jedna vesela "glupaca"

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
LJilja34
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 18, 2006 1:07 pm

jedna vesela "glupaca"

Post od LJilja34 »

Danas smam se jako izblamirala,ali me bas i nije briga.

Naime, nemam pojma kada sam imala poslednju menstruaciju(nekada u julu).Na UZ je utvrdjena trudnoca( oko 9 nedelja-kazu)...
i pise ovako u cavumu GM 34 x 38 mm,sa exoom embrion CRL 20...
Koliko pouzdano moze da se odredi datum zaceca,ako nemate predstavu kada ste poslednji put imali menstruaciju?

Hvala unapred,

vesela buduca mama
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Starost trudnoce se odredjuje uzimajuci u obzir nekoliko podataka:
- 1.dan poslednje menstruacije ( ako pacijent zna kad je bila )
- datum koncepcije ( seksualnog odnosa 0
- CRL ( crown-rump length, ili duzina embriona od vrha glave do trtice ) koji se koristi ranoj trudnoci
- BPD, duzina butne kosti, obim abdomena u kasnijoj trudnoci poslije 14 nedjelja.

Poslednje dvije metode su veoma pouzdane, tako da sto se ranije odrede mjerenja, tacniji je dan odredjivanja datuma ocekivanog porodjaja, ili jednostavnije greska je manja. Greska je isto tako uvijek prisutna i krece se u domenu od +/- 7 dana.

Po ovim mjerenjima Vas termin je OKO 22.aprila 2007. sto ce biti proljecna beba !!! Poslije ovog UZ bez obzira koliko cete imati UZ-ukova u trudnoci ( posto zivite u Srbiji imacete najmanje 10 ), ne mijenja se datum porodjaja, jer je svaki kasniji UZ ako se koristi za procjenu datuma porodjaja, manje tacan !
I jos nesto za opstu informaciju, samo 4% beba se rodi na dan ocekivanog porodjaja !
Srecno Mama.
Pozdrav,
ObGyn
LJilja34
Novi član
Novi član

hvala

Post od LJilja34 »

Moja pretpostavka(tj znam) je da sam zatrudnela 21.ili 22.07.,sto me dovodi u nedoumicu da li je sve ok, s obzirom na velicinu embriona...

Naime, pre toga nije bilo odnosa mesec dana i posle toga nikako...(daljina je cudo...)

DA li je to primerena velicina embriona ili da se zabrinem?

Kao i svaka trudnica na netu...

Zabrinuta

ps.Svaka cast na brzini ObGyn :D
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Po 1.danu poslednje menstruacije, ako uzmemo da je bio 21.juli, ste trudni 8 nedjelja i 4 dana, a po CRL 9 nedjelja.

Ako ste prije trudnoce imali redovne menstruacije ( jedanput mjesecno ) a razlika izmedju datuma odredjenog UZ i 1.danom poslednje menstruacije, je MANJA OD 7 DANA, starost trudnoce i datum porodjaja se odredujuju prema datumu poslednje menstruacije...sto znaci pomjeramo datum porodjaja na 25.april...ali opet proljece....
Pozdrav,
ObGyn
LJilja34
Novi član
Novi član

jos jedna nedoumica

Post od LJilja34 »

Hvala, razumem Vas, ali...
nije mi prvi dan menstruacije bio 21.07.(ne znam tacan datum).

Pretpostavljam da je ovulacija bila tada, 21.07., i da je tada doslo do "velikog praska u mom organizmu"...

Postoji li formula za merenje trudnoce na osnovu dana ovulacije?
Nekome je ovulacija 14 dan, nekome 20 dan , nekome 25 od 1 dana menstruacije...

Znam da vec pocinjem da smaram,ali nigde nisam uspela da nadjem odgovor.I svugde pise "ako vam je ciklus 28 dana"...Kao da je sve po PSu..A ja sam ,ocigledno, daleko od toga.

Ljilja
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Idemo sa nalazom UZ, jer to je jedino sto imamo ! i tacan je !
Ovulacija se obicno desava 14 dana prije slijedeceg ciklusa, a ako ste imali neredovne cikluse, to vam nije od pomoci...opustite se i ne smarajte nepotrebnih ispitivanjima.
Pozdrav,
ObGyn
LJilja34
Novi član
Novi član

hvala...

Post od LJilja34 »

U pravu ste... :D

Hvala na strpljenju.

LJilja
Odgovori