
- Aktivan član
Evo mene opet.
Evo proslo je oko tri mjeseca od operacije, ali rana na jednom mjestu nije zarasla, otvoreno je duzine nokta, rana je cista nije inficirana, ali nesto teze zarasta. Mama se osjeca dobro vec duze vrijeme, nema nikakvih bolova.
Dobila je od dr. da pije tablete estrogen, zbog naleta vrucina. E sada, s obzirom da je to hormon, mama ima unutrasnje vene / ili kako se to vec zove/ na jednoj nozi, baka /mamima mama/ je umrla od tromboze.
Da li smije da pije uopste taj estrogen, da li je obavezan nakon operacije, postoji li neka zamjena.
Molim dr. da mi odgovori.
Pozdrav

Evo proslo je oko tri mjeseca od operacije, ali rana na jednom mjestu nije zarasla, otvoreno je duzine nokta, rana je cista nije inficirana, ali nesto teze zarasta. Mama se osjeca dobro vec duze vrijeme, nema nikakvih bolova.
Dobila je od dr. da pije tablete estrogen, zbog naleta vrucina. E sada, s obzirom da je to hormon, mama ima unutrasnje vene / ili kako se to vec zove/ na jednoj nozi, baka /mamima mama/ je umrla od tromboze.
Da li smije da pije uopste taj estrogen, da li je obavezan nakon operacije, postoji li neka zamjena.
Molim dr. da mi odgovori.

Pozdrav

-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član